De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

13.07.2021
De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

Ziua Gnochhi este sărbătorită de argentinieni în a 29-a zi a fiecărei luni. Aceasta este ziua în care toată familia se reunește pentru a mânca împreună gnocchi de cartofi.

Gnocchi a ajuns în Argentina când imigranții italieni au început să sosească în secolul al XIX-lea, aducând cu ei rețete tradiționale de pizza, paste și ñoquis de papa sau gnocchi de cartofi.

De ce mănâncă argentinienii gnocchi în a 29-a zi a fiecărei luni?

Povestea tradiției este destul de simplă. 29 a lunii era chiar înainte de ziua salariului. Oamenii erau plătiți în prima parte a lunii, așa că până la sfârșitul lunii, tot ce mai rămânea în gospodărie erau cartofi și făină. Gnocchi, sau ñoquis, sunt soluția perfectă, deoarece sunt sățioase și nu sunt scumpe. 29 este și ziua în care un sfânt italian, Sfântul Pantaleon, căruia i s-au atribuit multe minuni și a fost canonizat.

Sfântul Pantaleon era un tânăr doctor care obișnuia să meargă în pelerinaje și să vindece bolnavii, iar pe sărăci să-i ajute. Legenda spune că în timp ce călătorea prin Italia, într-o seară a căutat adăpost în casa unei familii umile. În schimbul unui loc la masa lor în acea seară, el a promis un an productiv la fermă și la pescuit.

De atunci, oamenii din Italia și mai târziu din Argentina au păstrat această tradiție de a mânca gnocchi pe data de 29 a fiecărei luni.

Acum, familiile și prietenii se adună pe 29 pentru a mânca acest fel de mâncare împreună pentru noroc. Unele restaurante servesc gnocchi doar în această zi. La cină, pentru mai mult noroc și prosperitate, potrivit tradiției, toți cei de la masă primesc o monedă de peso sau un bilet sub farfuria lor, iar persoana păstrează ce a găsit acolo.

Gnocchi (Ñoquis în spaniolă) sunt făcute cu cartofi, ouă și făină ca ingrediente principale și pot fi servite cu o gamă de sosuri dintr-un sos simplu de roșii, cum ar fi marinara (numit tuco în Argentina), un sos de smântână sau chiar unt rumenit și salvie proaspătă acoperită cu parmezan.

Diferite specialități cu gnocchi

Există mai multe variante, deoarece se poate adăuga aproape orice în baza de cartofi, ouă și făină, cum ar fi piureul de dovleac sau chiar dovleac, ierburi proaspete, brânză ricotta sau spanac. Gnocchi este, de asemenea, simplu de realizat și nu sunt necesare abilitățile unui maestru bucătar, ci doar o puțină practică pentru a obține textura corectă, nu prea densă și nu atât de ușoară încât să se destrame când este fiartă.

Din cauza programului aglomerat, a activităților extracurriculare și a temelor, de-a lungul anilor, aceste mese au devenit momente în care argentinienii împărtășesc povești de familie. Ziua de 29 ale fiecărei luni este o ocazie minunată pentru a petrece timp de calitate alături de copii, aceștia fiind adesea implicați în prepararea gnocchi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot