Dropia, cea mai mare pasăre zburătoare de la noi, a revenit în România, după trei decenii de absență

21.12.2023
Dropia, cea mai mare pasăre zburătoare de la noi, a revenit în România, după trei decenii de absență

Acum aproximativ trei decenii, dropia, cea mai grea pasăre capabilă să se înalțe în zbor, dispărea din peisajul românesc. Cu toate acestea, într-o localitate din Bihor, un fenomen remarcabil a avut loc: dropia a revenit și a început să cuibărească pe câmpurile noastre. Descoperirea unui cuib cu trei ouă a adus bucurie în rândul ornitologilor și a pus în lumina reflectoarelor eforturile de conservare a acestei specii vulnerabile.

Cazul uluitor a fost adus la lumină la începutul anului 2020 în Salonta, județul Bihor, de către un student la medicină veterinară. Tânărul își ajuta familia la erbicidarea unui câmp când pasărea i-a sărit în cale. Cuibul găsit, cu cele trei ouă, constituie o dovadă concretă că dropia a început să se reîntoarcă în habitatul său natural din România. Această descoperire întâmplătoare alimentează speranța că această specie magnifică va reuși să se adapteze și să prospere în ciuda amenințărilor anterioare.

Am trecut de două ori prin preajma cuibului. La a doua trecere am văzut pasărea zburând și în momentul acela mi-am dat seama că e o dropie. Am oprit instalația de erbicidat. Am văzut ouăle, a afirmat Neluțu Matiu, student, potrivit stiristul.com.

Dropia este pe cale de dispariție

Dropia, inclusă pe lista roșie a păsărilor amenințate cu dispariția la nivel global, este considerată o specie vulnerabilă. În multe țări, este protejată prin lege, iar eforturile de conservare au fost intense pentru a-i asigura supraviețuirea. În România, însă, provocările precum mecanizarea agriculturii, iernile reci și lăcomia vânătorilor au contribuit la declinul acestei pasări majestuoase.

Masculii pot cântări și 20 de kilograme

Dropia se distinge prin faptul că este cea mai mare pasăre zburătoare din lume, depășind chiar în greutate lebedele și pelicanii. Masculii pot ajunge până la impresionanta greutate de până la 20 de kilograme. Întoarcerea acestei specii în România nu reprezintă doar un semn al recuperării ecologice, dar și o victorie pentru eforturile de conservare a biodiversității.

Deși am avut mai multe semne care ne-au indicat această chestie, că dropia cuibărește la Salonta, dar n-am avut dovezi atât de concrete. E important să știe toată lumea că dropia cuibărește la noi. Păsările se află și la noi și în țara vecină, în Ungaria. Până la urmă, este ultima populație din țară și, dacă se pierde, categoric dispare și specia, a declarat Nagy Attila, ornitolog Asociația Grupul Milvus, potrivit sursei citate mai sus.

Autoritățile din România și Ungaria au decis împreună ca proprietarii de terenuri să primească bani pentru a protejea dropiile. Suma acordată este de până la 150 de euro pe hectar. Cu toate că dropia a suferit în trecut din cauza schimbărilor în mediul său și a activităților umane, această revenire arată că este posibil să restaurăm echilibrul în natură. Cuibul cu ouăle dropiei reprezintă o promisiune pentru viitor și un apel la continuarea eforturilor de conservare, astfel încât generațiile viitoare să se bucure de frumusețea și unicitatea acestei păsări extraordinare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot