E adevărat că păsările dorm în timpul zborului?

06.01.2019
E adevărat că păsările dorm în timpul zborului?

O mare parte din viață păsările și le petrec în zbor. Totuși, de-a lungul vremii, oamenii de știință s-au întrebat cum reușesc păsările migratoare să se odihnească, atunci când parcurg în zbor mii de kilometri spre țările calde. E simplu, anumite specii de păsări sunt capabile să doarmă în timpul zborului.

Conform oamenilor de știință, păsările migratoare pot dormi fie odihnindu-şi câte o emisferă a creierului în timpul zborului, fie având ambele emisfere inactive în același timp. În categoria păsărilor care se odihnesc zburând se numără lăstunii sau păsările cântătoare.

Exact la fel se odihnesc și delfinii care au dezvoltat capacitatea de a dormi odihnindu-şi câte o emisferă a creierului în timpul înotului și evitând, astfel, înecul.

De ce găinile nu pot zbura?

Un caz spectaculos este cel al drepnelei alpine (Tachymarptis melba). Este o specie care cuibăreşte în Eurasia şi migrează iarna în Africa. Aceste exemplare pot petrece până la 200 de zile consecutive în aer, fără a se aşeza să se odihnească nici măcar după lunga migraţie care le poartă din Europa până în Africa. Drepnelele se hrănesc cu insecte, pe care le prind din zbor, şi aproape sigur dorm tot în aer.

Drepneaua alpină

Oamenii de știință sunt de părere că de-a lungul timpului anumite animale, printre care și păsările migratoare, s-au adaptat să stea treze perioade lungi de timp.

Studii efectuate pe păsări

Niels Rattenborg de la Intitutul Max Planck de Ornitologie din Germania și echipa sa au studiat o fregată. Aceștia au dezvoltat un dispozitiv care poate realiza electroencefalograme (EEG) pentru ca cercetătorii să observe schimbările din creierul păsărilor. Dispozitivul i-a fost atașat fregatei. Oamenii de știință i-au măsurat activitatea cerebrală timp de 10 zile. În acest răstimp, pasărea a parcurs 3.000 de km în zbor.

Pe parcursul zilei, pasărea era activă şi căuta peşti. Dar seara fregata intra într-o stare de somn lent pentru câteva minute, în timp ce continua să zboare deasupra apei. Mult mai des, pasărea îşi odihnea câte o emisferă, pe rând.

Care a fost primul, oul sau găina?

„Fregatele, probabil, au un ochi deschis în timp ce dorm, pentru a evita coliziunea cu o altă pasăre, cum fac, spre exemplu raţele pentru a se feri de prădători”, a explicat germanul Niels Rattenborg.

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
De unde știau nemții cine este evreu și cine nu în perioada Holocaustului?
Holocaustul este una dintre cele mai negre perioade din istoria umanității. Timp de 12 ani, evreii au fost vânați și milioane de evrei și-au pierdut viața. Holocaustul a început, în anul... citește tot
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Cine a fost cel mai bogat om de la bordul Titanicului? A scăpat cu viață?
Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în anul 1912, atunci când Titanic, cel mai mare pachebot din lume în acele vremuri, s-a ciocnit de un iceberg și s-a scufundat.... citește tot
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
Craniile lui Mihai Viteazul și Radu cel Mare, fotografiate în 1893. Cum „s-a plimbat” craniul lui Mihai Viteazul prin… Rusia?
„Turturea paharnic, el a furat capul lui şi l-a adus în ţară, de l-a slujit şi l-a îngropat cu multă cinste ca pe un domn”, nota Letopisețul Cantacuzinesc la ceva vreme după asasinarea... citește tot