De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

13.07.2021
De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

Ziua Gnochhi este sărbătorită de argentinieni în a 29-a zi a fiecărei luni. Aceasta este ziua în care toată familia se reunește pentru a mânca împreună gnocchi de cartofi.

Gnocchi a ajuns în Argentina când imigranții italieni au început să sosească în secolul al XIX-lea, aducând cu ei rețete tradiționale de pizza, paste și ñoquis de papa sau gnocchi de cartofi.

De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

Povestea tradiției este destul de simplă. 29 a lunii era chiar înainte de ziua salariului. Oamenii erau plătiți în prima parte a lunii, așa că până la sfârșitul lunii, tot ce mai rămânea în gospodărie erau cartofi și făină. Gnocchi, sau ñoquis, sunt soluția perfectă, deoarece sunt sățioase și nu sunt scumpe. 29 este și ziua în care un sfânt italian, Sfântul Pantaleon, căruia i s-au atribuit multe minuni și a fost canonizat.

Sfântul Pantaleon era un tânăr doctor care obișnuia să meargă în pelerinaje și să vindece bolnavii, iar pe sărăci să-i ajute. Legenda spune că în timp ce călătorea prin Italia, într-o seară a căutat adăpost în casa unei familii umile. În schimbul unui loc la masa lor în acea seară, el a promis un an productiv la fermă și la pescuit.

De atunci, oamenii din Italia și mai târziu din Argentina au păstrat această tradiție de a mânca gnocchi pe data de 29 a fiecărei luni.

Acum, familiile și prietenii se adună pe 29 pentru a mânca acest fel de mâncare împreună pentru noroc. Unele restaurante servesc gnocchi doar în această zi. La cină, pentru mai mult noroc și prosperitate, potrivit tradiției, toți cei de la masă primesc o monedă de peso sau un bilet sub farfuria lor, iar persoana păstrează ce a găsit acolo.

Gnocchi (Ñoquis în spaniolă) sunt făcute cu cartofi, ouă și făină ca ingrediente principale și pot fi servite cu o gamă de sosuri dintr-un sos simplu de roșii, cum ar fi marinara (numit tuco în Argentina), un sos de smântână sau chiar unt rumenit și salvie proaspătă acoperită cu parmezan.

Diferite specialități cu gnocchi

Există mai multe variante, deoarece se poate adăuga aproape orice în baza de cartofi, ouă și făină, cum ar fi piureul de dovleac sau chiar dovleac, ierburi proaspete, brânză ricotta sau spanac. Gnocchi este, de asemenea, simplu de realizat și nu sunt necesare abilitățile unui maestru bucătar, ci doar o puțină practică pentru a obține textura corectă, nu prea densă și nu atât de ușoară încât să se destrame când este fiartă.

Din cauza programului aglomerat, a activităților extracurriculare și a temelor, de-a lungul anilor, aceste mese au devenit momente în care argentinienii împărtășesc povești de familie. Ziua de 29 ale fiecărei luni este o ocazie minunată pentru a petrece timp de calitate alături de copii, aceștia fiind adesea implicați în prepararea gnocchi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a avut nevoie Ramses al II-lea, un faraon mort de peste 3.000 de ani de un pașaport valid?
Cum a avut nevoie Ramses al II-lea, un faraon mort de peste 3.000 de ani de un pașaport valid?
Povestea faraonului Ramses al II-lea, unul dintre cei mai mari conducători ai Egiptului antic, a căpătat în anii ’70 o turnură surprinzătoare: deși mort de mai bine de trei milenii, Ramses... citește tot
Obiceiuri vechi ale oamenilor care par complet nebunești azi. Dacă te jignea cineva, nu-l dădeai în judecată, îl provocai la duel
Obiceiuri vechi ale oamenilor care par complet nebunești azi. Dacă te jignea cineva, nu-l dădeai în judecată, îl provocai la duel
Istoria omenirii este plină de tradiții și obiceiuri care, privite prin ochii moderni, par… complet nebunești. Totuși, pentru oamenii de atunci, ele avea sens, erau legi ale comunității sau... citește tot
Coliva este sau nu desert? Care este istoria colivei?
Coliva este sau nu desert? Care este istoria colivei?
Coliva este unul dintre cele mai vechi și mai semnificative preparate tradiționale din cultura românească și nu numai. Prezentă în mod obișnuit la parastase și evenimente religioase... citește tot