Care este cel mai mare deșert din lume?

28.10.2021
Care este cel mai mare deșert din lume?

Când spui deșert imediat îți imaginezi dunele de nisip ondulate și căldura sufocantă a Saharei. În contrast, când zici Antarctica, te gândești la un continent rece acoperit de gheață.

Cu toate acestea, Antarctica este considerat a fi cel mai mare deșert de pe Pământ, aproape de două ori mai mare decât deșertul Sahara.

De ce Antarctica este un deșert?

Un deșert este definit de cantitatea de precipitații (ploaie, zăpadă, ceață și ceață) dintr-o zonă. O regiune care primește foarte puține precipitații este clasificată drept deșert. Există multe tipuri de deșerturi, inclusiv deșerturi subtropicale, de coastă și polare. Ceea ce au toate deșerturile în comun este un peisaj sterp, bătut de vânt, ceea ce este foarte dificil pentru unele plante și animale să poată supraviețui. Toate acestea se aplică cu siguranță în Antarctica.

Precipitațiile medii anuale la Polul Sud în ultimii 30 de ani au fost de 10 mm/an. Cea mai mare parte a continentului este acoperită de câmpuri de gheață sculptate de vânt și de munți stâncoși acoperiți de ghețari.

În timp ce Antarctica găzduiește păduri minunate de mușchi și licheni, există doar două plante cu flori care pot supraviețui condițiilor dure. Și majoritatea animalelor pe care le întâlnim, pinguini, foci, balene și păsări marine, se bazează pe fructe de mare pentru hrană.

Aproximativ 98% din continentul Antarctic este acoperit de o calotă permanentă de gheață. Această întindere frumoasă și sălbatică de gheață se întinde o suprafață incredibilă de 14 milioane km². Este aproximativ aceeași suprafață ca cea a Statelor Unite ale Americii și Mexic la un loc!

Gheața Antarcticii are o grosime de 4,5 km la cea mai mare adâncime. Dacă s-ar topi, nivelul mării la nivel global ar crește cu aproximativ 60 m. Și, din cauza condițiilor deșertului din Antarctica, a fost nevoie de 45 de milioane de ani pentru ca gheața să crească până la grosimea sa actuală.

Cele mai mari 5 deșerturi de pe Terra

  1. Deșertul polar antarctic: 14 milioane km²
  2. Deșertul polar arctic: 13,7 milioane km²
  3. Deșertul Sahara: 9,2 milioane km²
  4. Deșertul Arabiei: 2,3 milioane km²
  5. Deșertul Gobi: 1,295 milioane km²

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot