Care sunt cei mai mari angajatori din România?

23.02.2022
Care sunt cei mai mari angajatori din România?

După căderea comunismului, în România comerțul s-a dezvoltat intens, fiind o piață dornică de consum. Drept urmare, în țara noastră au venit firme puternice din afară, care au realizat investiții și au creat noi locuri de muncă. Cu toate acestea, cel mai mare angajator român este în continuare o companie de stat.

Potrivit datelor oficiale din anul 2020, Poșta Română este cel mai mare angajator român. Compania deținută de statul român a avut un număr mediu de salariați de 23.045, de peste 7 ori mai mult decât, Fan Courier, principalul competitor din mediul privat. Ba mai mult, cifrele arată că Poșta face, în mod evident, un profit de 6 ori mai mic decât competitorul direct.

Cei mai mari angajatori din România

Managementul defectuos și ineficiența companiei au fost intens dezbătute de politicienii români, care au afirmat că Poșta trebuie restructurată, însă o măsură nu a fost luată niciodată, deoarece compania a reprezentat întotdeauna o posibilitate de negociere politică pentru cei aflați la guvernare. Nu este un secret că în această companie de stat sunt angajate foarte multe persoane care nu performează.

Cel de-al doilea cel mai mare angajator din România este tot o companie de stat, Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA, cu 22.356 de salariați. La fel ca și în primul caz, și aici lucrurile funcționează cam la fel. Topul 3 este completat, în final, de o firmă privată, retailerul Profi, care a avut, în anul 2020, 17.979 angajați.

Trebuie precizat că economia României este dominată de companiile care au ca activitate comerțul cu amănuntul. Astfel printre cei mai puternici angajatori din țară găsim companii precum Profi, Kaufland, Dedeman, Mega Image, Carrefour, Lidl, Auchan şi Rewe România, grupul care controlează lanţul de magazine Penny.

Comerţul reprezintă în primul rând retailul alimentar, care nu a avut de suferit de pe urma închiderii magazinelor fizice, ba chiar a angajat în mod accelerat, urmat de retailul non-alimentar. Au rămas în topul angajatorilor şi al consumatorilor pentru că s-au orientat către abordarea omni-channel, şi-au construit branduri de încredere, produse bio/eco, sănătoase, au pus la punct sisteme de digitalizare şi sustenabilitatea. Companiile din retail food au fost şi sunt fruntaşe la numărul angajărilor. Astfel, consumatorii s-au înmulţit şi companiile au tot făcut angajări pentru a face faţă cererii, a declarat pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

Potrivit datelor oficiale în top 10 angajatori în România se află cinci companii de stat și cinci companii private. Din nefericire, companiile de stat nu sunt profitabile și reprezintă o căpușă pe bugetul statului. Cu toate acestea, ele sunt menținute în continuare în funcțiune, fiindcă reprezintă o manevră de negociere în campaniile electorale.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro