Când și de ce au fost inventați banii?

03.02.2022
Când și de ce au fost inventați banii?

În zilele noastre, banii sunt modalitatea de a ne achiziționa cam tot ce avem nevoie, începând de la nevoile de bază până la cele mai râvnite mofturi. Una dintre întrebările des puse de copii este „ce sunt banii?”

Economiștii definesc banii ca fiind orice lucru acceptat în mod obișnuit de oameni pentru schimb de bunuri și servicii. Deși fiecare țară are propriul sistem de monede și bani de hârtie, alte lucruri pot fi adesea folosite ca bani.

De exemplu, fermierii pot face troc între ei, schimbând un anumit număr de animale pentru anumite produse sau servicii. În acest caz, animalele ar fi folosite ca bani! De fapt, trocul a fost modul în care oamenii au schimbat bunuri și servicii din primele zile ale ființelor umane de pe Pământ.

Când și de ce au fost inventați banii?

Există multe teorii despre originea banilor, în parte pentru că aceștia au multe funcții: facilitează schimbul ca măsură a valorii, reunesc diverse societăți, permițând acordarea de cadouri și reciprocitatea, perpetuează ierarhiile sociale și, în sfârșit, este un mijloc al puterii de stat.

Este greu să spunem cu exactitate interacțiunile care implică monede de diferite tipuri, dar dovezile sugerează că acestea au apărut din schimburile de cadouri și rambursarea datoriilor. Obiectele care au apărut rar în natură și a căror circulație putea fi controlată eficient au apărut ca unități de valoare pentru interacțiuni și schimb.

Scoicile, mărgelele sau animalele au ținut loc de bani

Acestea au inclus scoici precum sidef, care au fost răspândite pe scară largă în Americi și scoici de kauri care au fost folosite în Africa, Europa, Asia și Australia. Cuprul nativ, meteoriții sau fierul nativ, obsidianul, chihlimbarul, mărgelele, lingourile de cupru, aur, argint și plumb au servit în mod diferit ca monedă de schimb. Așa cum am amintit mai sus, oamenii au folosit chiar și animale vii, cum ar fi vacile, până în vremuri relativ recente, ca formă de monedă, scrie theconversation.com.

Descoperirea hoardelor de monede de plumb, cupru, argint și aur pe tot globul sugerează că monedele, în special în Europa, Asia și Africa de Nord, au fost recunoscute ca mijloc de monedă de bază la începutul primului mileniu d.Hr. a monedelor romane, islamice, indiene și chineze indică comerțul premodern (1250 î.Hr. – 1450 d.Hr.).

Moneda ca formă de plată își datorează succesul în mare măsură portabilității, durabilității, transportabilității și valorii inerente. În plus, liderii politici ar putea controla producția de monede, din minerit, topire, batere, precum și circulația și utilizarea acestora.

Alte forme de bogăție și bani, cum ar fi vacile, au servit cu succes societăților pastorale, dar nu au fost ușor de transportat și, desigur, au fost susceptibile la dezastre ecologice. Banii au devenit curând un instrument de control politic.

Banii ar putea acționa și ca o forță stabilizatoare care a stimulat schimburile nonviolente de bunuri, informații și servicii în cadrul și între grupuri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot