5 lucruri nebunești pe care le-a făcut Caligula, cel mai dement împărat din istorie

24.09.2021
5 lucruri nebunești pe care le-a făcut Caligula, cel mai dement împărat din istorie

Toți împărații romani au fost deosebiți în felul lor, însă nici unul nu s-a putut compara cu Caligula. Pe numele său adevărat Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus, Caligula (37-41) a fost un personaj aparte în istoria Imperiului Roman. El s-a numărat printre puținii conducători pe care istoricii i-au considerat de-a dreptul nebuni, mai ales că multe dintre faptele sale au darul să întărească această afirmație.

Caligula, speranța Imperiului Roman

Fiul al unui general roman extrem de iubit și prețuit, Germanicus Claudianus, Caligula fusese crescut departe de tentaţiile curților senatoriale romane, printre legionarii tatălui său.

De la aceștia primise și porecla de Caligula (n.n. – Cizmuliță). Când avea cam 3-4 ani, a fost îmbrăcat de tatăl său într-o micuță uniformă de soldat, inclusiv cu ghete și armură.

Caligula și-a început scurta domnie la doar 25 de ani, iar urcarea sa pe tron a fost văzută ca o speranță pentru Imperiul Roman atât de aristocrație, cât și de către plebe.

A fost descris ca un conducător nobil și moderat, însă doar în primele șase luni ale domniei sale. La început el a redus impozitele, a mărit soldele legionarilor, a reinstaurat jocurile publice și a instituit dreptul de vot tuturor cetățenilor romani.

Confisca averile celor pe care îi ucidea

Țintuit la pat de o boală misterioasă, Caligula s-a întors pe tron, însă complet schimbat în atitudine. Uciderea nobililor care, în timpul agoniei sale, strigaseră din exces de zel că sunt dispuși să-şi dea viaţa pentru salvarea împăratului, a părut în ochii multora o nebunie de neconceput, scrie Historia.ro.

Însă, paranoia și fricile lui Caligula, emoții care fuseseră multă vreme bine mascate, începeau să iasă la iveală. Iar boala care aproape îl omorâse îl făcea să vadă la tot pasul doar conspiraţii împotriva sa. Toți cei care reprezentau o amenințare pentru el erau uciși, inclusiv membri ai familiei sale. Fără nicio remușcare.

Ce bine ar fi dacă poporul roman ar avea un singur gât de pe care să le tăiem capul. (Caligula)

Roma ajunsese în pragul colapsului financiar din pricina luxului curții, banchetelor fastuoase, jocurilor de gladiatori și a tot felul de generozități pe care Caligula le făcea pentru a-și asigura popularitatea. Autorii antici spun că omorurile aveau ca scop confiscarea averilor victimelor pentru ca împăratul să-și mai acopere din cheltuieli.

Caligula a fost ucis la 24 ianuarie 41 d.H., pe când avea 28 de ani. A fost înjunghiat în timp ce se adresa unei trupe de actori despre arta dramatică de 30 de senatori şi membri ai Gărzii Pretoriene, în frunte cu comandantul acesteia. Trupul i-a fost incinerat şi apoi înhumat în Mausoleul lui Augustus, alături de familia lui. În anul 410 d.H., în timpul jefuirii Romei, cenușa i-a fost împrăştiată.

Ce lucruri nebunești a făcut Caligula?

1. Cunoscut ca un mare obsedat sexual, Caligula a construit palate luxoase plutitoare pe Lacul Nemi, unde organiza orgii. Damele de companie erau surorile lui Agrippina, Drusilla și Livilla, soţiile şi fiicele senatorilor. După ce își satisfăcea propriile plăceri, el se întorcea și le povestea nobililor cum s-a descurcat soția sau fiica acestuia în pat.

2. La unele jocuri de gladiatori, le ordona gărzilor să lase mai mulți lei să intre într-o secțiune a amfiteatrului peste spectatori pe care îi mâncau. Motivul? Era prea plictisit doar de ceea ce vedea în arenă.

3. A ordonat uciderea unui tânăr deoarece era invidios pe frumusețea lui. Împăratul l-a obligat pe tatăl tânărului să cineze şi să bea în cinstea lui și să accepte toate darurile. În plus, omul trebuia să zâmbească pentru că, în caz contrar, şi ceilalţi fii ar fi fost omorâți.

4. Caligula și-a iubit atât de mult calul, încât l-a tratat mai bine decât îi trata pe mulţi dintre oamenii din jurul său. Calul, pe care îl chema Incitatus, avea propria lui casă cu mai multe camere, cu mobilă şi cu sclavi care trebuiau să îndeplinească fiecare „ordin” al patrupedului. Mai mult decât atât, calul stătea la masă cu Caligula și bea vin dintr-o cupă din aur asemenea împăratului.

5. Caligula avea o mare problemă cu începutul de calviție. Mulți credeau că aspectul său neîngrijit semăna izbitor cu un anumit animal de fermă. Asemănările cu o capră au început să apară la Roma, lucru care îl scotea din minți pe Caligula. Acesta s-a asigurat că nimeni nu va râde de el, iar pentru asta le-a interzis oamenilor din apropierea sa să rostească cuvântul „capră” în prezenţa lui. Cine o făcea, era imediat omorât.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot