Care este pluralul cuvântului „făină”?

28.08.2023
Care este pluralul cuvântului „făină”?

Făina este unul dintre cele mai importante produse alimentare din lume. Din făina de grâu se face pâinea cea de toate zilele, atât de iubită de români. Potrivit statisticilor, concetățenii noștri sunt mari amatori de pâine, însă puțini știu pluralul cuvântului „făină”.

Cum se spune la plural la făină?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX) făina este definită ca o „pulbere obținută prin măcinarea boabelor de cereale sau a altor semințe de plante și folosită în alimentație”. În ceea ce privește forma de plural, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ne lămurește care este varianta corectă.

Așadar, singură formă acceptată este „făinuri”, o variantă mai greu de exprimat pe care în mod sigur nu foarte mulți o știau. Cu alte cuvinte, pluralul cuvântului „făină” este „făinuri”.

Termenul provine din latinescul ”farina” și este un rezultat al asimilării ”r”, ”n” și apoi ”n” → „n”, evoluție fonetică atestată de var. (arh.) ”fărină”, ”fănină” (Banat), ”fărină” (meglenoromână), ”farirę” (istroromână), se arată pe Wikipedia.org.

Lucruri interesante despre gramatica limbii române

Limba română are trei genuri gramaticale pentru substantive: masculin, feminin și neutru. Acest lucru este o particularitate întrucât este un lucru destul de rar întâlnit în limbile europene.

Limba pe care o vorbim este una dintre puținele limbi indo-europene care păstrează o formă de acuzativ pentru substantive, adică o formă specială a cuvintelor pentru a indica obiectul direct al unei acțiuni. Acest lucru poate influența forma și poziția adjectivelor care se referă la acele substantive.

În limba română, verbele reflexive sunt extrem de comune și sunt utilizate pentru a exprima acțiuni care se întorc asupra subiectului. De exemplu, „mă spăl” sau „te gândești”.

Limba română este o limbă romanică, derivată în mare parte din latină. Aproximativ 75-85% din vocabularul limbii române provine din latină, ceea ce face ca multe cuvinte să semene cu cele din limbi precum italiană, spaniolă și franceză.

Limba română are o istorie și o evoluție fascinante, iar studiul său poate dezvălui multe detalii intrigante despre modul în care limbile se dezvoltă și se schimbă în timp.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot