Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?

11.04.2024
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?

Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878 și la final și-a obținut mult râvnita independență față de Imperiul Otoman.

Cum a intrat România în război?

Inițial, până târziu în 1877, Rusia nu a dorit intrarea României în război. Motivul? Rușii nu și-au ca românii să participe la tratatele de pace pentru împărțirea teritoriilor. Totuși, pierderile suferite de ruși în fața otomanilor i-a făcut pe aceștia să-și reconsidere poziția față de români.

În jur de 120.000 de soldați români și ruși au fost masați de-a lungul Dunării pentru apărarea țării în fața unui eventual atac al turcilor. Au urmat bătăliile de la Griviţa şi Plevna, episoade care au evidențiat eroismul soldaților români.

Tratatul de pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman

Tratatul de pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano pe 3 martie 1878. În urma acestui tratat a fost creat Principatul Bulgariei și recunoscută independența Muntenegrului, Serbiei, României.

Bulgaria a vrut să se unească cu România

În acele timpuri, Principatul Bulgar era un stat tânăr, aflat într-o zonă foarte instabilă din punct de vedere politic, atât extern cât şi intern. Bulgarii, care erau recunoscători românilor pentru eliberarea, alături de ruşi, de sub jugul otoman, au venit la Bucureşti cu o propunere de unire, pentru o confederaţie Româno-Bulgară cu capitala la Bucureşti, sub conducerea lui Carol I, care între timp devenise rege.

Între anii 1886 şi 1887 s-au purtat negocieri intense în privinţa unirii României cu Bulgaria, însă Rusia, care îşi vedea periclitate interesele în zonă, a ameninţat imediat atât Romania cât şi Bulgaria cu ocupaţia militară, dacă nu renunţă la ideea confederaţiei. Pentru a evita un război, cele două state au abandonat proiectul printr-o declaraţie comună dată în iunie 1887. Ca urmare, Bulgaria a oferit tronul prinţului vienez Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria de Saxa-Coburg şi Gotha-Koháry. Acesta a fost conducător al Bulgariei din 1887 până în anul 1918, la finele Primului Război Mondial.
Dacă România s-ar fi unit cu Bulgaria, țara noastră ar fi ajuns astăzi la o suprafață de 350.000 de kilometri pătrați.
Foto: icr.ro
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este ciocolata Dubai?
Ce este ciocolata Dubai?
Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Curiozități despre Germania. Litera pe care o au doar „nemții”
Curiozități despre Germania. Litera pe care o au doar „nemții”
Curiozități despre Germania. Germania este una dintre cele mai importante țări din lume. De-a lungul istoriei, situat în Europa Centrală este astăzi unul dintre motoarele economice ale... citește tot
Testamentul lui Da Vinci: a vrut ca 60 de cerșetori să-i urmeze sicriul. Pe banii cui a trăit în ultimii ani?
Testamentul lui Da Vinci: a vrut ca 60 de cerșetori să-i urmeze sicriul. Pe banii cui a trăit în ultimii ani?
Leonardo Da Vinci a fost, probabil, una dintre cele mai importante personalități ale umanității. Operele sale îi arată genialitatea, care nu a putut fi descifrată de nimeni în totalitate,... citește tot