Banii la comun în cuplu? Argumente pro și contra banilor la comun

20.04.2021
Banii la comun în cuplu? Argumente pro și contra banilor la comun

De ani de zile, sfatul financiar standard pentru cupluri a fost acela de a avea banii la comun. Toate veniturile, datoriile și cheltuielile aparțin ambelor părți, deci de ce să nu le unim?

Unirea finanțelor are sens din mai multe motive, dar nu toată lumea vrea să ia această direcție. Dacă vă întrebați ce opțiune este cea mai potrivită pentru relația din care faceți parte, iată câteva avantaje și dezavantaje ale finanțelor la comun sau nu.

Banii la comun în cuplu? Argumente pro și contra

Pasul de a avea banii la comun poate fi dificil mai ales dacă ambele părți au propriile datorii și conturi, însă sunt câteva motive pentru care merită să-l faceți.

Femeile pot gestiona mai bine cheltuielile. Unele cercetări arată că femeile sunt foarte atente atunci când vine vorba despre finanțele familiei.

Lucrurile devin mai simple. Împărțirea finanțelor poate funcționa pentru unele cupluri, dar poate duce și la conversații complicate. Cine plătește nu știu ce factură? Ar trebui să se împartă în mod egal atunci când există disparități de venit? Dacă toți banii intră și ies din același „vas”, ar putea ajuta la simplificarea lucrurilor.

Permite mai multă flexibilitate. Când vă puteți baza pe partener pentru a plăti unele facturi în timp ce sunteți fără job, urmați un curs nou sau începeți o nouă afacere, este posibil să apară nu simțiți micile lipsuri. Dacă, pe de altă parte, trebuie să continuați să vă plătiți partea din facturi, este mai puțin probabil să faceți pasul către un nou obiectiv.

Creează obiective comune. Când toți banii provin din același loc, cuplul trebuie să comunice. Acest lucru poate fi un lucru bun, deoarece cuplurile pot prospera având obiective financiare comune spre care să lucreze.

Dezavantajele banilor la comun

Este posibil ca banii la comun să nu fie o soluție benefică pentru toată lumea. Această strategie are, de asemenea, unele dezavantaje potențiale.

Transformarea datoriei într-o problemă mai mare. Dacă un partener intră în relație cu mari probleme financiare, inclusiv datorii puternice sau credite groaznice, acest lucru poate înrăutăți relația. În aceste cazuri, uneori poate fi mai bine să separați conturile în timp ce partenerul îndatorat caută soluții să scape de datoriile lui.

Constrângere. Ca adult, este firesc să vrei să-ți cheltuiești banii cum îți dorești. La urma urmei, tu îi câștigi. Când toți banii sunt la grămadă, este posibil să nu ajungeți să cheltuiți pentru acele lucruri personale pe care le aveți în minte, mai ales dacă partenerul/partenera are un cuvânt de spus.

Poate provoca certuri. Ce se întâmplă dacă fiecare partener are o idee diferită despre aspectul responsabilității financiare? Poate că unul dintre ei preferă să plătească ipoteca, în timp ce celălalt consideră că este înțelept să investească. Sau poate unul dintre partener este econom, în timp ce celălalt este un cheltuitor. În acest caz, păstrarea banilor la comun necesită o comunicare serioasă și capacitatea de a face compromisuri.

Avantajele de a păstra banii separat

Există o mulțime de moduri de a vă menține finanțele separate. Unii parteneri împart cheltuielile la jumătate, în timp ce alții le împart în funcție de cine câștigă mai mulți bani. Unii parteneri mențin un cont comun pentru cheltuieli generale, cum ar fi locuințele, dar dețin conturi separate pentru orice altceva. Indiferent de modul în care o faceți, păstrarea unor finanțe separate poate fi bună din câteva motive.

Protejarea partenerului de greșelile trecutului. Dacă intrați în relație cu o mulțime de datorii sau cu o situație financiară complexă, ar fi mai bine să vă păstrați propriile finanțe. Acest lucru îl poate proteja de dezastre pe partener în caz de urgență.

Oferindu-le ambilor parteneri mai multă autonomie. Poate că principalul motiv pentru care cuplurile decid să nu aibă banii la comun este că le place să aibă autonomie. Deținerea controlului asupra propriilor bani poate reduce luptele și le permite fiecăruia să își îndeplinească propriile obiective financiare.

Pentru multe cupluri, cea mai bună abordare va fi undeva la mijloc. Unii își fac un cont separat pentru „bani pentru delectare”. Se transferă o sumă prestabilită din contul comun în fiecare lună și fiecare îi cheluie cum dorește. Acest lucru poate ajuta pentru autonomia de care vorbeam mai sus, dar îi poate asigura pe parteneri că sunt încă pe aceeași undă cu finanțele.

Indiferent de abordarea aleasă, este importantă să vedeți ce funcționează și ce nu. Și multă comunicare despre ceea ce simțiți pentru a schimba abordarea dacă lucrurile nu funcționează.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot