Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Cina cea de taină este o ceremonie religioasă importantă în creștinism, care comemorează ultima masă a lui Iisus Hristos cu apostolii săi înainte să fie trădat, capturat de romani și crucificat. Credincioșii sărbătoresc acest eveniment în fiecare an, înainte de Paște, în Joia Mare.
Potrivit Evangheliei, la această cină Mântuitorul a luat pâinea și vinul, le-a binecuvântat și a spus că acestea sunt trupul și sângele său, care au fost oferite în jertfă pentru iertarea păcatelor oamenilor. Astfel, Cina cea de taină este considerată un act de adorare și recunoștință pentru sacrificiul făcut de Iisus Hristos.
Cina cea de taină a fost ultima masă a Mântuitorului cu discipolii săi. Cu această ocazie, fiul lui Dumnezeu a anunțat că unul dintre ei îl va trăda și îl va vinde romanilor. Evenimentul a fost analizat pe toate planurile de istorici, iar pictura lui Leonardo da Vinci a fost studiată pentru a vedea ce secrete a ascuns marele savant.
Tabloul intitluat „Cina cea de taină” a fost realizat între 1495 și 1498 și se află pe un zid al bisericii Santa Maria della Grazie din Milano. Lucrarea originală are o dimensiune impresionantă: 4,5 metri x 8,8 metri, care, potrivit specialiștilor în pictură, ascunde multe secrete.
O primă teorie susține că persoana aflată în stânga Mântuitorului nu este apostolul Ioan, ci Maria Magdalena. Unii analiști au observat o asemănare izbitoare între chipul lui Ioan și figura celebrei Mona Lisa, tablou pictat cinci ani mai târziu.
Trebuie precizat că scena biblică cu „Cina cea de taină” a fost prezentată în mai multe tablouri înaintea lui Leonardo da Vinci, însă toți apostolii, inclusiv Iisus Hristos, aveau halouri în loc de figuri. În felul acesta erau văzuți ca sfinți. Leonardo da Vinci a fost primul care a pictat „Cina cea de taină” cu chip uman pentru toate personajele, sugerând astfel că toți actorii implicați erau de fapt muritori.
Se spune că toate figurile apostolilor au fost inspirate din viața reală, iar chipul lui Iuda, al cincilea de la stânga la dreapta, cel care ține o pungă de bani în mână, este al unui pușcăriaș. Leonardo da Vinci ar fi mers într-o închisoare pentru a găsi chipul potrivit care să îl înfățișeze pe cel mai mare trădător din istoria omenirii.
Cert este că istoricii încă descifrează secrete ascunse de Leonardo da Vinci în pictura sa, iar adevărul s-ar putea să nu fie aflat niciodată în totalitate.
Foto: Wikipedia.org