De ce găinile nu pot zbura?

15.05.2018
De ce găinile nu pot zbura?

Când pronunțăm substantivul „pasăre”, gândul ne poartă de cele mai multe ori la o necuvântătoare ce zboară. Și totuși, există și destule excepții. Și găinile sunt păsări, însă nu par să se ridice prea mult de la sol. Dar, oare, de ce găinile nu pot zbura?

De ce găinile nu pot zbura?

Găinile, deși sunt păsări, nu sunt adaptate la zbor. De exemplu, găinile sălbatice și puii lor pot zbura și chiar o fac. Găinile domestice, însă, zboară doar pentru o scurtă perioadă de timp și asta din cauză că sunt prea grele pentru ca aripile să le susțină în aer.

Găina actuală se trage din aşa-numita găină roşie de junglă (Gallus gallus). De câteva mii de ani (aproximativ 10.000), de când au fost domesticite, păsările s-au adaptat mai bine la viața de pe sol. În fond, toată mâncarea lor este pe sol. Aripile nu mai sunt dezvoltate pentru viața în aer, în schimb găinilor și puilor li s-au dezvoltat picioarele și ghearele.

Care a fost primul, oul sau găina?

Oamenii nu au mai acordat păsărilor din ogradă ocazia să zboare, ci le-au crescut pentru ouă și carne, deși se pare că inițial au fost domesticite pentru luptele dintre cocoși. Printre păsările care nu pot zbura se mai numără: pinguinul, struțul sau kiwi.

Cum își aleg găinile cocoșul?

Oamenii de știință au studiat comportamentul găinilor. Femelele își selectează masculii în primul rând după creasta roșie, care este un indicator al sistemului imunitar puternic la cocoși. Totodată, găinile se asigură că masculul ales este capabil să le ofere hrană.

Curiozități despre găini:

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot