Ce forță are un pugilist în braț? Ce putere are în braț o persoană normală?

11.03.2021
Ce forță are un pugilist în braț? Ce putere are în braț o persoană normală?

Forța fizică a unui sportiv profesionist este mult superioară unei persoane normale. Pugiliștii au o condiție fizică de fier și o putere în lovituri atât de mare încât pot lăsa knock-out orice om. De exemplu, despre Myke Tyson se spunea că un pumn de-al său era echivalent cu lovitura în cap a unui sac de ciment aruncat de la etajul al II-lea. Este acest lucru o exagerare? Datorită tehnologiilor de ultimă oră, în prezent se poate măsura forța unui pumn cu o mare exactitate.

Cum se măsoară forța unei lovituri?

În prezent, persoanele care practică sporturi de contact pot să-și măsoare forța unei lovituri cu un aparat special.

Sunt unii pugiliști care pot avea o forță în braț care se apropie de 900 de kg pe centimetru pătrat (PSI). Pentru a înțelege cât de puternică poate fi lovitură, de exemplu o hienă are o forță în maxilar de 498 de kg pe centimetru pătrat, care este suficientă pentru a zdrobi un os.

Trebuie specificat că forța unui boxer variază în funcție de categorie. Astfel pugilistul cu greutate medie poate livra un pumn între 544 și 771 de kg pe centimetru pătrat (1.200 – 1.700 psi). Se poate spune că la puterea maximă, lovitura este la același nivel de presiune ca și o mașină de spălat cu presiune industrială.

Potrivit specialiștilor, forța medie de lovitură a unei persoane normale este doar o zecime din forța medie de lovitură a unui boxer. Așadar, lovitură unui om normal variază între 54 și 77 kg pe centimetru pătrat.

Boxul, un sport dur

Boxul este cunoscut de secole ca un sport care a avut câteva nume ce au scris istorie. Muhammad Ali, Mike Tyson Evander Holyfield sunt doar câțiva care au uimit lumea boxului la categoria grea.

Mike Tyson, fost campion mondial la box, la categoria grea

 

În box, sportivii încearcă să își facă adversarul knock-out dintr-un singur pumn. Toate aceste lovituri puternice lasă repercursiuni în sănătatea pugilistului pe termen lung, în ciuda echipamentului de protecție.

Astfel, în urma loviturilor violente încasate, pot apărea sângerări pe creier, adică hemoragiile cerebrale care pot duce la accidente vasculare cerebrale, anevrisme cerebrale și o varietate de alte probleme neurologice, inclusiv moartea.

Un pugilist poate să rămână orb, din cauza boxului, fiindcă retinele se pot detașa ca urmare a loviturilor încasate. Orbirea poate fi atât temporară, cât și permanentă. Totodată, pugiliștii pot avea nasuri rupte și coaste învinețit, acestea fiind ceva normal în acest sport, însă pot apărea și tulburări neurologice, cum ar fi Parkinsonul. Acest lucru duce la tremurături severe, pierderea capacității de a vorbi sau de a scrie, pierderea funcției motorii și alte probleme neurologice grave. Cel mai bun exemplu este Muhammad Ali.

Cel mai puternic pumn din lume

Francis Ngannou este un luptător în UFC și potrivit măsurătorilor are cea mai puternică lovitură de pumn din lume.

La institutul de pregătire UFC, camerunezul a reușit să lovească aparatul de măsurare a puterii unei lovituri cu 129,161 unități. Francis Ngannou a bătut recordul anterior stabilit de campionul la kickbox, Tyrone Spong, care lovise aparatul cu o putere de 114,000 unități.

Cum se calculează forța unei lovituri?

Forța unui obiect este un produs al accelerației și masei acelui obiect. Fizicianul englez Isaac Newton a introdus această identitate fundamentală a mecanicii clasice cu a doua sa lege a mișcării, F = ma. F reprezintă forța; m reprezintă masa; iar variabila a reprezintă accelerația. Pumnul unui luptător atunci când ajunge la un sac de box va avea o forță dependentă de viteza cu care mâna se accelerează și de masa pumnului sau a mănușii și brațului. Unitatea de forță este de obicei Newton (N), care este de un kilogram metru pe secundă pătrat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot