Ce avantaje avem dacă intrăm în spațiul Schengen?

30.08.2022
Ce avantaje avem dacă intrăm în spațiul Schengen?

România este tot mai aproape de aderarea la spațiul Schengen după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat că susține integrarea acesteia în spațiul liber comunitar alături de Bulgaria și Croația. Țara noastră se chinuie de mai bine de 10 ani să fie acceptată în spațiul Schengen.

Cu toate că a îndeplinit de mult timp toate criteriile tehnice pentru a adera la spațiul comunitar liber, România nu a fost acceptată din cauza diferitelor motive politice. Multă vreme s-a crezut că Olanda a blocat aderarea României la spațiul Schengen, fiindcă portul din Constanța ar intra în competiție directă cu cel din Rotterdam.

Parlamentul European și Comisia au susținut de mai mult timp intrarea României în spațiul Schengen, însă procedura a fost blocată de fiecare dată de Consiliul European. Liderii politici de la Bruxelles au considerat că țara noastră are probleme cu justiția și corupția și încă trebuie să fie supravegheată.

Avantajele și dezavantajele intrării în spațiul Schengen

Aderarea României la spațiul Schengen reprezintă, de fapt, dispariția frontierelor pentru toți cetățenii români în cadrul Uniunii Europene. Practic oamenii vor putea călători dintr-o țară în alta ca și cum ar fi la noi în România, fără să îi mai controleze cineva.

Cu alte cuvinte, cetățenii români nu vor mai fi controlați la granițe și vor putea trece mult mai ușor și mai rapid dintr-o parte în alta. În felul acesta, călătoriile cu avionul, trenul, mașina personală sau autocarul vor fi mult mai simple. Pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor, iar timpii de așteptare pentru trecerea frontierelor va fi mult scurtat. Totodată, șoferii de TIR vor scăpa de controalele de la graniță fiindcă mărfurile vor circula liber, operatorii economici economisind astfel timp și bani.

Din păcate, există și un dezavantaj dacă România intră în spațiul Schengen. Dispariția controalelor la frontiere poate duce la creșterea criminalității, a traficului de ființe umane, precum și a numărului de imigranți, care vor încerca să ajungă în țările dezvoltate din vest prin România.

Gestionarea migrației și securitatea frontierelor externe reprezintă o provocare pentru Europa. Aproximativ 1,83 de milioane de treceri ilegale au fost detectate la frontierele externe ale UE în 2015. Deși această cifră a scăzut la 125.100 în anul 2020, UE încearcă să consolideze controalele la frontierele externe și să reacționeze mai eficient de cererile de azil, se arată pe site-ul europarl.europa.eu.

Ce țări sunt în Schengen?

Statele care fac parte din Schengen sunt: Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția și Liechtenstein.

 

Foto: rador.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot