Cum și când a devenit aurul atât de valoros?

07.03.2023
Cum și când a devenit aurul atât de valoros?

De mii de ani, aurul este considerat un simbol al bogăției și al puterii, dar cum a ajuns acest metal să fie atât de valoros? Răspunsul se găsește în istoria îndelungată și în faptul că aurul îndeplinește mai multe funcții importante în economie.

De ce aurul este atât de valoros?

În primul rând, trebuie punctat faptul că aurul este un metal rar și dificil de extras. Acesta se găsește în cantități mici în natură și este adesea îngropat la adâncimi mari în pământ. Procesul de extracție este costisitor și necesită tehnologii și echipamente avansate.

În plus, aurul este un metal durabil și inoxidabil, ceea ce îl face ideal pentru bijuterii și alte obiecte decorative. De asemenea, aurul are proprietăți unice, cum ar fi conductivitatea termică și electrică, ceea ce îl face util în tehnologie și industrie.

Primele monede de aur, vechi de 2500 de ani

Istoric, aurul a fost utilizat ca monedă în multe societăți antice. Cele mai vechi monedele de aur au fost bătute pentru prima dată la ordinul regelui Cresus al Lidiei (o zonă care acum face parte din Turcia), în jurul anului 550 î. de Hr.

Monedele din aur au fost acceptate ca formă de plată datorită valorii lor intrinseci și faptului că aurul era ușor de prelucrat și de divizat în bucăți mai mici. În timp, aceste monede de aur au devenit încet și sigur un simbol al valorii și al puterii.

Pe măsură ce economiile și comerțul au devenit mai complexe, aurul a devenit o modalitate de a stabili un standard comun de valoare. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, multe țări au adoptat sistemul de aur, în care moneda națională era susținută de aurul deținut de stat.

În prezent, aurul este utilizat în principal ca activ de refugiu și ca modalitate de a proteja împotriva inflației și a altor riscuri economice. Investitorii achiziționează aur sub formă de monede sau lingouri ca o modalitate de a-și proteja averea și de a-și diversifica portofoliul de investiții.

În concluzie, aurul a devenit atât de valoros din cauza rarității sale, durabilității, utilizării sale în tehnologie și industrie și, nu în ultimul rând, a rolului său istoric ca simbol al valorii și puterii. Deși prețul aurului poate fluctua în timp, valoarea sa intrinsecă și istoria sa bogată îl fac să fie o alegere populară pentru investitori, indiferent de vremuri.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising