Ce este conjuncția? Clasificarea și punctuația conjuncțiilor

15.01.2021
Ce este conjuncția? Clasificarea și punctuația conjuncțiilor

O conjuncție este „adezivul” care ține împreună cuvinte, fraze și clauze (atât dependente, cât și independente). Există conjuncții simple, compuse, coordonatoare și subordonatoare. Fiecare dintre ele au propriul scop, distinct, dar toate lucrează pentru a aduce cuvintele împreună. Datorită conjuncțiilor, propozițiile pot fi lungi și pline de înțeles.

Ce este conjuncția?

Potrivit definiției, conjuncția este partea de vorbire neflexibilă care face legătura între părți de propoziție de același fel sau două propoziții, nu are funcție sintactică și este un cuvânt ajutător (instrument gramatical).

Cele mai des folosite sunt și, nici, de, sau, ori, dacă, fiindcă, iar, dar, însă, ci, deci, că, să, ca să, căci, deși, încât, deoarece.

Clasificarea conjuncțiilor

Conjuncțiile pot fi simple, de exemplu: și, nici, dar, iar, însă, ci, ba, deci, că, să, căci, de, fie sau compuse: ca să, încât să, cum că.

Ce este o conjuncție coordonatoare?

Conjuncțiile coordonatoare sunt cele care vin în mintea majorității oamenilor atunci când aud cuvântul „conjuncție”. Acestea unesc cuvinte, fraze și clauze independente. Cu ele, propozițiile scurte pot fi unite în fraze complete.

De exemplu:

Pixul și creionul sunt în suport. Conjuncția și leagă două subiecte.
Pixul este în suport, dar creionul l-am pierdut. Conjuncția dar leagă propozițiile principale.
Mi-a spus ce vrea și ce își dorește. Conjuncția și leagă două propoziții secundare.

Potrivit Gramatica Limbii Române, conjuncțiile și locuțiunile conjuncționale pot fi copulative ((și, nici, și cu, ci și, cât și), adversative (dar sau da, iar, însă), disjunctive (sau, ori, fie) și conclusive(deci, prin urmare, așadar, în concluzie)

Ce este o conjuncție subordonatoare?

O conjuncție subordonatoare introduce întotdeauna o clauză dependentă, legând-o de o clauză independentă. O clauză dependentă este un grup de cuvinte care nu poate sta singur ca o propoziție completă. O clauză independentă, în schimb, poate sta singură ca o propoziție completă.

Spre deosebire de conjuncțiile coordonatoare, conjuncțiile subordonatoare pot fi adesea primele într-o propoziție. Acest lucru se datorează naturii relației dintre clauza dependentă și cea independentă.

De exemplu:

Am mâncat atât de multe dulciuri, încât am dat în diabet. Conjuncția încât face legătura între propoziția propoziția dependentă și cea independentă.

Atunci când propozițiile sunt legate prin conjuncțiile coordonatoare și, sau, ori, acestea nu se despart prin virgulă.

Am fost la cumpărături și am cumpărat și mâncare și băutură. Conjuncția și exprimă un raport de coordonare între propoziții, dar și între complementele mâncare și băutură. Se despart prin virgulă atunci sunt folosite conjuncțiile nici, dar, iar, însă, ci, ci și, dar și, precum și, deci, prin urmare, așadar, în concluzie.

Nu am mers într-o vacanță lungă, însă o escapadă scurtă tot am făcut. Conjuncția însă leagă două propoziții principale.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot