Ce avantaje avem dacă intrăm în spațiul Schengen?

30.08.2022
Ce avantaje avem dacă intrăm în spațiul Schengen?

România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat că susține integrarea acesteia în spațiul liber comunitar alături de Bulgaria și Croația. Țara noastră se chinuie de mai bine de 10 ani să fie acceptată în spațiul Schengen.

Cu toate că a îndeplinit de mult timp toate criteriile tehnice pentru a adera la spațiul comunitar liber, România nu a fost acceptată din cauza diferitelor motive politice. Multă vreme s-a crezut că Olanda a blocat aderarea României la spațiul Schengen, fiindcă portul din Constanța ar intra în competiție directă cu cel din Rotterdam.

Parlamentul European și Comisia au susținut de mai mult timp intrarea României în spațiul Schengen, însă procedura a fost blocată de fiecare dată de Consiliul European. Liderii politici de la Bruxelles au considerat că țara noastră are probleme cu justiția și corupția și încă trebuie să fie supravegheată.

Avantajele și dezavantajele intrării în spațiul Schengen

Aderarea României la spațiul Schengen reprezintă, de fapt, dispariția frontierelor pentru toți cetățenii români în cadrul Uniunii Europene. Practic oamenii vor putea călători dintr-o țară în alta ca și cum ar fi la noi în România, fără să îi mai controleze cineva.

Cu alte cuvinte, cetățenii români nu vor mai fi controlați la granițe și vor putea trece mult mai ușor și mai rapid dintr-o parte în alta. În felul acesta, călătoriile cu avionul, trenul, mașina personală sau autocarul vor fi mult mai simple. Pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor, iar timpii de așteptare pentru trecerea frontierelor va fi mult scurtat. Totodată, șoferii de TIR vor scăpa de controalele de la graniță fiindcă mărfurile vor circula liber, operatorii economici economisind astfel timp și bani.

Din păcate, există și un dezavantaj dacă România intră în spațiul Schengen. Dispariția controalelor la frontiere poate duce la creșterea criminalității, a traficului de ființe umane, precum și a numărului de imigranți, care vor încerca să ajungă în țările dezvoltate din vest prin România.

Gestionarea migrației și securitatea frontierelor externe reprezintă o provocare pentru Europa. Aproximativ 1,83 de milioane de treceri ilegale au fost detectate la frontierele externe ale UE în 2015. Deși această cifră a scăzut la 125.100 în anul 2020, UE încearcă să consolideze controalele la frontierele externe și să reacționeze mai eficient de cererile de azil, se arată pe site-ul europarl.europa.eu.

Ce țări sunt în Schengen?

Statele care fac parte din Schengen sunt: Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția și Liechtenstein.

 

Foto: rador.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot