Secolul al XXI-lea a adus schimbări majore în piața de muncă a lumii și totodată a României. O mare parte din joburile existente nu erau atât de populare acum 20 de ani, iar unele chiar erau de domeniul SF-ului. Cu toate acestea, România se dezvoltă continuu, arătând o cale europeană în care marile companii pot veni să investească cu încredere. Care sunt cele mai bine plătite slujbe din România în anul 2022?
Care sunt cele mai bine plătite slujbe din România?
Dispariția epocii comuniste din România a însemnat pentru cei mai mulți oameni o oportunitate de dezvoltare în diferite cariere.
Un site de specialitate a prezentat recent care sunt cele mai bune și sigure din punct de vedere financiar slujbe din România:
Inginer Software. IT-ul a devenit un segment foarte important pentru țară. Piața de import și export s-a dezvoltat până în punctul în care se pot câștiga salarii chiar și de 6.000 de euro pe lună. Este un domeniu greu, care implică atenție la detalii, dar și cunoașterea limbajelor de specialitate.
Medic. Nu este o surpriză că medicina întră în această categorie. O țară are nevoie de medici, iar ultimii ani ne-au dovedit acest lucru cu prisosință. Nevoia de specialiști este foarte mare, iar salariile sunt și ele atrăgătoare. Chiar dacă mai mici decât în străinătate. În România se pot câștiga chiar și peste 2.500 euro pe lună.
Analist financiar. Românii nu excelează în educația financiară, iar analiștii sunt cei care vin în ajutorul nostru pentru a ne îndruma spre cele mai bune alegeri în investiții sau economii. Un analist financiar poate câștiga 1.700 euro pe lună.
Șofer profesionist. Pandemia a arătat cât de importanți sunt șoferii. Fie că vorbim despre șoferii de tir sau curieri, aceștia sunt din ce în ce mai căutați, iar salariile continuă să crească. Contractele șoferilor profesioniști pot arăta salarii chiar și de 2.500 euro pe lună.
Manager conținut (marketing). Online-ul mănâncă timpul cel mai mare din viața actuală a unui om, iar managerul de conținut are în administrare o gamă largă de canale, de social media, blog sau canale video. Pentru acesta, clienții pot scoate lunar din buzunar până la 1.500 euro.
Ce locuri de muncă pot dispărea în viitor?
Pe cât de bună este avansarea în tehnologie, pe atât de nocivă este pentru anumite persoane. Demonstrația anumitor țări a arătat că și în România viitorului, anumite joburi vor fi date uitării.
Agent de turism. Paradoxul face ca cel mai mare site de închiriere hotelieră din lume să nu dețină nicio unitate de cazare, nefiind totodată o agenție de turism. În trecut, oamenii apelau la agențiile de turism pentru o rezervare în vacanță, fără a avea clientul mari bătăi de cap. Prin dezvoltarea propriilor site-uri, companiile aeriene sau hoteliere le-au îngreunat munca agențiilor de turism, dar le-a ușurat-o pe cea a clienților.
Casier. Celebrul Amazon a lansat în Marea Britanie un lanț de magazine prin care oamenii pot achita produsele doar cu ajutorul telefonului sau ceasului, casierii nemaifiind o necesitate. În România, cele mai multe supermarketuri au dezvoltat un sistem „self-pay”.
Poștaș. O meserie antică și respectată care bate în retragere în viitor. Cei mai mulți oameni nu mai trimit scrisori, iar majoritatea informațiilor pot ajunge prin mail.
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot
În ciuda faptului că a fost mai mereu sub dominare otomană, rusească sau austriacă, românii au fost un popor pașnic. Rareori au ieșit în evidență printr-un lucru fabulos. De departe cel... citește tot