Adevărul din spatele picturii „Cina cea de taină”

12.04.2023
Adevărul din spatele picturii „Cina cea de taină”

Cina cea de taină este o ceremonie religioasă importantă în creștinism, care comemorează ultima masă a lui Iisus Hristos cu apostolii săi înainte să fie trădat, capturat de romani și crucificat. Credincioșii sărbătoresc acest eveniment în fiecare an, înainte de Paște, în Joia Mare.

Potrivit Evangheliei, la această cină Mântuitorul a luat pâinea și vinul, le-a binecuvântat și a spus că acestea sunt trupul și sângele său, care au fost oferite în jertfă pentru iertarea păcatelor oamenilor. Astfel, Cina cea de taină este considerată un act de adorare și recunoștință pentru sacrificiul făcut de Iisus Hristos.

Leonardo da Vinci și secretele sale ascunse în pictura „Cina cea de taină”

Cina cea de taină a fost ultima masă a Mântuitorului cu discipolii săi. Cu această ocazie, fiul lui Dumnezeu a anunțat că unul dintre ei îl va trăda și îl va vinde romanilor. Evenimentul a fost analizat pe toate planurile de istorici, iar pictura lui Leonardo da Vinci a fost studiată pentru a vedea ce secrete a ascuns marele savant.

Tabloul intitluat „Cina cea de taină” a fost realizat între 1495 și 1498 și se află pe un zid al bisericii Santa Maria della Grazie din Milano. Lucrarea originală are o dimensiune impresionantă: 4,5 metri x 8,8 metri, care, potrivit specialiștilor în pictură, ascunde multe secrete.

O primă teorie susține că persoana aflată în stânga Mântuitorului nu este apostolul Ioan, ci Maria Magdalena. Unii analiști au observat o asemănare izbitoare între chipul lui Ioan și figura celebrei Mona Lisa, tablou pictat cinci ani mai târziu.

Trebuie precizat că scena biblică cu „Cina cea de taină” a fost prezentată în mai multe tablouri înaintea lui Leonardo da Vinci, însă toți apostolii, inclusiv Iisus Hristos, aveau halouri în loc de figuri. În felul acesta erau văzuți ca sfinți. Leonardo da Vinci a fost primul care a pictat „Cina cea de taină” cu chip uman pentru toate personajele, sugerând astfel că toți actorii implicați erau de fapt muritori.

Se spune că toate figurile apostolilor au fost inspirate din viața reală, iar chipul lui Iuda, al cincilea de la stânga la dreapta, cel care ține o pungă de bani în mână, este al unui pușcăriaș. Leonardo da Vinci ar fi mers într-o închisoare pentru a găsi chipul potrivit care să îl înfățișeze pe cel mai mare trădător din istoria omenirii.

Cert este că istoricii încă descifrează secrete ascunse de Leonardo da Vinci în pictura sa, iar adevărul s-ar putea să nu fie aflat niciodată în totalitate.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot