De unde vine termenul de „diaspora” și ce înseamnă acest lucru?

13.06.2018
De unde vine termenul de „diaspora” și ce înseamnă acest lucru?

Cu toții am auzit deseori spunându-se despre comunitatea românilor de peste hotare ca fiind diaspora. Totuși, care este originea acestui termen și ce a însemnat inițial… „diaspora”?

Ce este diaspora?

Puțini sunt cei care știu că la bază, diaspora desemnează totalitatea comunităților evreiești dispersate și stabilite ulterior în afara Palestinei după distrugerea Ierusalimului și alungarea populației de către Nabucodonosor al II-lea, regele Babilonului. Astăzi, prin extensie, termenul cu pricina desemnează orice grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine.

Termenul a pătruns la noi din limba franceză. Francezii l-au preluat la rândul lor din greacă și în vocabularul grecesc cuvântul se compune din „dia”, ce desemnează „împrejurul”, și „spora”, cuvânt ce înseamnă a „împrăștia”.

Câte persoane fac parte din diaspora română?

În anul 2006, Traian Băsescu, președintele de atunci al României, estima diaspora română la aproximativ 8 milioane de oameni, cei mai mulți dintre ei locuind în fosta URSS, Europa de Vest (în special în Italia, Spania și Franța), America de Nord, America de Sud, Australia și Noua Zeelanda.

De ce românii folosesc anapoda „sfertul academic”? Cum a apărut și ce înseamnă acestă expresie?

În 2015, cei mai mulți imigranți români erau în Italia, aproximativ 1.290.000 de români, în Spania erau 1.017.000, iar în Germania puțin peste 657.000.  Există imigranți români și în țări mai exotice precum Trinidad și Tobago (10), Bahamas (3) sau Antigua și Barbuda (3).

Câți oameni vorbesc limba română

Limba română este, conform wikipedia.com, o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italiană. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată, limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care circa 24 de milioane o au ca limbă maternă.

Cuvinte pe care mulți le pronunță greșit. „Țigare” sau „țigară”, „vroiam” sau „voiam”?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot