Cum a murit Petrache Lupu, omul care a vorbit cu Dumnezeu la Maglavit?

03.06.2022
Cum a murit Petrache Lupu, omul care a vorbit cu Dumnezeu la Maglavit?

Petrache Lupu s-a născut, pe data de 12 octombrie 1907, în comuna Maglavit din județul Dolj. Acesta a fost cioban obișnuit, însă în anii ’30 a devenit unul dintre personajele principale din România. Bărbatul a susținut că a vorbit cu Dumnezeu într-o pădurice de lângă satul în care locuia. Și milioane de oameni l-au crezut! 

În anul 1935, bărbatul cu probleme de vorbire a susținut că Dumnezeu i s-a arătat într-un loc numit „La Buturugi”, o pădurice de la marginea localității Maglavit, și i-a transmis un mesaj pe care să-l împărtășească cu lumea întreagă. Potrivit acestuia, oamenii trebuiau să se întoarcă către credință, altfel vor avea de suferit.

Autoritățile române au profitat de Petrache Lupu și problemele sale mintale

Potrivit datelor oficiale, Petrache Lupu avea probleme mintale și avea și un defect de vorbire. Cu toate acestea, oamenii au crezut cele spuse de ciobanul din Maglavit, ajutat de preotul și primarul din sat, care au văzut o oportunitate de a face bani ușor. Bărbatul care a început de pe o zi pe alta să vorbească mai clar a susținut că trei vineri consecutiv, în zilele de 31 mai, 7 şi 14 iunie 1935 i s-a arătat Dumnezeu. În locul unde a avut loc prima apariție, Petrache Lupu a săpat o fântână alături de care a ridicat o cruce din lemn. Astfel, pășunea unde s-ar fi arătat Dumnezeu a devenit loc de pelerinaj și apa fântânii a devenit „făcătoare de minuni”.

În perioada următoare, după anul 1935, nu mai puțin de 2 milioane de români au ajuns la Maglavit. Anii interbelici au fost grei pentru toată lumea, din toate punctele de vedere. Sărăcia se simțea în aer, iar principala activitate a românilor era în agricultură, care depindea de vreme. În anul când Petrache Lupu a anunțat că Dumnezeu i s-a arătat a fost o secetă mare, astfel că lumea a crezut cele spuse de bărbat.

În ziua de 31 mai 1935, era într-o vineri, trecând Petrache Lupu în dreptul a trei buturugi din pădure, i-a ieşit în cale un moş cu barbă albă şi lungă până la brâu, cu mustăţi foarte lungi şi împreunate cu barba. În loc de îmbrăcăminte avea peste tot numai păr alb ca mătasea, care îi acoperea corpul până la degetele picioarelor, ca un fel de sarică ciobănească. Sta în aer, la vreo două palme de pământ. De la el venea un miros aşa de frumos cum nu se întâlneşte la nicio floare pe câmp sau în grădină, ceva care aduce cu mirosul de smirnă, a scris medicul Gheorghe Marinescu, membru al Academiei Române, în cartea „Lourdes şi Maglavit”, publicată la Tipografia ziarului Universul în 1936.

Oamenii veneau din toate colțurile țării pentru a atinge locul în care a apărut Dumnezeu. Câțiva dintre ei susțineau că s-au vindecat de diferite boli, iar mitul prindea și mai mare amploare. Drept urmare, preotul satului și primarul au văzut o oportunitate de a face bani. Edilul a început să taxeze cu 500 de lei briştile ce transportau pasageri din halta Maglavit la locul procesiunii, cu toate că el tăia chitanţe de 120 de lei. Simțind miros de bani a intrat pe fir și Episcopul Vartolomeu Stănescu şi, într-un final, însuşi regele Carol al II-lea.

Reeducat de Securitate

Începând cu anul 1939, povestea lui Petrache Lupu a intrat într-un cont de umbră, din cauza izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Oamenii au început să fie preocupați mai mult de ceea ce se întâmplă în plan extern și au pus în plan secund „minunea” de la Maglavit.

Cei care încă mai ajungeau acolo cu probleme de sănătate și nu se vindecau li se spunea că nu sunt destul de credincioși și să aibă răbdare că Dumnezeu își va întoarce fața și către ei. După ce de-Al Doilea Război Mondial lucrurile s-au schimbat în România, iar la guvernare au ajuns comuniștii, care aveau o adversitate pentru tot ceea ce însemna religie.

Drept urmare, Petrache Lupu a fost ridicat de Securitate, în august 1949, și „reeducat”. Acesta a fost închis la Jilava, iar după ce a revenit acasă nu a mai vorbit cu nimeni, refuzând total să comunice, semn că problemele mintale se agravaseră.

Cum a murit Petrache Lupu?

Petrache Lupu a murit în anul 1994, din cauze naturale, la vârsta de 87 de ani. Omul despre care se spune că ar fi vorbit cu Dumnezeu a trecut la cele sfinte având aproape pe nepotul său.

A murit aici, în pat cu mine, pe la ora 7 dimineaţa. Da’ lui îi plăcea să doarmă într-un pat de fier la bucătărie, că era mai cald, îşi aminteşte nepotul profetului pentru adevarul.ro.

Petrache Lupu a murit fără să spună „vorba mare”, măcar copiilor sau nepoţilor săi. „N-a mai apucat s-o spună. Zicea că nu-l lasă Moşu’, că-i face El semn când s-o anunţe. Tot ce mi-a spus a fost că va veni sfârşitul lumii în 2000 şi ceva”, a mai adăugat nepotul ciobanului în sursa menționată mai sus.

Petrache Lupu a fost îngropat în cimitirul din localitate, iar, în anul 2009, trupul acestuia a fost dezhumat şi reîngropat în curtea Mănăstirii Maglavit.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot