Câți români sunt plecați în străinătate?

25.07.2023
Câți români sunt plecați în străinătate?

Odată cu căderea comunistului, tot mai mulți români au luat calea străinătății. Unii au plecat din curiozitate, alții de nevoie. Cert este că în prezent putem găsi conaționali în aproape toate colțurile lumii, de la Argentina, până în Japonia sau Australia. Câți români sunt, în mod oficial, plecați în străinătate?

Câți români sunt în străinătate?

străinătate

România este una dintre cele bogate state din punct de vedere al diasporei. Pentru a înțelege de ce românii au plecat de acasă, trebuie să vedem și substratul problemei.

Timp de zeci de ani, România a fost un stat comunist, în care libertatea de mișcare internațională nu a existat. Imediat după Revoluție, problemele economice s-au acutizat până în punctul în care oamenii nu au mai rezistat lipsurilor materiale. Odată cu aderarea în Uniunea Europeană, românii s-au îndreptat rapid spre țări precum Italia, Spania, Franța sau Germania. Așa se face că, în anul 2023, conaționalii noștri sunt cei mai numeroși străini din țări precum Italia și Spania.

În acești ani, oamenii au plecat din România, și-au format familii noi, iar copiii născuți au devenit membrii cu acte în statele vestice. Din păcate, statul român nu cunoaște cu exactitate câți cetățeni trăiesc în afara granițelor.

Cele mai plauzibile informații provin de la Ministerul Afacerilor Externe, care afirmă că există cel puțin 8 milioane de emigranți. Conform Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, cea mai mare comunitate de români este în Italia, cu peste 1,1 milioane de oameni. Urmează Spania cu peste 900.000, după aceea 680.000 în Germania și peste 540.000 în Marea Britanie.

La recensământul din anul 2021, în teritoriul țării erau înregistrați aproximativ 19 milioane de oameni. Împreună cu cei 8 milioane plecați în străinătate, reiese faptul că trăiesc în prezent aproximativ 27 milioane de români.

Care este media de vârstă din România?

Fenomenul îmbătrânirii se accentuează și în România. Cum problemele economice apar tot mai mult în societate, foarte mulți oameni amână conceperea unui copil, focusându-se pe carieră. Astfel că, în țara noastră media de vârstă a populației a crescut la 42,4 ani, de la 40,8 ani în 2011.

Cel mai tânăr județ este Ilfov, având o medie de 38,6 ani. La polul opus regăsim județul Teleorman, unde avem o vârstă medie de 46,3 ani.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot