Cum se folosesc ciorile, cele mai istețe păsări, de vulturi? Cum se răzbună vulturii?

19.08.2020
Cum se folosesc ciorile, cele mai istețe păsări, de vulturi? Cum se răzbună vulturii?

Ciudata întâlnire aeriană a fost surprinsă de către fotograful de păsări Phoo Chan în urmă cu aproximativ un an. Astăzi, fotografia surprinsă de aparatul foto este virală în mediul online spre deliciul multora.

Ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Ele sunt mult mai inteligente decat bufnițele și păsările de pradă, și cu mult mai istețe, șmechere și descurcărețe decât papagalii.

Specialiștii spun că nu este neobișnuit ca pasările mai mici să hărțuiască păsările mai mari atunci când acestea amenință teritoriile lor de cuibărit, călăritul fizic pe spate fiind tactică neobișnuită și cu siguranță o imagine neobișnuită.

Ciorile, alături de alte tipuri de păsări mai mici, cum ar fi mierlele cu aripi roșii, greașul (pasăre neagră care face parte din mai multe specii de corb) și Păsările rege (Tyrannus tyrannus), nu vor ezita să-și apere cuiburile împotriva vulturilor, șoimilor și a Cocorilor canadieni (Great blue heron), în cazul în care se solicită ajutorul, mai ales în perioada de cuibărire, spune editorul Asociației Audubon, Ken Kaufman.

În cele mai multe cazuri când vulturul sau altă pasăre mare este hărțuită, ele vor reacționa într-un mod agresiv. Dar sunt și situații când pasărea mai mare își va ignora chinuitorul, așa cum se vede în fotografia surprinsă de Phoo Chan. Pentru ele este la fel de greu de sesizat ca atunci când un câine mic se strecoară ușor în locuri mari.  Sunt cazuri în care, pentru a scăpa de „musafirul nepoftit”,  vulturul se duce la mare înălțime, un loc unde pentru cioară este dificil să respire. Din cauza lipsei de oxigen, aceasta se desprinde de pe pasărea de pradă.

Indiferent dacă este o intrare în joc inocentă sau un moment de luptă, fotograful norocos a surprins un moment remarcabil, acesta având multă experiență în fotografierea păsărilor zburătoare și cu siguranță întâlnirea a durat doar câteva secunde.

Curiozități despre ciori

Banalele și uimitoarele păsări din familia corvidelor sunt disprețuite, urâte, ironizate, batjocorite, dar în cele din urma, conform cercetărorilor din domeniu, sunt învingătoare și foarte inteligente.

În întreaga lume, exceptând Antarctica, sunt peste 120 de specii în familia corvidelor. În România trăiesc opt specii de corvide:

Gaița, Alunarul, Coțofana, Cioara de semănătură

Foto descopera.ro de la stânga la dreapta și de sus în jos

Cioara neagră, Cioara griva, Stăncuța și Corbul

Ornitologii români au descoperit în urma cercetărilor că cea mai mare populație de ciori din România se întâlnește în Câmpia Bărăganului și în împrejurimile Bucureștiului.

Ciorile sunt omnivore. Mănâncă orice, inclusiv hoituri și gunoaie.

În urmă cu aproximativ 17 milioane ani, au apărut primele ciori în zona Australiei și Oceaniei.

Majoritatea păsărilor se tem de oameni, însă ciorile au învățat să trăiască în apropierea lor și uneori profită de pe urma lor.

Mult mai inteligente decât bufnițele și păsările de pradă, și cu mult mai istețe, șmechere și descurcărețe decât papagalii, ciorile au fost desemnate cele mai inteligente păsări din lume.

Specialiștii au observat cum o cioara se hrănea cu nucile pe care inițial nu le putea sparge. Aceasta, ingenioasă fiind, așeza nucile pe o autostradă astfel încât mașinile treceau peste ele. După aceea, cioara își mânca tacticoasă hrana. Pasărea plasa nucile întregi doar sub roțile mașinilor de mici dimensiuni, asta pentru că experiența a învățat-o că punând nuca sub roata unui TIR, sunt slabe șanse să mai găsească miezul.

Foto: Phoo Chan

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot