Ce boli poți să faci dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte?

28.11.2022
Ce boli poți să faci dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte?

Mâncăm pe fugă, dormim pe fugă, trăim pe fugă. Somnul este acea stare fiziologică în care organismul pare că intră în repaus. În realitate însă lucrurile nu stau chiar așa, fiindcă în această perioadă de timp fără conștiință corpul uman își reglează funcțiile vitale ca să fie pregătit pentru o nouă zi plină de activități.

În timpul somnului are loc regenerarea musculară, memoria este consolidată, iar hormonii care reglează apetitul alimentar sunt eliberați. Cu alte cuvinte, întreg organismul uman trece printr-o revizie, fiind nevoie de 8 ore de somn pentru pentru a avea o viață sănătoasă, potrivit specialiștilor în domeniu.

Ce se întâmplă dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte?

Unele persoane au probleme cu somnul și nu reușesc să se odihnească pe timpul nopții așa cum trebuie. Spre bătrânețe, oamenii dorm din ce în ce mai puțin și ajung să aibă probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Studiile recente au arătat că persoanele care dorm sub 5 ore pe noapte pot dezvolta mai multe afecţiuni cronice, cum ar fi boli de inimă, diabetul sau cancerul.

Cercetătorii britanici și francezi au realizat un studiu întins pe o perioadă de 25 de ani pe 7.000 de persoane, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani. Datele colectate au arătat că persoanele din această grupă de vârstă, care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte, au riscul crescut cu 30% – 40% să dezvolte boli cronice grave, spre deosebire de cele care dorm 8 ore pe noapte.

Ba mai mult, la persoanele cu vârsta de 50 de ani care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte riscul de deces este mai mare cu 25%, față de cele care au un somn de 8 ore. Totodată, calitatea acestuia este de asemenea foarte importantă pentru reglarea funcțiilor vitale ale organismului.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn şi structura somnului se modifică. Cu toate acestea, este recomandat să doarmă timp de 7 până la 8 ore pe noapte, deoarece o durată mai mică de somn a fost asociată anterior cu boli cronice, a declarat Séverine Sabia, autoare principală a studiului, potrivit agerpres.ro.

Așadar, somnul este la fel de important precum mâncatul sau băutul de lichide. Trebuie precizat că fără somn o persoană nu poate supraviețui mai mult de 11 zile. Durata acestuia este la fel de importantă ca și calitatea lui, somnul fiind cel care pregătește organismul pentru o nouă zi de activități.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot