Care este singura țară din lume cu trei capitale?

07.01.2020
Care este singura țară din lume cu trei capitale?

Majoritatea statelor lumii au o singură capitală. E drept, există și destule excepții. De exemplu, Nauru, cunoscută în mod oficial sub denumirea de Republica Nauru, este singura țară din lume fără o capitală desemnată oficial. La polul opus, există un stat cu trei capitale. Da, ați citit bine… trei!

Singura țară cu trei capitale

Africa de Sud este singura țară din lume cu trei capitale. Spre deosebire de restul statelor, Africa de Sud nu are o capitală predefinită legal, de către Constituție. Puterea este divizată în trei orașe diferite. Astfel, Parlamentul este situat la Cape Town (capitala legislativă), Curtea Supremă la Bloemfontein (capitala juridică) și președintele stă în Pretoria (capitala administrativă).

În mod ciudat, niciunul dintre aceste orașe nu este așezarea cu cel mai mare număr de locuitori din Africa de Sud. Principalul oraș ca număr de locuitori din țara situată în sudul „Continentului Negru” este Johannesburg, cu aproape 12 milioane de oameni.

Curiozități despre Africa de Sud:

Vedere din Africa de Sud

 

Africa este al doilea cel mai mare continent de pe Pământ, după Asia. Suprafața acesteia măsoară 30.244.050 de kilometri pătrați. Pe continentul african se găsesc 54 de state suverane și numeroase teritorii dependente. Cea mai mare țară are o suprafață imensă și doar o populație dublă față de cea a României.

Africa, continentul unde a luat naștere civilizația umană

Continentul african are o populație de aproximativ 1,216 miliarde (2016). Continentul este format din 54 de state suverane, trei dependențe și regiunea contestată din Sahara de Vest.

Africa este împărțită în cinci regiuni care sunt Africa de Nord, de Sud, de Est, de Vest și Centrală. Conform clasificării ONU a regiunilor din Africa, Africa de Est are cele mai multe țări de pe continent, urmată îndeaproape de Africa de Vest. Africa de Sud are cel mai mic număr de țări.

Totodată, Africa este continentul unde au fost descoperite scheletele unor specii umanoide de acum 7 milioane de ani. Practic este primul teritoriu care a fost locuit de oameni, aici găsindu-se leagănul civilizației omenești.

Care sunt țările cu două capitale?

Există, însă, unele țări care au două capitale. Motivele pentru care o țară are mai multe capitale pot fi istorice sau administrative.

Bolivia, La Paz și Sucre
Cel mai cunoscut exemplu de țară cu două capitale este Bolivia. La Paz și Sucre sunt două orașe care au convenit să împartă diferite părți ale guvernului între ele. Această diviziune datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când grupurile politice din opoziție aveau aspirații diferite cu privire la modul în care țara ar trebui să se guverneze singură.

Care este țara cu cel mai plat relief?
Care este tara cu cel mai plat relief?

Olanda, Amsterdam și Haga
Olanda este o altă țară care are efectiv două capitale. Conform constituției, Amsterdam este capitala, dar parlamentul și guvernul olandez se află la Haga de sute de ani, oferind orașului respectiv funcțiile capitalei. Haga este, de asemenea, sediul a numeroase agenții guvernamentale internaționale importante, precum Curtea Penală Internațională.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot