Ce forță are un pugilist în braț? Ce putere are în braț o persoană normală?

11.03.2021
Ce forță are un pugilist în braț? Ce putere are în braț o persoană normală?

Forța fizică a unui sportiv profesionist este mult superioară unei persoane normale. Pugiliștii au o condiție fizică de fier și o putere în lovituri atât de mare încât pot lăsa knock-out orice om. De exemplu, despre Myke Tyson se spunea că un pumn de-al său era echivalent cu lovitura în cap a unui sac de ciment aruncat de la etajul al II-lea. Este acest lucru o exagerare? Datorită tehnologiilor de ultimă oră, în prezent se poate măsura forța unui pumn cu o mare exactitate.

Cum se măsoară forța unei lovituri?

În prezent, persoanele care practică sporturi de contact pot să-și măsoare forța unei lovituri cu un aparat special.

Sunt unii pugiliști care pot avea o forță în braț care se apropie de 900 de kg pe centimetru pătrat (PSI). Pentru a înțelege cât de puternică poate fi lovitură, de exemplu o hienă are o forță în maxilar de 498 de kg pe centimetru pătrat, care este suficientă pentru a zdrobi un os.

Trebuie specificat că forța unui boxer variază în funcție de categorie. Astfel pugilistul cu greutate medie poate livra un pumn între 544 și 771 de kg pe centimetru pătrat (1.200 – 1.700 psi). Se poate spune că la puterea maximă, lovitura este la același nivel de presiune ca și o mașină de spălat cu presiune industrială.

Potrivit specialiștilor, forța medie de lovitură a unei persoane normale este doar o zecime din forța medie de lovitură a unui boxer. Așadar, lovitură unui om normal variază între 54 și 77 kg pe centimetru pătrat.

Boxul, un sport dur

Boxul este cunoscut de secole ca un sport care a avut câteva nume ce au scris istorie. Muhammad Ali, Mike Tyson Evander Holyfield sunt doar câțiva care au uimit lumea boxului la categoria grea.

Mike Tyson, fost campion mondial la box, la categoria grea

 

În box, sportivii încearcă să își facă adversarul knock-out dintr-un singur pumn. Toate aceste lovituri puternice lasă repercursiuni în sănătatea pugilistului pe termen lung, în ciuda echipamentului de protecție.

Astfel, în urma loviturilor violente încasate, pot apărea sângerări pe creier, adică hemoragiile cerebrale care pot duce la accidente vasculare cerebrale, anevrisme cerebrale și o varietate de alte probleme neurologice, inclusiv moartea.

Un pugilist poate să rămână orb, din cauza boxului, fiindcă retinele se pot detașa ca urmare a loviturilor încasate. Orbirea poate fi atât temporară, cât și permanentă. Totodată, pugiliștii pot avea nasuri rupte și coaste învinețit, acestea fiind ceva normal în acest sport, însă pot apărea și tulburări neurologice, cum ar fi Parkinsonul. Acest lucru duce la tremurături severe, pierderea capacității de a vorbi sau de a scrie, pierderea funcției motorii și alte probleme neurologice grave. Cel mai bun exemplu este Muhammad Ali.

Cel mai puternic pumn din lume

Francis Ngannou este un luptător în UFC și potrivit măsurătorilor are cea mai puternică lovitură de pumn din lume.

La institutul de pregătire UFC, camerunezul a reușit să lovească aparatul de măsurare a puterii unei lovituri cu 129,161 unități. Francis Ngannou a bătut recordul anterior stabilit de campionul la kickbox, Tyrone Spong, care lovise aparatul cu o putere de 114,000 unități.

Cum se calculează forța unei lovituri?

Forța unui obiect este un produs al accelerației și masei acelui obiect. Fizicianul englez Isaac Newton a introdus această identitate fundamentală a mecanicii clasice cu a doua sa lege a mișcării, F = ma. F reprezintă forța; m reprezintă masa; iar variabila a reprezintă accelerația. Pumnul unui luptător atunci când ajunge la un sac de box va avea o forță dependentă de viteza cu care mâna se accelerează și de masa pumnului sau a mănușii și brațului. Unitatea de forță este de obicei Newton (N), care este de un kilogram metru pe secundă pătrat.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot