Care este Țara Sfântă? De ce a fost numită astfel?

03.11.2020
Care este Țara Sfântă? De ce a fost numită astfel?

Țara Sfântă sau Pământul Sfânt înseamnă locuri diferite, în funcție de religie. Iudaismul, creștinismul și islamismul au concepții diferite cu privire la Dumnezeu. Dacă iudaismul și creștinismul se aseamănă în multe părți, nu același lucru se poate spune despre islamism.

Unde este situată Țara Sfântă?

Atât pentru iudaism cât și pentru creștinism Țara Sfântă este considerată Israelul, însă din motive complet diferite. Potrivit Bibliei ebraice, acest teritoriu este considerat „Pământul făgăduinței”, darul făcut de Dumnezeu poporului său. Acest tărâm este considerat sfânt, fiindcă aici au trăit personajele ilustre ale mitologiei evreilor, precum: patriarhii, căpeteniile celor douăsprezece triburi ebraice și judecătorii Israelului, regii David (autorul, prin tradiție, al Psalmilor) și Solomon (căruia i se atribuie Cântarea Cântărilor și Ecleziastul), prorocii evrei, regii regatelor Iuda și Israel, dinastia Hasmoneilor, învățații farisei etc.

Pe de altă parte, creștinii din întreaga lume consideră Israelul ca fiind Țara Sfântă, deoarece aici a fost locul nașterii, crucificării și reînvierii lui Iisus Hristos. Potrivit scrierilor biblice, orașele cele mai sfinte sunt considerate:

Cu toate că are puncte comune cu iudaismul și creștinismul, islamul consideră ca fiind Pământ Sfânt un teritoriu mai mare decât Israelul. Potrivit scrierilor din Coran, Cartea Sfântă a musulmanilor, Pământul Sfânt este format din următoarele teritorii: Siria, Palestina și orașele Tyr și Sidon.

De ce Israelul a fost numit Țara Sfântă?

Țara Sfântă este considerat teritoriul unde au avut loc întâmplările biblice, așa cum sunt descrise de Vechiul Testament, și din care unele sunt menționate și în Coran. Acest pământ este considerat darul lui Dumnezeu pentru poporul său și locul unde Divinitatea și-a făcut apariția, pentru prima dată în istorie, prin fiul său Iisus Hristos.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot