Care este pluralul cuvântului „făină”?

28.08.2023
Care este pluralul cuvântului „făină”?

Făina este unul dintre cele mai importante produse alimentare din lume. Din făina de grâu se face pâinea cea de toate zilele, atât de iubită de români. Potrivit statisticilor, concetățenii noștri sunt mari amatori de pâine, însă puțini știu pluralul cuvântului „făină”.

Cum se spune la plural la făină?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX) făina este definită ca o „pulbere obținută prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în alimentație”. În ceea ce privește forma de plural, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ne lămurește care este varianta corectă.

Așadar, singură formă acceptată este „făinuri”, o variantă mai greu de exprimat pe care în mod sigur nu foarte mulți o știau. Cu alte cuvinte, pluralul cuvântului „făină” este „făinuri”.

Termenul provine din latinescul ”farina” și este un rezultat al asimilării ”r”, ”n” și apoi ”n” → „n”, evoluție fonetică atestată de var. (arh.) ”fărină”, ”fănină” (Banat), ”fărină” (meglenoromână), ”farirę” (istroromână), se arată pe Wikipedia.org.

Lucruri interesante despre gramatica limbii române

Limba română are trei genuri gramaticale pentru substantive: masculin, feminin și neutru. Acest lucru este o particularitate întrucât este un lucru destul de rar întâlnit în limbile europene.

Limba pe care o vorbim este una dintre puținele limbi indo-europene care păstrează o formă de acuzativ pentru substantive, adică o formă specială a cuvintelor pentru a indica obiectul direct al unei acțiuni. Acest lucru poate influența forma și poziția adjectivelor care se referă la acele substantive.

În limba română, verbele reflexive sunt extrem de comune și sunt utilizate pentru a exprima acțiuni care se întorc asupra subiectului. De exemplu, „mă spăl” sau „te gândești”.

Limba română este o limbă romanică, derivată în mare parte din latină. Aproximativ 75-85% din vocabularul limbii române provine din latină, ceea ce face ca multe cuvinte să semene cu cele din limbi precum italiană, spaniolă și franceză.

Limba română are o istorie și o evoluție fascinante, iar studiul său poate dezvălui multe detalii intrigante despre modul în care limbile se dezvoltă și se schimbă în timp.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot