Care este Țara Sfântă? De ce a fost numită astfel?

03.11.2020
Care este Țara Sfântă? De ce a fost numită astfel?

Țara Sfântă sau Pământul Sfânt înseamnă locuri diferite, în funcție de religie. Iudaismul, creștinismul și islamismul au concepții diferite cu privire la Dumnezeu. Dacă iudaismul și creștinismul se aseamănă în multe părți, nu același lucru se poate spune despre islamism.

Unde este situată Țara Sfântă?

Atât pentru iudaism cât și pentru creștinism Țara Sfântă este considerată Israelul, însă din motive complet diferite. Potrivit Bibliei ebraice, acest teritoriu este considerat „Pământul făgăduinței”, darul făcut de Dumnezeu poporului său. Acest tărâm este considerat sfânt, fiindcă aici au trăit personajele ilustre ale mitologiei evreilor, precum: patriarhii, căpeteniile celor douăsprezece triburi ebraice și judecătorii Israelului, regii David (autorul, prin tradiție, al Psalmilor) și Solomon (căruia i se atribuie Cântarea Cântărilor și Ecleziastul), prorocii evrei, regii regatelor Iuda și Israel, dinastia Hasmoneilor, învățații farisei etc.

Pe de altă parte, creștinii din întreaga lume consideră Israelul ca fiind Țara Sfântă, deoarece aici a fost locul nașterii, crucificării și reînvierii lui Iisus Hristos. Potrivit scrierilor biblice, orașele cele mai sfinte sunt considerate:

Cu toate că are puncte comune cu iudaismul și creștinismul, islamul consideră ca fiind Pământ Sfânt un teritoriu mai mare decât Israelul. Potrivit scrierilor din Coran, Cartea Sfântă a musulmanilor, Pământul Sfânt este format din următoarele teritorii: Siria, Palestina și orașele Tyr și Sidon.

De ce Israelul a fost numit Țara Sfântă?

Țara Sfântă este considerat teritoriul unde au avut loc întâmplările biblice, așa cum sunt descrise de Vechiul Testament, și din care unele sunt menționate și în Coran. Acest pământ este considerat darul lui Dumnezeu pentru poporul său și locul unde Divinitatea și-a făcut apariția, pentru prima dată în istorie, prin fiul său Iisus Hristos.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot