Ce sunt granițele naturale? Ce granițe de stat naturale are România?

13.05.2022
Ce sunt granițele naturale? Ce granițe de stat naturale are România?

O graniță este o linie reală sau imaginară care separă două lucruri. În geografie, granițele separă diferite regiuni ale Pământului. Cel mai evident tip de graniță este o graniță fizică. Granițele fizice sunt bariere naturale între două zone. Râurile, lanțurile muntoase, oceanele și deșerturile sunt câteva exemple.

De multe ori, granițele politice între țări sau state se formează de-a lungul granițelor fizice. De exemplu, granița dintre Franța și Spania urmărește vârfurile munților Pirinei. Râurile sunt granițe comune între națiuni, state și zone politice mai mici, cum ar fi județele. Râul Mississippi al Statelor Unite este granița definitorie dintre multe dintre statele prin care șerpuiește, inclusiv Arkansas și Tennessee și Louisiana și Mississippi, scrie National Geographic.

Un alt tip de graniță fizică se află sub suprafața Pământului. Învelișul Pământului, sau scoarța, este alcătuită din plăci groase de rocă numite plăci tectonice. Există șapte plăci tectonice majore și multe altele mai mici. Aceste plăci se mișcă constant.

Ce granițe de stat naturale are România?

Geografia țării oferă peisaje aproximativ egal distribuite de terenuri muntoase, deluroase și de câmpie. Centrul României este dominat de Munții Carpați și cel mai înalt punct al țării are 2.544 m, cunoscut sub numele de Vârful Moldoveanu. România găzduiește cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa, majoritatea în Carpați, în special Carpații Meridionali.

Țara noastră se învecinează cu Marea Neagră la sud-est şi are graniţe cu Bulgaria, Ungaria, Moldova şi Serbia. În cursul său inferior, Dunărea formează granița de sud între România și Ucraina înainte de a se vărsa în Marea Neagră. În Marea Neagră, România are graniță maritimă cu Turcia. În nordul țării, granițele naturale ale României sunt date de râul Tisa și de Munții Carpați, iar la vest, râul Mureș.

Granițele nu sunt doar frontiere

Granițele politice sunt doar un tip de graniță creată de om. Alte granițe create de oameni includ granițele lingvistice, economice și sociale.

Granițele lingvistice se formează între zonele în care oamenii vorbesc limbi diferite. Adesea, aceste limite se potrivesc cu granițele politice. De exemplu, cea mai comună limbă în Franța este franceza.

În India, se vorbesc peste 100 de limbi diferite. Guvernul indian recunoaște 22 dintre acestea ca limbi oficiale. Oamenii care vorbesc aceste limbi sunt, în general, împărțiți în regiuni diferite. Neputința de a vorbi limba unei regiuni învecinate poate provoca tensiuni între oameni.

Granițele economice împart oamenii cu diferite niveluri de bogăție . Uneori, aceste granițe apar de-a lungul granițelor dintre țări. Granița dintre țara mai bogată a Statelor Unite și țara mai puțin bogată din Mexic este atât o graniță economică, cât și una politică, mai scrie sursa citată.

Granițele sociale apar acolo unde diferențele dintre modurile de viață ale grupurilor conduc la acces inegal la resurse și locuri de muncă. Unele dintre aceste probleme de limită includ rasa , sexul , religia și abilitățile fizice. În unele locuri, este posibil ca femeile să nu aibă acces la anumite locuri de muncă sau să li se permită să călătorească în anumite zone. În Arabia Saudită, de exemplu, toate femeile trebuie să aibă un tutore masculin.

Foto:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot