Care este pluralul cuvântului „făină”?

28.08.2023
Care este pluralul cuvântului „făină”?

Făina este unul dintre cele mai importante produse alimentare din lume. Din făina de grâu se face pâinea cea de toate zilele, atât de iubită de români. Potrivit statisticilor, concetățenii noștri sunt mari amatori de pâine, însă puțini știu pluralul cuvântului „făină”.

Cum se spune la plural la făină?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX) făina este definită ca o „pulbere obținută prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în alimentație”. În ceea ce privește forma de plural, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ne lămurește care este varianta corectă.

Așadar, singură formă acceptată este „făinuri”, o variantă mai greu de exprimat pe care în mod sigur nu foarte mulți o știau. Cu alte cuvinte, pluralul cuvântului „făină” este „făinuri”.

Termenul provine din latinescul ”farina” și este un rezultat al asimilării ”r”, ”n” și apoi ”n” → „n”, evoluție fonetică atestată de var. (arh.) ”fărină”, ”fănină” (Banat), ”fărină” (meglenoromână), ”farirę” (istroromână), se arată pe Wikipedia.org.

Lucruri interesante despre gramatica limbii române

Limba română are trei genuri gramaticale pentru substantive: masculin, feminin și neutru. Acest lucru este o particularitate întrucât este un lucru destul de rar întâlnit în limbile europene.

Limba pe care o vorbim este una dintre puținele limbi indo-europene care păstrează o formă de acuzativ pentru substantive, adică o formă specială a cuvintelor pentru a indica obiectul direct al unei acțiuni. Acest lucru poate influența forma și poziția adjectivelor care se referă la acele substantive.

În limba română, verbele reflexive sunt extrem de comune și sunt utilizate pentru a exprima acțiuni care se întorc asupra subiectului. De exemplu, „mă spăl” sau „te gândești”.

Limba română este o limbă romanică, derivată în mare parte din latină. Aproximativ 75-85% din vocabularul limbii române provine din latină, ceea ce face ca multe cuvinte să semene cu cele din limbi precum italiană, spaniolă și franceză.

Limba română are o istorie și o evoluție fascinante, iar studiul său poate dezvălui multe detalii intrigante despre modul în care limbile se dezvoltă și se schimbă în timp.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot