Cum se folosesc ciorile, cele mai istețe păsări, de vulturi? Cum se răzbună vulturii?

19.08.2020
Cum se folosesc ciorile, cele mai istețe păsări, de vulturi? Cum se răzbună vulturii?

Ciudata întâlnire aeriană a fost surprinsă de către fotograful de păsări Phoo Chan în urmă cu aproximativ un an. Astăzi, fotografia surprinsă de aparatul foto este virală în mediul online spre deliciul multora.

Ciorile sunt cele mai inteligente păsări din lume. Ele sunt mult mai inteligente decat bufnițele și păsările de pradă, și cu mult mai istețe, șmechere și descurcărețe decât papagalii.

Specialiștii spun că nu este neobișnuit ca pasările mai mici să hărțuiască păsările mai mari atunci când acestea amenință teritoriile lor de cuibărit, călăritul fizic pe spate fiind tactică neobișnuită și cu siguranță o imagine neobișnuită.

Ciorile, alături de alte tipuri de păsări mai mici, cum ar fi mierlele cu aripi roșii, greașul (pasăre neagră care face parte din mai multe specii de corb) și Păsările rege (Tyrannus tyrannus), nu vor ezita să-și apere cuiburile împotriva vulturilor, șoimilor și a Cocorilor canadieni (Great blue heron), în cazul în care se solicită ajutorul, mai ales în perioada de cuibărire, spune editorul Asociației Audubon, Ken Kaufman.

În cele mai multe cazuri când vulturul sau altă pasăre mare este hărțuită, ele vor reacționa într-un mod agresiv. Dar sunt și situații când pasărea mai mare își va ignora chinuitorul, așa cum se vede în fotografia surprinsă de Phoo Chan. Pentru ele este la fel de greu de sesizat ca atunci când un câine mic se strecoară ușor în locuri mari.  Sunt cazuri în care, pentru a scăpa de „musafirul nepoftit”,  vulturul se duce la mare înălțime, un loc unde pentru cioară este dificil să respire. Din cauza lipsei de oxigen, aceasta se desprinde de pe pasărea de pradă.

Indiferent dacă este o intrare în joc inocentă sau un moment de luptă, fotograful norocos a surprins un moment remarcabil, acesta având multă experiență în fotografierea păsărilor zburătoare și cu siguranță întâlnirea a durat doar câteva secunde.

Curiozități despre ciori

Banalele și uimitoarele păsări din familia corvidelor sunt disprețuite, urâte, ironizate, batjocorite, dar în cele din urma, conform cercetărorilor din domeniu, sunt învingătoare și foarte inteligente.

În întreaga lume, exceptând Antarctica, sunt peste 120 de specii în familia corvidelor. În România trăiesc opt specii de corvide:

Gaița, Alunarul, Coțofana, Cioara de semănătură

Foto descopera.ro de la stânga la dreapta și de sus în jos

Cioara neagră, Cioara griva, Stăncuța și Corbul

Ornitologii români au descoperit în urma cercetărilor că cea mai mare populație de ciori din România se întâlnește în Câmpia Bărăganului și în împrejurimile Bucureștiului.

Ciorile sunt omnivore. Mănâncă orice, inclusiv hoituri și gunoaie.

În urmă cu aproximativ 17 milioane ani, au apărut primele ciori în zona Australiei și Oceaniei.

Majoritatea păsărilor se tem de oameni, însă ciorile au învățat să trăiască în apropierea lor și uneori profită de pe urma lor.

Mult mai inteligente decât bufnițele și păsările de pradă, și cu mult mai istețe, șmechere și descurcărețe decât papagalii, ciorile au fost desemnate cele mai inteligente păsări din lume.

Specialiștii au observat cum o cioara se hrănea cu nucile pe care inițial nu le putea sparge. Aceasta, ingenioasă fiind, așeza nucile pe o autostradă astfel încât mașinile treceau peste ele. După aceea, cioara își mânca tacticoasă hrana. Pasărea plasa nucile întregi doar sub roțile mașinilor de mici dimensiuni, asta pentru că experiența a învățat-o că punând nuca sub roata unui TIR, sunt slabe șanse să mai găsească miezul.

Foto: Phoo Chan

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot