Ce este articolul hotărât? Ce este articolul nehotărât?

24.05.2021
Ce este articolul hotărât? Ce este articolul nehotărât?

În gramatica limbii române, articolul este partea de vorbire flexibilă care are rol de instrument gramatical sau cuvânt ajutător pentriu exprimarea cazurilor.

El însoțește substantivul şi celelalte părţi de vorbire care se declină și arată în ce măsură obiectul denumit de acesta este cunoscut vorbitorilor. Nu are un înţeles de sine stătător şi nu poate avea funcţie sintactică.

Ce este articolul hotărât? Ce este articolul nehotărât?

După măsura mai mare sau mai mică în care ajută substantivul să individualizeze obiectul denumit, articolul este două feluri: hotărât (-l, -le, -a, -i, -lui, -lor) şi nehotărât (un, unui, unei, o, nişte, unor).

După locul pe care îl are faţă de substantiv pe care îl însoțețte, articolul poate fi: proclitic, atunci când stă înaintea substantivului (un, o, nişte), sau enclitic, atunci când se află la sfârşitul substantivului (femeia, bărbatul, etc.).

Articolul hotărât

Articolul hotărât arată că obiectul denumit de substantiv este cunoscut atât de emiţător, cât şi de receptor. Spre deosebire de celelalte articole, nu apare ca un cuvânt de sine stătător și se adaugă la sfârșitul unui substantiv, formând cu acesta o singură unitate sonoră și grafică.

Articolul -lui apare ca un cuvânt separat, de regulă înaintea substantivelor ce denumesc nume de persoane.

La genul masculin, numărul singular, articolul hotărât se leagă de substantivul pe care îl însoțește prin sunetul de legătură „u”.

În situațiile în care se citează fără subtantivul la care est alipit, articolul hotărât se scrie cu cratimă în locul unde se face sudura.

Articolul hotărât este de trei feluri:

articol hotărât propriu-zis – se deosebeşte de celelalte articole prin faptul că stă întotdeauna după substantiv, făcând corp comun cu acesta (ex: creionul, creionului, masa, masei etc).

articol posesiv (genitival) – însoţeşte un substantiv sau un pronume la genitiv sau intră în componenţa pronumelor posesive şi a numerelelor ordinale și leagă, de obicei, numele obiectului posedat de cel al posesorului (ex: al omului, al lor, al său, al doilea, etc).

– articol demonstrativ (adjectival) – însoțește un adjectiv sau un numeral și face legătura între aceste părți de vorbire și substantivul pe care îl determină. Nu are singur înțeles și nu poate fi parte de propoziție (ex: cel, cea, cei, cele, celui, celei, celor).

Articolul demonstrativ se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat de adjectivul sau numeral pe care îl însoțește.

Atunci când articolul demonstrativ însoțește un numeral, locul articolului este înaintea substantivului determinat.

Articolul nehotărât

Articolul nehotărât nu are înțeles de sine stătător, precede un substantiv (proclitic) și arată obiectul individualizat, însă nu îl identifică exact pentru vorbitori. Însoțește substantivul în declinarea nearticulată și indică cazurile substantivului prin formele lui.

Articolul nehotărât se acordă după gen, număr și caz cu substantivul pe care îl însoțește.

Exemple de articole nehotărâte: omul, casa, muntele, mașina, oamenii, casele, munţii, copiii, omului, muntelui, oamenilor, caselor, munţilor, omule, oamenilor, copile, etc.

Formele un și o ale articolului nehotărât sunt identice cu cele ale numeralului cardinal şi ale adjectivului pronominal nehotărât. Ele se pot deosebi astfel:

a) articole, atunci când la plural se folosește forma nişte (o fată/nişte fete);

b) numerale, atunci când la plural se folosește un numeral (un băiat/doi băieți);

c) adjective pronominale nehotărâte, atunci când la plural se folosesc formele unii, unele (un băiat/unii băieți; o carte/unele cărţi).

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot