Tunele sau tuneluri? Cum este corect?

23.08.2022
Tunele sau tuneluri? Cum este corect?

Vorbirea corectă este o oglindă a capacității intelectuale a unei persoane. Limba română este una complexă și într-o continuă transformare, de aceea, câteodată, chiar și cei mai informați oameni fac greșeli de gramatică ușoare. O problemă care circulă în mediul online se referă la pluralul cuvântului „tunel”. În rândurile de mai jos urmează să elucidăm această situație.

Care este varianta corectă: „tunele” sau „tuneluri”?

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române ne spune că ambele variante sunt corecte. Așadar, indiferent de termenul folosit „tunele” sau „tuneluri” ați vorbit corect și nu trebuie să vă faceți o problemă în această situație.

De exemplu, este corect să spuneți: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tunele frumoase în Bulgaria”. Totodată, nu este greșită nici formularea: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tuneluri frumoase în Bulgaria„.

În concluzie, pluralul cuvântului „tunel” poate fi atât „tunele”, cât și „tuneluri”. Ambele forme sunt acceptate de gramatica limbii române și, ca atare, nu este greşită folosirea lor într-o conversaţie, fie ea verbală sau scrisă.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, un tunel este definit ca o „galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație”.

Care este cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume?

Cel mai lung tunel feroviar din Europa este și cel mai lung din lume și a fost denumit „GBT” (Gotthard Base Tunnel). Acesta a fost realizat între oraşele Zürich şi Lugano, din Elveția, şi are o lungime de 57 de kilometri, traversând muntele St. Gotthard din Alpi.

Laerdal din Norvegia este cel mai lung tunel rutier din lume, cu o lungime de 24,5 kilometri. Acesta leagă orașele Lærdal și Aurland din vestul Norvegiei. Costrucția tunelului a fost demarată în anul 1995 și a fost finalizată 5 ani mai târziu, în anul 2000, potrivit meisterjob.ro.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot