Cum și când a devenit aurul atât de valoros?

07.03.2023
Cum și când a devenit aurul atât de valoros?

De mii de ani, aurul este considerat un simbol al bogăției și al puterii, dar cum a ajuns acest metal să fie atât de valoros? Răspunsul se găsește în istoria îndelungată și în faptul că aurul îndeplinește mai multe funcții importante în economie.

De ce aurul este atât de valoros?

În primul rând, trebuie punctat faptul că aurul este un metal rar și dificil de extras. Acesta se găsește în cantități mici în natură și este adesea îngropat la adâncimi mari în pământ. Procesul de extracție este costisitor și necesită tehnologii și echipamente avansate.

În plus, aurul este un metal durabil și inoxidabil, ceea ce îl face ideal pentru bijuterii și alte obiecte decorative. De asemenea, aurul are proprietăți unice, cum ar fi conductivitatea termică și electrică, ceea ce îl face util în tehnologie și industrie.

Primele monede de aur, vechi de 2500 de ani

Istoric, aurul a fost utilizat ca monedă în multe societăți antice. Cele mai vechi monedele de aur au fost bătute pentru prima dată la ordinul regelui Cresus al Lidiei (o zonă care acum face parte din Turcia), în jurul anului 550 î. de Hr.

Monedele din aur au fost acceptate ca formă de plată datorită valorii lor intrinseci și faptului că aurul era ușor de prelucrat și de divizat în bucăți mai mici. În timp, aceste monede de aur au devenit încet și sigur un simbol al valorii și al puterii.

Pe măsură ce economiile și comerțul au devenit mai complexe, aurul a devenit o modalitate de a stabili un standard comun de valoare. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, multe țări au adoptat sistemul de aur, în care moneda națională era susținută de aurul deținut de stat.

În prezent, aurul este utilizat în principal ca activ de refugiu și ca modalitate de a proteja împotriva inflației și a altor riscuri economice. Investitorii achiziționează aur sub formă de monede sau lingouri ca o modalitate de a-și proteja averea și de a-și diversifica portofoliul de investiții.

În concluzie, aurul a devenit atât de valoros din cauza rarității sale, durabilității, utilizării sale în tehnologie și industrie și, nu în ultimul rând, a rolului său istoric ca simbol al valorii și puterii. Deși prețul aurului poate fluctua în timp, valoarea sa intrinsecă și istoria sa bogată îl fac să fie o alegere populară pentru investitori, indiferent de vremuri.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot