Care este pluralul cuvântului „făină”?

28.08.2023
Care este pluralul cuvântului „făină”?

Făina este unul dintre cele mai importante produse alimentare din lume. Din făina de grâu se face pâinea cea de toate zilele, atât de iubită de români. Potrivit statisticilor, concetățenii noștri sunt mari amatori de pâine, însă puțini știu pluralul cuvântului „făină”.

Cum se spune la plural la făină?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX) făina este definită ca o „pulbere obținută prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în alimentație”. În ceea ce privește forma de plural, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ne lămurește care este varianta corectă.

Așadar, singură formă acceptată este „făinuri”, o variantă mai greu de exprimat pe care în mod sigur nu foarte mulți o știau. Cu alte cuvinte, pluralul cuvântului „făină” este „făinuri”.

Termenul provine din latinescul ”farina” și este un rezultat al asimilării ”r”, ”n” și apoi ”n” → „n”, evoluție fonetică atestată de var. (arh.) ”fărină”, ”fănină” (Banat), ”fărină” (meglenoromână), ”farirę” (istroromână), se arată pe Wikipedia.org.

Lucruri interesante despre gramatica limbii române

Limba română are trei genuri gramaticale pentru substantive: masculin, feminin și neutru. Acest lucru este o particularitate întrucât este un lucru destul de rar întâlnit în limbile europene.

Limba pe care o vorbim este una dintre puținele limbi indo-europene care păstrează o formă de acuzativ pentru substantive, adică o formă specială a cuvintelor pentru a indica obiectul direct al unei acțiuni. Acest lucru poate influența forma și poziția adjectivelor care se referă la acele substantive.

În limba română, verbele reflexive sunt extrem de comune și sunt utilizate pentru a exprima acțiuni care se întorc asupra subiectului. De exemplu, „mă spăl” sau „te gândești”.

Limba română este o limbă romanică, derivată în mare parte din latină. Aproximativ 75-85% din vocabularul limbii române provine din latină, ceea ce face ca multe cuvinte să semene cu cele din limbi precum italiană, spaniolă și franceză.

Limba română are o istorie și o evoluție fascinante, iar studiul său poate dezvălui multe detalii intrigante despre modul în care limbile se dezvoltă și se schimbă în timp.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot