Romanija, teritoriul românesc din Bosnia și povestea sa

20.12.2023
Romanija, teritoriul românesc din Bosnia și povestea sa

România este un stat dezvoltat din alipirea mai multor culturi și idei. Granițele sociale invizibile au dus la existența unui popor român care locuiește departe de casă. Între România și Romanija există mai multe puncte comune, printre care numele. Unde se află Romanija, un teritoriu vast românesc aflat la sute de kilometri?

Unde se află Romanija?

Romanija

În ultimii zeci de ani, sute de mii de conaționali au luat calea străinătății pentru a câștiga un trai mai bun. Sosirea românilor în Italia, Spania sau Marea Britanii au dezvoltat mici Românii departe de granițele țării.

Departe de țară, într-un loc aparte, regăsim un loc care tinde să fie mai mult decât ne-am aștepta tărâm românesc. Concret, în Bosnia, la aproximativ 30 de kilometri de capitala Sarajevo, se află regiunea Romanija. Teritoriul este locuit de vlahi/rumâni sau Morlaci, ciobani care vorbesc o limbă română veche, similară celei care se vorbea în țara noastră în secolul al XI-lea.

Întreaga zonă face parte din Munții Romanija, unde fiecare călător este întâmpinat cu un panou pe care scrie „Welcome to Romanija” sau unde se poate delecta cu preparate mioritice la Rumanski Bar. Mai mulți scriitori au relatat despre locuitorii din această regiune, ca fiind o populație de păstori, foști vorbitori de o limbă latină, care au trăit în zona Balcanică în vremea Imperiului Roman.

Locuitorii din acest loc au construit și o mănăstire a Sfântului Gheorghe și reprezintă unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din zonă. Pentru ca tabloul să fie complet, există chiar și o echipă de fotbal cu numele de F.K Romanija.

Câți români trăiesc în străinătate?

România este un stat cu o populație dezvoltată. Din cauza situației economice, mai mulți conaționali au luat calea străinătății, dar care trimit anual venituri consistente. La ultimele recensăminte ale statului, peste 5.7 milioane de români locuiesc în diaspora.

Cei mai mulți dintre aceștia au ales Italia sau Spania, dar s-au îndreptat și spre Franța, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Astfel că, populația totală a țării noastre atinge cifra psihologică de 24 de milioane de cetățeni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot