Adevărul din spatele picturii „Cina cea de taină”

12.04.2023
Adevărul din spatele picturii „Cina cea de taină”

Cina cea de taină este o ceremonie religioasă importantă în creștinism, care comemorează ultima masă a lui Iisus Hristos cu apostolii săi înainte să fie trădat, capturat de romani și crucificat. Credincioșii sărbătoresc acest eveniment în fiecare an, înainte de Paște, în Joia Mare.

Potrivit Evangheliei, la această cină Mântuitorul a luat pâinea și vinul, le-a binecuvântat și a spus că acestea sunt trupul și sângele său, care au fost oferite în jertfă pentru iertarea păcatelor oamenilor. Astfel, Cina cea de taină este considerată un act de adorare și recunoștință pentru sacrificiul făcut de Iisus Hristos.

Leonardo da Vinci și secretele sale ascunse în pictura „Cina cea de taină”

Cina cea de taină a fost ultima masă a Mântuitorului cu discipolii săi. Cu această ocazie, fiul lui Dumnezeu a anunțat că unul dintre ei îl va trăda și îl va vinde romanilor. Evenimentul a fost analizat pe toate planurile de istorici, iar pictura lui Leonardo da Vinci a fost studiată pentru a vedea ce secrete a ascuns marele savant.

Tabloul intitluat „Cina cea de taină” a fost realizat între 1495 și 1498 și se află pe un zid al bisericii Santa Maria della Grazie din Milano. Lucrarea originală are o dimensiune impresionantă: 4,5 metri x 8,8 metri, care, potrivit specialiștilor în pictură, ascunde multe secrete.

O primă teorie susține că persoana aflată în stânga Mântuitorului nu este apostolul Ioan, ci Maria Magdalena. Unii analiști au observat o asemănare izbitoare între chipul lui Ioan și figura celebrei Mona Lisa, tablou pictat cinci ani mai târziu.

Trebuie precizat că scena biblică cu „Cina cea de taină” a fost prezentată în mai multe tablouri înaintea lui Leonardo da Vinci, însă toți apostolii, inclusiv Iisus Hristos, aveau halouri în loc de figuri. În felul acesta erau văzuți ca sfinți. Leonardo da Vinci a fost primul care a pictat „Cina cea de taină” cu chip uman pentru toate personajele, sugerând astfel că toți actorii implicați erau de fapt muritori.

Se spune că toate figurile apostolilor au fost inspirate din viața reală, iar chipul lui Iuda, al cincilea de la stânga la dreapta, cel care ține o pungă de bani în mână, este al unui pușcăriaș. Leonardo da Vinci ar fi mers într-o închisoare pentru a găsi chipul potrivit care să îl înfățișeze pe cel mai mare trădător din istoria omenirii.

Cert este că istoricii încă descifrează secrete ascunse de Leonardo da Vinci în pictura sa, iar adevărul s-ar putea să nu fie aflat niciodată în totalitate.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot