Când și de ce au fost inventați banii?

03.02.2022
Când și de ce au fost inventați banii?

În zilele noastre, banii sunt modalitatea de a ne achiziționa cam tot ce avem nevoie, începând de la nevoile de bază până la cele mai râvnite mofturi. Una dintre întrebările des puse de copii este „ce sunt banii?”

Economiștii definesc banii ca fiind orice lucru acceptat în mod obișnuit de oameni pentru schimb de bunuri și servicii. Deși fiecare țară are propriul sistem de monede și bani de hârtie, alte lucruri pot fi adesea folosite ca bani.

De exemplu, fermierii pot face troc între ei, schimbând un anumit număr de animale pentru anumite produse sau servicii. În acest caz, animalele ar fi folosite ca bani! De fapt, trocul a fost modul în care oamenii au schimbat bunuri și servicii din primele zile ale ființelor umane de pe Pământ.

Când și de ce au fost inventați banii?

Există multe teorii despre originea banilor, în parte pentru că aceștia au multe funcții: facilitează schimbul ca măsură a valorii, reunesc diverse societăți, permițând acordarea de cadouri și reciprocitatea, perpetuează ierarhiile sociale și, în sfârșit, este un mijloc al puterii de stat.

Este greu să spunem cu exactitate interacțiunile care implică monede de diferite tipuri, dar dovezile sugerează că acestea au apărut din schimburile de cadouri și rambursarea datoriilor. Obiectele care au apărut rar în natură și a căror circulație putea fi controlată eficient au apărut ca unități de valoare pentru interacțiuni și schimb.

Scoicile, mărgelele sau animalele au ținut loc de bani

Acestea au inclus scoici precum sidef, care au fost răspândite pe scară largă în Americi și scoici de kauri care au fost folosite în Africa, Europa, Asia și Australia. Cuprul nativ, meteoriții sau fierul nativ, obsidianul, chihlimbarul, mărgelele, lingourile de cupru, aur, argint și plumb au servit în mod diferit ca monedă de schimb. Așa cum am amintit mai sus, oamenii au folosit chiar și animale vii, cum ar fi vacile, până în vremuri relativ recente, ca formă de monedă, scrie theconversation.com.

Descoperirea hoardelor de monede de plumb, cupru, argint și aur pe tot globul sugerează că monedele, în special în Europa, Asia și Africa de Nord, au fost recunoscute ca mijloc de monedă de bază la începutul primului mileniu d.Hr. a monedelor romane, islamice, indiene și chineze indică comerțul premodern (1250 î.Hr. – 1450 d.Hr.).

Moneda ca formă de plată își datorează succesul în mare măsură portabilității, durabilității, transportabilității și valorii inerente. În plus, liderii politici ar putea controla producția de monede, din minerit, topire, batere, precum și circulația și utilizarea acestora.

Alte forme de bogăție și bani, cum ar fi vacile, au servit cu succes societăților pastorale, dar nu au fost ușor de transportat și, desigur, au fost susceptibile la dezastre ecologice. Banii au devenit curând un instrument de control politic.

Banii ar putea acționa și ca o forță stabilizatoare care a stimulat schimburile nonviolente de bunuri, informații și servicii în cadrul și între grupuri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot