Ce sunt cârceii? Când apar cârceii?

08.05.2023
Ce sunt cârceii? Când apar cârceii?

Te-ai trezit vreodată în timpul nopții din cauza durerii profunde? Știi senzația când după câteva ore de stat în frig încep să te doară mușchii? Cele două enumerate sunt doar două dintre momentele când cârceii ne pot strica starea de bine și chiar somnul. Însă, ce sunt cârceii, cum apar și cum îi putem trata?

Ce sunt cârceii?

cârceii

Senzația unui cârcel poate fi extrem de neplăcută. Aceștia apar în urma unei contracții involuntare a mușchilor de la diferite extremități. Chiar dacă durează de la 2 secunde până la câteva zeci de secunde, durerea și disconfortul sunt mari.

Cârceii apar în partea inferioară a corpului, în special asupra gambelor, a coapselor și chiar a degetelor de la picioare. Durerea este de o intensitate mare și are tendința de a paraliza mușchiul afectat. Cauzele apariției cârceilor pot fi diverse și pot avea legătură cu suprasolicitarea musculară sau menținerea într-o anumită poziție a mușchiului.

Există momente când aceștia apar pe timpul nopții, astfel că intensitatea sportivă nu există în acest caz. Cu cât apar mai multe evenimente de această natură în timpul nopții, cu atât nopțile sunt mai obositoare. Deși activitatea s-a realizat în timpul zilei, mușchiul poate fi afectat și noaptea, în starea de repaus.

Care sunt cele mai recomandate tratamente?

Cârceii apar de regulă la persoanele care au o activitate sportivă intensă. Cu toate acestea, există și cazuri în care persoane care nu practică sport au cârcei. Fie că au stat în frig, fie au făcut sport după mult timp.

Activitățile fizice intense, întinderile bruște, anumite poziții menținute pentru mai mult timp pot cauza apariția cârceilor la nivelul gambelor.

Medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos în anumite cauze. Dacă nu sunt cazuri grave, cârceii pot fi ținuți sub control cu atenție:

Foto: Drmax.ro & Petrebogdan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot