Care e cea mai mare pasăre care a trăit vreodată?

04.05.2020
Care e cea mai mare pasăre care a trăit vreodată?

Pasăre gigantică. Argentavis magnificens s-a numărat printre cele mai mari păsări care au existat vreodată, probabil depășită în anvergură numai de Pelagornis sandersi. În urmă cu șase milioane de ani, cerul din Argentina era locul de joacă pentru acest prădător, care cântărea în jur de 70-80 de kg și avea o anvergură a aripilor de 7 metri, aproximativ aceeași dimensiune cu un avion ușor Cessna 152.

Argentavis a fost un membru al unui grup extins de păsări prădătoare numit în mod inteligent teratornii – „păsări monstru”. Ele sunt legate de berze și vulturii din Lumea Nouă, cum ar fi vulturii de curcan și condori. Acest gigant depunea, la fiecare doi ani, unul sau două ouă cu o masă ceva mai mare de 1 kg. Puii deveneau independenți după aproximativ 16 luni, dar erau complet maturi după mai mulți ani.

Cum putea să zboare această pasăre mare?

Cercetătorii de la Muzeul Universității Tehnice din Texas au decis să modeleze stilul zburător al gigantului prin rularea simulărilor cu fosile cunoscute. Astfel, s-a descoperit că pasărea avea nevoie de o mică pantă pentru a putea decola. Odată ajuns în aer, Argentavis zbura precum un planor. În felul acesta putea străbate distanțe foarte mari cu un efort minim.

Datorită alunecării sale eficiente, Argentavis putea rămâne în  aer folosind curentul relativ lent al vântului. Viteza maximă la care această pasăre ajungea a fost calculată la aproximativ 70 km/h, permițându-i să scaneze prada pe suprafețe vaste. Este un stil foarte eficient din punct de vedere energetic, iar astăzi vulturii îl folosesc cu mare efect, acoperind uneori sute de kilometri fără o singură clapă de aripi.

Acum șase milioane de ani, clima din Argentina era mult mai caldă și mai uscată decât în ziua de azi, fapt care a ajutat la apariția și perpetuarea acestei păsări. Argentavis a fost adaptată pentru a profita de acest habitat mare, deschis, unde putea călători pe distanțe mari în căutarea pradei.

Foto: wildfact.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot