Ce sunt cârceii? Când apar cârceii?

08.05.2023
Ce sunt cârceii? Când apar cârceii?

Te-ai trezit vreodată în timpul nopții din cauza durerii profunde? Știi senzația când după câteva ore de stat în frig încep să te doară mușchii? Cele două enumerate sunt doar două dintre momentele când cârceii ne pot strica starea de bine și chiar somnul. Însă, ce sunt cârceii, cum apar și cum îi putem trata?

Ce sunt cârceii?

cârceii

Senzația unui cârcel poate fi extrem de neplăcută. Aceștia apar în urma unei contracții involuntare a mușchilor de la diferite extremități. Chiar dacă durează de la 2 secunde până la câteva zeci de secunde, durerea și disconfortul sunt mari.

Cârceii apar în partea inferioară a corpului, în special asupra gambelor, a coapselor și chiar a degetelor de la picioare. Durerea este de o intensitate mare și are tendința de a paraliza mușchiul afectat. Cauzele apariției cârceilor pot fi diverse și pot avea legătură cu suprasolicitarea musculară sau menținerea într-o anumită poziție a mușchiului.

Există momente când aceștia apar pe timpul nopții, astfel că intensitatea sportivă nu există în acest caz. Cu cât apar mai multe evenimente de această natură în timpul nopții, cu atât nopțile sunt mai obositoare. Deși activitatea s-a realizat în timpul zilei, mușchiul poate fi afectat și noaptea, în starea de repaus.

Care sunt cele mai recomandate tratamente?

Cârceii apar de regulă la persoanele care au o activitate sportivă intensă. Cu toate acestea, există și cazuri în care persoane care nu practică sport au cârcei. Fie că au stat în frig, fie au făcut sport după mult timp.

Activitățile fizice intense, întinderile bruște, anumite poziții menținute pentru mai mult timp pot cauza apariția cârceilor la nivelul gambelor.

Medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos în anumite cauze. Dacă nu sunt cazuri grave, cârceii pot fi ținuți sub control cu atenție:

Foto: Drmax.ro & Petrebogdan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot