Tunele sau tuneluri? Cum este corect?

23.08.2022
Tunele sau tuneluri? Cum este corect?

Vorbirea corectă este o oglindă a capacității intelectuale a unei persoane. Limba română este una complexă și într-o continuă transformare, de aceea, câteodată, chiar și cei mai informați oameni fac greșeli de gramatică ușoare. O problemă care circulă în mediul online se referă la pluralul cuvântului „tunel”. În rândurile de mai jos urmează să elucidăm această situație.

Care este varianta corectă: „tunele” sau „tuneluri”?

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române ne spune că ambele variante sunt corecte. Așadar, indiferent de termenul folosit „tunele” sau „tuneluri” ați vorbit corect și nu trebuie să vă faceți o problemă în această situație.

De exemplu, este corect să spuneți: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tunele frumoase în Bulgaria”. Totodată, nu este greșită nici formularea: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tuneluri frumoase în Bulgaria„.

În concluzie, pluralul cuvântului „tunel” poate fi atât „tunele”, cât și „tuneluri”. Ambele forme sunt acceptate de gramatica limbii române și, ca atare, nu este greşită folosirea lor într-o conversaţie, fie ea verbală sau scrisă.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, un tunel este definit ca o „galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație”.

Care este cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume?

Cel mai lung tunel feroviar din Europa este și cel mai lung din lume și a fost denumit „GBT” (Gotthard Base Tunnel). Acesta a fost realizat între oraşele Zürich şi Lugano, din Elveția, şi are o lungime de 57 de kilometri, traversând muntele St. Gotthard din Alpi.

Laerdal din Norvegia este cel mai lung tunel rutier din lume, cu o lungime de 24,5 kilometri. Acesta leagă orașele Lærdal și Aurland din vestul Norvegiei. Costrucția tunelului a fost demarată în anul 1995 și a fost finalizată 5 ani mai târziu, în anul 2000, potrivit meisterjob.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot