Curiozități despre ochii albaștri. Cum văd oamenii care au ochii de culoarea cerului?

15.03.2021
Curiozități despre ochii albaștri. Cum văd oamenii care au ochii de culoarea cerului?

Există multe de învățat nu numai despre ochii albaștri, ci și despre oamenii care privesc lumea prin ei. Fie că se datorează faptelor științifice ciudate, condițiilor de sănătate conexe sau doar geneticii simple, oamenii cu ochii albaștri sunt puțin diferiți de cei cu ochi căprui.

„Pale Blue Eyes” de Velvet Underground, „Sweet Child O ‘Mine” de Guns N’ Roses, „I Still Miss Someone” de Johnny Cash sunt câteva dintre capodoperele muzicale în care se cântă despre ochi albaștri, de obicei despre cineva care tânjește sau a iubit pe altcineva cu ochii de culoarea cerului. Cu siguranță, există o poveste, indiferent dacă este vorba despre frumusețea lor unică sau exprimarea fricii față de presupusele lor inimi reci și înghețate.

Cum văd oamenii care au ochii albaștri?

Chiar dacă ochii albaștri par a fi, ei bine, albaștri, de fapt nu sunt deloc albaștri. Sună ciudat, dar aici nu există un pigment albastru când vine vorba de ochii noștri. Irisul este partea colorată a ochiului și are două straturi, epiteliu (spre interior) și stroma (spre exterior).

Majoritatea oamenilor de pe planetă au epiteliul cu pigmenți negri-bruni. Stroma are, în mare parte, fibre de colagen incolore și uneori poate avea pigmenți melanici bruni. Atunci când conține o cantitatea mai mare de colagen, ochii au o culoare diferită.

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, ochii albaștri arată albastru din același motiv pentru care atât oceanul, cât și cerul par a fi albastru: este pur și simplu un truc al luminii. Aceasta se numește Efectul Tyndall. Lumina se împrăștie în ochii albaștri, dând naștere aspectului albastru.

Foarte puțini oameni au ochii albaștri

Deși există o mulțime de actori, modele și alte celebrități care au ochii albaștri, ceea ce poate face ca acești ochi colorați să pară un avantaj comun (cel puțin la televizor), nu atât de mulți oameni au norocul să se laude cu asta.

De fapt, cei mai mulți dintre oamenii din întreaga lume au ochii căprui, potrivit unui articol din World Atlas. Mai exact, 79% dintre ființe umane au ochii de culoarea cafelei și a ciocolatei, reducând orice altă culoare a ochilor ca fenotip dominant.

World Atlas estimează că aproximativ 8-10% dintre ființele umane sunt binecuvântați cu ochii de culoarea cerului. Desigur, o mulțime de oameni care nu au ochi albaștri o pot falsifica cu lentile de contact. Dar se poate face oricând diferența dintre un albastru natural și un albastru artificial. Este o culoare destul de greu de falsificat.

Ochii albaștri nu sunt cea mai rară culoare a ochilor

Deși șansele de a avea ochi albaștri sunt semnificativ mai mici decât a avea ochi căprui, albastrul nu este cea mai rară dintre toate culorile ochilor. De fapt, este de fapt cea de-a doua cea mai comună culoare a ochilor, având în vedere că 8-10% nu este tocmai o proporție mare a populației, potrivit sursei mai sus menționate.

Dar se pare că a avea ochi de culoarea alunelor este mai puțin obișnuit decât a avea ochi albaștri sau căprui, deoarece doar 5% dintre oameni au această culoare în iris. În plus, aproximativ 5% din populația lumii are ochi de culoare chihlimbar. Mai puțin frecvent decât oricare dintre aceste nuanțe este verde, deoarece doar 2% din populația lumii este binecuvântată cu acest fenotip.

Cele mai rare culori ale ochilor din lume sunt ochii cenușii, ochii roșii/violet (care sunt adesea la persoanele cu forme severe de albinism) și ochii cu heterocromie (ochi diferiți de culoare), toate cu cel puțin un procent din toți oamenii la nivel mondial.

Locurile unde oamenii au ochii albaștri

Ochii albaștri pot părea a fi mai mult sau mai puțin obișnuiți în funcție de locul în care vă aflați, deoarece fenotipul este mult mai frecvent în unele locuri. De fapt, uneori majoritatea oamenilor dintr-o zonă au ochi albaștri. De exemplu, este puțin probabil ca locuitorii din Estonia sau Finlanda, să nu aibă ochii albaștri, deoarece 89% din populațiile acestor țări au irisuri de culoarea cerului.

Mergând mai departe, există o scădere semnificativă, deși ochii albaștri sunt încă majoritari în Irlanda și Scoția, cu 57% și, respectiv, 50%. Anglia este următoarea pe listă, cu 48%, în timp ce 45% dintre oamenii din Țara Galilor au ochii albaștri.

Belgia și Franța se clasează pe locul șapte și opt pe listă, iar în cele din urmă, în locurile nouă și zece se află Statele Unite și Spania, ambele cu puțin peste 16% din populație cu ochi azurii.

Culoarea ochilor se moștenește

O mulțime de oameni au ochi albaștri astăzi și există oameni cu ochi albaștri de mii de ani, dar nu a fost întotdeauna așa. Datorită oamenilor de știință de la Universitatea din Copenhaga, undeva între 6.000 și 10.000 de ani în urmă, toată lumea avea ochii căprui, potrivit Science Daily.

Dar la un moment dat, a apărut o mutație asupra genei OCA2, care controlează cantitatea de melanină pe care o producem. Mai exact, această mutație a acționat în esență ca un „comutator” și „a dezactivat” capacitatea oamenilor de a produce ochi căprui. Astfel „s-au născut” ochii albaștri.

Echipa de la universitate nu numai că a identificat mutația care a creat ochii albaștri, dar a descoperit și că oricine are ochi albaștri are ceva în comun.

„Din aceasta putem concluziona că toți indivizii cu ochi albaștri sunt legați de același strămoș. Toți au moștenit același comutator exact în același loc din ADN-ul lor”, a spus profesorul Hans Eiberg.

Acest lucru este diferit de oamenii cu ochi căprui, care au diferențe semnificative în ADN-ul lor legat de producția de melanină.

Culoarea ochilor se schimbă

Norocoasa persoană cu ochii albaștri este posibil să fi observat că ochii ei par să-și schimbe culoarea, uneori arătând mai albastri, mai gri sau chiar mai luminoși sau mai închiși. Acesta a fost cu siguranță cazul celebrei actrițe de film Elizabeth Taylor, ai cărei ochi albaștri strălucitori, uneori păreau violet atunci când exista o lumină favorabilă.

Există un motiv pentru care ochii albaștri par să-și schimbe culoarea, ceea ce este legat de motivul pentru care arată albastru în primul rând. Totul depinde de câtă lumină intră și se reflectă din ochi, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie. În plus, culoarea ochiului poate arăta diferit în funcție de culoarea hainelor pe care le poartă o persoană, precum și de culoarea și stilul de machiaj aplicat în jurul ochiului.

De asemenea, și oamenii cu ochi verzi și de culoarea chihlimbarului sunt predispuși la irisuri aparent schimbătoare de culoare, deci acest lucru nu este unic pentru oamenii cu ochi albaștri.

De ce ochii albaștri ai unor copii se schimbă?

Unii părinți sau apropiați ai acestora au avut experiența de a observa cum ochii unui copil își schimbă culoarea de la albastru strălucitor la verde sau căprui. De aceea nu se știe cu exactitate care va fi culoarea ochilor cuiva când va crește până la aproximativ șase luni.

Motivul pentru care mulți copii se nasc cu ochi albaștri care se pot transforma ulterior în căprui se datorează, din nou, modului în care funcționează melanina în corpul uman. Când se naște un bebeluș, melanina nu a fost încă complet depusă în irisul ochiului copilului, ceea ce duce la irisul albastru.

Dar, după o anumită perioadă, intervine genetica și producția de melanină fie crește, schimbând culoarea ochiului bebelușului, fie nu, redând culoarea irisului albastru pentru întreaga viață. Este doar un alt mod în care corpul uman este cu adevărat un mister.

Părinții cu ochi căprui pot avea un copil cu ochi albaștri

Una dintre afirmațiile pe care le primim de-a lungul vieții este „ai ochii mamei/tatălui ta/tău”, ideea fiind că cei mici vor semăna cu cel puțin unul dintre părinți. Însă nu întotdeauna culoarea ochilor părinților va fi transmisă și copiilor.

Desigur, dată fiind complexitatea geneticii, nu este atât de simplu. În mod surprinzător, doi părinți cu ochi căprui pot avea un copil cu ochi albaștri, potrivit unui articol publicat de Universitatea din Delaware.

În plus, doi părinți cu ochi albaștri pot da naștere unui copil cu ochi căprui. Care este raționamentul? Pe scurt, culoarea ochilor nu este determinată de o singură genă recesivă. Mai degrabă, este determinată de mai multe gene diferite, precum și de interacțiunea dintre ele.

Sensibilitate la lumină

Toată lumea are nevoie de vitamina D, deci este important ca oamenii să se expună la lumina soarelui în mod regulat. Dar, în funcție de culoarea pielii, trebuie să fie atenți atunci când ies afară, pentru a nu fi ars de soare. Cu alte cuvinte, cei cu pielea deschisă, sunt mai expuși la arsuri solare, deși toată lumea ar trebui să ia măsuri de precauție atunci când iese, indiferent de culoarea pielii.

Așa cum trebuie să fie atenți cu pielea când ies afară, la fel trebuie să-și protejeze ochii în mod corespunzător, mai ales dacă sunt de culoare deschisă. Asta înseamnă că ochelarii de soare sunt un accesoriu de nelipsit.

„Din punct de vedere clinic, persoanele cu iris albastru sau deschis la culoare tind să fie mai sensibile la lumină. Acest lucru se datorează probabil rarității pigmentului absorbant de lumină din ochi”, a explicat oftalmologul Ruth Williams într-un interviu acordat Everyday Health.

Oamenii cu ochi albaștri chiar beau mai mult?

Un alt lucru ciudat despre cei cu ochi albaștri are legătură cu consumul de alcool, potrivit unui articol publicat în ResearchGate. În cadrul studiului, oamenii de știință s-au bazat pe date de arhivă pentru a determina modul în care culoarea ochilor are un impact asupra cantității de persoane care bea și cât de bine pot tolera alcoolul.

Mai exact, au existat două eșantioane de persoane pe care le-au studiat: un grup de 10.860 de bărbați albi (care erau deținuți în închisoare) și un grup de 1.862 de femei albe care au răspuns la un sondaj la nivel național.

Ceea ce au descoperit a fost că, în ambele grupuri, indivizii cu ochi închiși la culoare au băut o cantitate infimă de alcool decât omologii lor cu ochi deschiși. Această concluzie a fost în concordanță cu constatările anterioare potrivit cărora persoanele cu ochi căprui sunt mai susceptibile la efectele unor medicamente.

În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii cu ochii închiși la culoare sunt mai puțin susceptibili să devină dependenți de alcool, deoarece sensibilitatea lor sporită îi împiedică să bea cantitatea care le-ar face dependenți fizic în primul rând.

Bărbații cu ochi albaștri preferă femeile cu ochi albaștri

O altă curiozitate amuzantă despre ochii albaștri are legătură cu bărbații și cu preferințele lor pentru întâlniri și relații. Potrivit unui studiu publicat în revista Behavioral Ecology and Sociobiology, bărbații cu ochi albaștri găsesc femeile cu ochi albaștri mai atractive decât femeile cu orice altă culoare a ochilor. Nu a fost cazul femeilor cu ochi albaștri, care nu au demonstrat o preferință specifică pentru bărbații cu ochi albaștri.

Cercetătorii atribuie această preferință cu incertitudinea de paternitate, care este o anxietate care poate determina bărbații să se întrebe dacă copilul este biologic al lor. Având în vedere că ochii albaștri sunt considerați a fi un mecanism genetic clar al moștenirii, este logic că bărbații ar fi siguri văzându-se în descendenții săi. Asta i-ar da încrederea că copilul este cu adevărat al lui.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot