Care sunt cei mai mari angajatori din România?

23.02.2022
Care sunt cei mai mari angajatori din România?

După căderea comunismului, în România comerțul s-a dezvoltat intens, fiind o piață dornică de consum. Drept urmare, în țara noastră au venit firme puternice din afară, care au realizat investiții și au creat noi locuri de muncă. Cu toate acestea, cel mai mare angajator român este în continuare o companie de stat.

Potrivit datelor oficiale din anul 2020, Poșta Română este cel mai mare angajator român. Compania deținută de statul român a avut un număr mediu de salariați de 23.045, de peste 7 ori mai mult decât, Fan Courier, principalul competitor din mediul privat. Ba mai mult, cifrele arată că Poșta face, în mod evident, un profit de 6 ori mai mic decât competitorul direct.

Cei mai mari angajatori din România

Managementul defectuos și ineficiența companiei au fost intens dezbătute de politicienii români, care au afirmat că Poșta trebuie restructurată, însă o măsură nu a fost luată niciodată, deoarece compania a reprezentat întotdeauna o posibilitate de negociere politică pentru cei aflați la guvernare. Nu este un secret că în această companie de stat sunt angajate foarte multe persoane care nu performează.

Cel de-al doilea cel mai mare angajator din România este tot o companie de stat, Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA, cu 22.356 de salariați. La fel ca și în primul caz, și aici lucrurile funcționează cam la fel. Topul 3 este completat, în final, de o firmă privată, retailerul Profi, care a avut, în anul 2020, 17.979 angajați.

Trebuie precizat că economia României este dominată de companiile care au ca activitate comerțul cu amănuntul. Astfel printre cei mai puternici angajatori din țară găsim companii precum Profi, Kaufland, Dedeman, Mega Image, Carrefour, Lidl, Auchan şi Rewe România, grupul care controlează lanţul de magazine Penny.

Comerţul reprezintă în primul rând retailul alimentar, care nu a avut de suferit de pe urma închiderii magazinelor fizice, ba chiar a angajat în mod accelerat, urmat de retailul non-alimentar. Au rămas în topul angajatorilor şi al consumatorilor pentru că s-au orientat către abordarea omni-channel, şi-au construit branduri de încredere, produse bio/eco, sănătoase, au pus la punct sisteme de digitalizare şi sustenabilitatea. Companiile din retail food au fost şi sunt fruntaşe la numărul angajărilor. Astfel, consumatorii s-au înmulţit şi companiile au tot făcut angajări pentru a face faţă cererii, a declarat pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Potrivit datelor oficiale în top 10 angajatori în România se află cinci companii de stat și cinci companii private. Din nefericire, companiile de stat nu sunt profitabile și reprezintă o căpușă pe bugetul statului. Cu toate acestea, ele sunt menținute în continuare în funcțiune, fiindcă reprezintă o manevră de negociere în campaniile electorale.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot