Tunele sau tuneluri? Cum este corect?

23.08.2022
Tunele sau tuneluri? Cum este corect?

Vorbirea corectă este o oglindă a capacității intelectuale a unei persoane. Limba română este una complexă și într-o continuă transformare, de aceea, câteodată, chiar și cei mai informați oameni fac greșeli de gramatică ușoare. O problemă care circulă în mediul online se referă la pluralul cuvântului „tunel”. În rândurile de mai jos urmează să elucidăm această situație.

Care este varianta corectă: „tunele” sau „tuneluri”?

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române ne spune că ambele variante sunt corecte. Așadar, indiferent de termenul folosit „tunele” sau „tuneluri” ați vorbit corect și nu trebuie să vă faceți o problemă în această situație.

De exemplu, este corect să spuneți: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tunele frumoase în Bulgaria”. Totodată, nu este greșită nici formularea: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tuneluri frumoase în Bulgaria„.

În concluzie, pluralul cuvântului „tunel” poate fi atât „tunele”, cât și „tuneluri”. Ambele forme sunt acceptate de gramatica limbii române și, ca atare, nu este greşită folosirea lor într-o conversaţie, fie ea verbală sau scrisă.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, un tunel este definit ca o „galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație”.

Care este cel mai lung tunel rutier și feroviar din lume?

Cel mai lung tunel feroviar din Europa este și cel mai lung din lume și a fost denumit „GBT” (Gotthard Base Tunnel). Acesta a fost realizat între oraşele Zürich şi Lugano, din Elveția, şi are o lungime de 57 de kilometri, traversând muntele St. Gotthard din Alpi.

Laerdal din Norvegia este cel mai lung tunel rutier din lume, cu o lungime de 24,5 kilometri. Acesta leagă orașele Lærdal și Aurland din vestul Norvegiei. Costrucția tunelului a fost demarată în anul 1995 și a fost finalizată 5 ani mai târziu, în anul 2000, potrivit meisterjob.ro.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot