În ce țări din lume șoferii conduc pe partea stângă a șoselei?

12.11.2020
În ce țări din lume șoferii conduc pe partea stângă a șoselei?

În întreaga lume există 84 de țări în care oamenii conduc pe partea stângă a drumului. De-a lungul timpului, oamenii dreptaci au fost dominanți și unul dintre motivele pentru care strămoșii noștri au călătorit pe partea stângă a drumurilor a fost acela că trebuia să aibă mâna dreaptă liberă pentru a îndepărta obstacolele din cale. 

Atunci când călărețul era pe cal, el putea scoate sabia din teacă cu mâna dreaptă. De asemenea, sabia era de obicei legată de partea stângă și, prin urmare, nu era ușor accesibilă atacatorilor.

Drumurile au fost inițial construite astfel încât oamenii să poată muta mărfurile din locul A în B. Persoanele care conduceau căruțe trase de cai au preferat partea stângă a drumului pentru a le fi mai ușor să-și folosească mâna dreaptă atunci când loveau bieții
cai cu biciul lor.

A fost doar o chestiune de timp până când autoritățile au dat o lege pentru a controla haosul de pe drumuri. Încă din anii 1700, rușii au emis oficial o hotărâre conform căreia „traficul”, la acel moment caii, căruțele, saniile să meargă pe partea dreaptă.

Se pare că după Revoluția din Franța, aristocrații mergeau pe partea stângă, în timp ce oamenii de rând pe partea dreapta, astfel încât să se poată face diferența între categoriile sociale.

Unde se conduce pe partea stângă?

În prezent, conform statisticilor, circa 66% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă şi restul de 34% pe stânga.

Există 84 de state în care șoferii circulă pe partea stângă a șoselei, iar șapte dintre acestea sunt din Europa: Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda, Irlanda de Nord și Malta și Cipru.

În trecut, în mai multe țări de pe „Bătrânul Continent” s-a circulat la început pe partea stângă. Spre exemplu, polonezii au circulat pe partea stângă până în anul 1922, portughezii până în 1928, spaniolii până în 1924, Italia până în 1922, Ungaria până în 1941, iar Suedia până în 1967.

Multe dintre aceste state sunt foste colonii britanice. În mod ironic, când englezii au colonizat America, obiceiurile Marii Britanii au fost aplicate, iar americanii au călărit pe stânga.

Totuși, după Războiul de Independență (1775-1783), într-un efort de a se debarasa de toate lucrurile britanice, nou-eliberata America a adoptat călăria pe partea dreaptă. Aceasta a fost adoptată în Pennsylvania la sfârșitul anilor 1700, iar la New York, la începutul anilor 1800.

Atât India, cât și Africa de Sud au fost la rându-le colonii britanice, iar astăzi în cele două țări încă se conduce pe partea stângă a drumului.

Cele mai importante țări de la Antipozi în care mașinile merg pe benzile din stânga sunt Australia Noua Zeelandă și Fiji.

Există și excepții. În Japonia și Thailanda, care nu au fost niciodată sub ocupație britanică, traficul rutier se desfășoară tot pe partea stângă.

Alte țări unde se conduce pe partea stângă

EUROPA
Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda, Irlanda de Nord și Malta și Cipru.

ASIA
Japonia, Hong Kong, Macao, India, Brunei, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Timorul de Est, Malaezia, Nepal, Pakistan, Singapore, Indonezia și Sri Lanka.

AFRICA
Kenya, Africa de Sud, Zimbabwe, Lesotho, Botswana, Malawi, Zambia, Namibia, Swaziland, Uganda, Mozambic, Mauritius și Tanzania.

Australia: Australia, Noua Zeelandă.

 

Sursa: World Standars

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot