Care este continentul cu cele mai multe țări?

17.03.2021
Care este continentul cu cele mai multe țări?

Africa este continentul care are cel mai mare număr de țări și teritorii. Este al doilea continent ca mărime și populație după Asia. Așezarea africană acoperă o suprafață de aproximativ 30.370.000 km² și are o populație de aproximativ 1,216 miliarde (2016). Continentul este format din 54 de state suverane, trei dependențe și regiunea contestată din Sahara de Vest.

Africa este împărțită în cinci regiuni care sunt Africa de Nord, de Sud, de Est, de Vest și Centrală. Conform clasificării ONU a regiunilor din Africa, Africa de Est are cele mai multe țări de pe continent, urmată îndeaproape de Africa de Vest. Africa de Sud are cel mai mic număr de țări.

Africa de Est

Africa de Est este regiunea care ocupă capătul estic al continentului african. Regiunea are cel mai mare număr de țări de pe continent. Există 20 de teritorii în regiune, inclusiv teritoriile franceze Reunion și Mayotte. Africa de Est are o populație de 433,6 milioane, ceea ce reprezintă aproximativ 5,68% din populația globală. Regiunea este o regiune relativ stabilă din punct de vedere politic, cu excepția Sudanului de Sud, Burundi și Somalia.

Africa de Vest

Africa de Vest este alcătuită din 16 țări suverane și teritoriul britanic de peste mări: Sfânta Elena, Ascension și Tristan da Cunha. Regiunea are o populație de 382 milioane, reprezentând 5% din populația globală. Africa de Vest și-a experimentat partea de războaie civile din cauza instabilităților politice. Țări precum Coasta de Fildeș, Sierra Leone, Nigeria, Liberia, Burkina Faso și Gambia încă se confruntă cu instabilitate politică.

Africa de Nord

Africa de Nord este formată din țările suverane Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Sudan și Tunisia. Regiunea este compusă, de asemenea, din teritoriile spaniole din Insulele Canare, Ceuta și Melilla, teritoriul portughez Madeira și regiunea contestată din Sahara de Vest. Africa de Nord are o populație de aproximativ 238 milioane, reprezentând 3,12 la sută din populația globală. Deșertul Sahara acoperă o mare parte a regiunii.

Africa Centrală

Africa Centrală, după cum sugerează și numele, este regiunea din centrul continentului. Este format din Angola, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Congos, Guineea Ecuatorială, Gabon și Sao Tomé și Principe. Africa Centrală are o populație de 168,5 milioane, reprezentând 2,12% din populația globală.

Africa de Sud

Africa de Sud este regiunea care ocupă capătul sudic al continentului. Se compune din Botswana, Lesotho, Namibia, Africa de Sud și Swaziland. Este regiunea cu cel mai mic număr de țări și cea mai puțin populată de pe continent. Africa de Sud are o populație de 66,2 milioane, reprezentând mai puțin de 1% din populația globală.

Care sunt țările din Africa?

Africa de Nord

Africa de Vest

Africa Centrală

Africa de Sud

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot