Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Când spui deșert imediat îți imaginezi dunele de nisip ondulate și căldura sufocantă a Saharei. În contrast, când zici Antarctica, te gândești la un continent rece acoperit de gheață.
Cu toate acestea, Antarctica este considerat a fi cel mai mare deșert de pe Pământ, aproape de două ori mai mare decât deșertul Sahara.
Un deșert este definit de cantitatea de precipitații (ploaie, zăpadă, ceață și ceață) dintr-o zonă. O regiune care primește foarte puține precipitații este clasificată drept deșert. Există multe tipuri de deșerturi, inclusiv deșerturi subtropicale, de coastă și polare. Ceea ce au toate deșerturile în comun este un peisaj sterp, bătut de vânt, ceea ce este foarte dificil pentru unele plante și animale să poată supraviețui. Toate acestea se aplică cu siguranță în Antarctica.
Precipitațiile medii anuale la Polul Sud în ultimii 30 de ani au fost de 10 mm/an. Cea mai mare parte a continentului este acoperită de câmpuri de gheață sculptate de vânt și de munți stâncoși acoperiți de ghețari.
În timp ce Antarctica găzduiește păduri minunate de mușchi și licheni, există doar două plante cu flori care pot supraviețui condițiilor dure. Și majoritatea animalelor pe care le întâlnim, pinguini, foci, balene și păsări marine, se bazează pe fructe de mare pentru hrană.
Aproximativ 98% din continentul Antarctic este acoperit de o calotă permanentă de gheață. Această întindere frumoasă și sălbatică de gheață se întinde o suprafață incredibilă de 14 milioane km². Este aproximativ aceeași suprafață ca cea a Statelor Unite ale Americii și Mexic la un loc!
Gheața Antarcticii are o grosime de 4,5 km la cea mai mare adâncime. Dacă s-ar topi, nivelul mării la nivel global ar crește cu aproximativ 60 m. Și, din cauza condițiilor deșertului din Antarctica, a fost nevoie de 45 de milioane de ani pentru ca gheața să crească până la grosimea sa actuală.
Foto: Pexels.com