Ce s-a întâmplat azi, 13 februarie?

13.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 13 februarie?

În data de 13 februarie este celebrată Ziua Internațională a Radioului. Această zi are o semnificație deosebită pentru oamenii, fiindcă, de-a lungul timpului, s-au născut și au decedat mai multe personalități și au avut loc tot felul de evenimente cu impact major asupra vieții.

Evenimente istorice 13 februarie

1633 – În această zi, Galileo Galilei a ajuns la Roma pentru a asista și a se apăra la procesul său în fața Inchiziției.

1668 – Portugalia a fost recunoscută ca stat independent de către Spania.

1785 – A murit Marcu Giurgiu, cunoscut și sub pseudo-numele de Gheorghe Crișan sau Crișan. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1784. Ceilalți doi au fost Horea și Cloșca.

1849 – A fost un moment important pentru istoria românilor, fiindcă, în această dată, delegația condusă de mitropolitul Andrei Șaguna a înaintat împăratului Franz Joseph, „Petițiunea generală a fruntașilor români din Transilvania, Banat și Bucovina”. Prin acest act se cerea recunoașterea națiunii române.

1853 – Doctorul Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa. Un moment istoric pentru istoria medicinei.

1856 – A fost o zi istorică pentru toată lumea, fiindcă au fost deschise oficial lucrările Congresului de Pace de la Paris, care au pus capăt Războiului Crimeii.

1880 – S-a născut Dimitrie Gusti. Acesta este considerat fondatorul sociologiei românești. Gusti a fost, în decursul vieții, sociolog, etnolog, istoric, filosof, voluntarist și etician. El a decedat în data de 30 octombrie 1955, la vârsta de 75 de ani.

1895 – În această zi a fost brevetat Cinematograful Lumiere. Acesta a fost un aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Potrivit datelor consemnate, prima proiecție publică comercială a avut loc în data de 28 decembrie 1895, la Paris.

1931 – India are o nouă capitală oficială din această dată, New Delhi.

1945 – În această zi, orașul Budapesta, Ungaria, a fost eliberat de ocupația fascista.

1960 – Franța a detonat prima sa bombă nucleară, devenind astfel o putere globală nucleară.

1988 – Au fost deschise oficial Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary, Alberta, Canada.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot