Care este pluralul cuvântului „făină”?

28.08.2023
Care este pluralul cuvântului „făină”?

Făina este unul dintre cele mai importante produse alimentare din lume. Din făina de grâu se face pâinea cea de toate zilele, atât de iubită de români. Potrivit statisticilor, concetățenii noștri sunt mari amatori de pâine, însă puțini știu pluralul cuvântului „făină”.

Cum se spune la plural la făină?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX) făina este definită ca o „pulbere obținută prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în alimentație”. În ceea ce privește forma de plural, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ne lămurește care este varianta corectă.

Așadar, singură formă acceptată este „făinuri”, o variantă mai greu de exprimat pe care în mod sigur nu foarte mulți o știau. Cu alte cuvinte, pluralul cuvântului „făină” este „făinuri”.

Termenul provine din latinescul ”farina” și este un rezultat al asimilării ”r”, ”n” și apoi ”n” → „n”, evoluție fonetică atestată de var. (arh.) ”fărină”, ”fănină” (Banat), ”fărină” (meglenoromână), ”farirę” (istroromână), se arată pe Wikipedia.org.

Lucruri interesante despre gramatica limbii române

Limba română are trei genuri gramaticale pentru substantive: masculin, feminin și neutru. Acest lucru este o particularitate întrucât este un lucru destul de rar întâlnit în limbile europene.

Limba pe care o vorbim este una dintre puținele limbi indo-europene care păstrează o formă de acuzativ pentru substantive, adică o formă specială a cuvintelor pentru a indica obiectul direct al unei acțiuni. Acest lucru poate influența forma și poziția adjectivelor care se referă la acele substantive.

În limba română, verbele reflexive sunt extrem de comune și sunt utilizate pentru a exprima acțiuni care se întorc asupra subiectului. De exemplu, „mă spăl” sau „te gândești”.

Limba română este o limbă romanică, derivată în mare parte din latină. Aproximativ 75-85% din vocabularul limbii române provine din latină, ceea ce face ca multe cuvinte să semene cu cele din limbi precum italiană, spaniolă și franceză.

Limba română are o istorie și o evoluție fascinante, iar studiul său poate dezvălui multe detalii intrigante despre modul în care limbile se dezvoltă și se schimbă în timp.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot