Topogan sau tobogan? Cum se spune corect?

30.04.2019
Topogan sau tobogan? Cum se spune corect?

Topogan sau tobogan? Aceasta este una dintre marile dileme ale vorbitorilor de limba română. Mulți dintre aceștia pronunță greșit substantivul neutru. Totuși, care este forma corectă a construcției care servește ca mijloc de distracție (sportivă)?

Topogan sau tobogan?

Topogan sau tobogan? Forma corectă este TOBOGAN, cu toate că, în mod ciudat, varianta mai folosită este topogan. Tobogan provine din franțuzescul toboggan și definește o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de amuzament, mai ales pentru cei mici.

DOOM 2 a acceptat și forma de topogan

Așa cum se întâmplă deseori, majoritatea are dreptate. Odată cu apariția DOOM2 a fost acceptată și forma de topogan, fiind o formă destul de uzuală, folosita în peste 90% dintre cazuri.

Trebuie precizat faptul că deși ambele forme sunt acceptate, forma tobogan este cea preferată, forma de topogan fiind doar cea tolerată.

Cum se folosește corect substantivul?

Exemplu: Era frumos afară așa că l-am dus pe cel mic în parc să se dea pe tobogan.

Nu știu dacă nu este riscant ca Ionuț să se dea pe tobogan.

Care sunt pleonasmele din limba română întâlnite cel mai des?

Cuvinte care lipsesc din limba română și ar trebui INVENTATE

Situațiile noi, cer cuvinte noi. Tocmai de aceea, popoarele occidentale și nu numai s-au adaptat și folosesc cuvinte pentru anumite acțiuni. Shtiu.ro îți arată câteva exemple de cuvinte care ar trebui „importate” în limba noastră.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot