Romanija, teritoriul românesc din Bosnia și povestea sa

20.12.2023
Romanija, teritoriul românesc din Bosnia și povestea sa

România este un stat dezvoltat din alipirea mai multor culturi și idei. Granițele sociale invizibile au dus la existența unui popor român care locuiește departe de casă. Între România și Romanija există mai multe puncte comune, printre care numele. Unde se află Romanija, un teritoriu vast românesc aflat la sute de kilometri?

Unde se află Romanija?

Romanija

În ultimii zeci de ani, sute de mii de conaționali au luat calea străinătății pentru a câștiga un trai mai bun. Sosirea românilor în Italia, Spania sau Marea Britanii au dezvoltat mici Românii departe de granițele țării.

Departe de țară, într-un loc aparte, regăsim un loc care tinde să fie mai mult decât ne-am aștepta tărâm românesc. Concret, în Bosnia, la aproximativ 30 de kilometri de capitala Sarajevo, se află regiunea Romanija. Teritoriul este locuit de vlahi/rumâni sau Morlaci, ciobani care vorbesc o limbă română veche, similară celei care se vorbea în țara noastră în secolul al XI-lea.

Întreaga zonă face parte din Munții Romanija, unde fiecare călător este întâmpinat cu un panou pe care scrie „Welcome to Romanija” sau unde se poate delecta cu preparate mioritice la Rumanski Bar. Mai mulți scriitori au relatat despre locuitorii din această regiune, ca fiind o populație de păstori, foști vorbitori de o limbă latină, care au trăit în zona Balcanică în vremea Imperiului Roman.

Locuitorii din acest loc au construit și o mănăstire a Sfântului Gheorghe și reprezintă unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din zonă. Pentru ca tabloul să fie complet, există chiar și o echipă de fotbal cu numele de F.K Romanija.

Câți români trăiesc în străinătate?

România este un stat cu o populație dezvoltată. Din cauza situației economice, mai mulți conaționali au luat calea străinătății, dar care trimit anual venituri consistente. La ultimele recensăminte ale statului, peste 5.7 milioane de români locuiesc în diaspora.

Cei mai mulți dintre aceștia au ales Italia sau Spania, dar s-au îndreptat și spre Franța, Germania, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. Astfel că, populația totală a țării noastre atinge cifra psihologică de 24 de milioane de cetățeni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot