Care este cea mai adâncă mină de aur din lume?

01.08.2023
Care este cea mai adâncă mină de aur din lume?

Oamenii au descoperit, de-a lungul timpului, că în pământ există tot felul de bogății, precum aur, diamante și multe altele. Ca atare, s-au apucat să sape și au realizat mine complexe, scoțând la suprafață zăcămintele din subsol. Condițiile din mină nu sunt pentru oricine, însă, chiar și așa, de-a lungul secolelor oamenii și-au riscat viața pentru ceea ce natura a ascuns în pământ.

Unde se află cea mai adâncă mină din lume?

Cea mai adâncă mină din lume este de aur și se află în Africa de Sud. Aceasta se numește Mponeng și este situată la 65 de kilometri de orașul Johannesburg, în provincia Gauteng. Mina ajunge la o adâncime de peste 4 kilometri în pământ, iar condițiile de muncă sunt foarte grele deoarece temperatura este extrem de ridicată. Practic, cu cât avansezi mai mult în interiorul Pământului, cu atât este mai cald.

Potrivit datelor oficiale, temperatura rocilor ajunge și la 60 de grade Celsius în zonele cele mai adânci ale minei, mult peste ceea ce pot suporta oamenii. Drept urmare, a fost creat un sistem de răcire care să ajute la scăderea gradelor din termometre, iar muncitorii să poată lucra în condiții cât de cât optime, dacă se poate spune așa.

Minerii lucrează în schimburi, fiindcă nu pot rezista foarte mult la asemenea temperaturi, chiar dacă sistemul de ventilație împreună cu o instalație de refrigerare trimit aer rece până în adâncul peșterilor săpate de muncitori. Pe lângă căldura excesivă, oamenii trebuie să facă față și presiunii atmosferice, mult schimbată la adâncimea de 4 kilometri.

Presiunea atmosferică, o problemă

Practic are loc acel proces de decompresie, atunci când se trece rapid de la o presiune normală, la suprafața Pământului, la o presiune puternică în adâncul Terrei. Drept urmare, în organismul uman apar bule de azot gazos.

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii, problema apare atunci când schimbarea de presiune se face prea rapid, gazul respectiv fiind eliberat în corp. De aceea, cei care lucrează în asemenea condiții trebuie să parcurgă mai multe etape, treptat, până la revenirea la condițiile de presiune normală de la sol, potrivit iflscience.com.

Muncitorii fac 90 de minute cu ascensorul de la suprafață până la zona de lucru, fiind îmbrăcați cu echipamente speciale și aparate de respirat pentru  urgențe. Minerii scot la suprafață 7 tone de aur pe an, iar, în 2006, au descoperit microbi care pot trăi absorbind energie de la radiații.

Foto: iflscience.com & dailysabah.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot