Top 5 cele mai înalte turnuri din România

29.11.2021
Top 5 cele mai înalte turnuri din România

De-a lungul timpului, în România, au fost realizate fel de fel de construcții, unele mai înalte ca altele. Dezvoltarea statului s-a făcut pe toate palierele, iar în unele zone au apărut clădiri impresionante, cu câte un turn gigant. Redactorii shtiu.ro vă prezintă un clasament al celor mai înalte turnuri din țara noastră.

În acest clasament sunt incluse numai structurile care au alte funcții decât cele asociate zgârie-norilor: coșuri industriale, turnuri radio/TV, turbine eoliene, baraje, poduri și așa mai departe.

Top 5 cele mai înalte turnuri din România

5. Complexul Energetic Rovinari – Această companie de stat produce energie electrică și termică pe bază de lignit. Termocentrala Rovinari este impresionantă și are o putere instalată de 1.320 MW, formată din blocurile energetice nr. 3, 4, 5 și 6, puse în funcțiune în perioada 1976 – 1979. Aici, se găsește unul dintre cele mai mari turnuri din România, coșul industrial măsurând 280 m înălțime.

Complexul Energetic Rovinari

4. Complexul Energetic Turceni – 10% din consumul anual de energie electrică a României este produs de această termocentrală. Cu o putere instalată de 2.310 MW, Complexul Energetic Turceni este una dintre cele mai poluante centrale energetice din țară. Turnul său industrial măsoară tot 280 m înălțime.

Complexul Energetic Turceni

3. Tetkron Brașov (fost CET Brașov) – Această termocentrală a fost construită în anul 1986 și a avut drept scop să asigure agentul termic către toți locuitorii din zonă și marile uzine ale orașului. Coșul său industrial măsoară și el tot 280 m înălțime.

CET Brasov

2. ROMAG TERMO – Această unitate este o sucursală a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare. Construcția se află la aproximativ 7 km de municipiul Drobeta-Turnu Severin și produce apă grea, apă superușoară și apă supergrea. Aici se găsește al doilea cel mai înalt turn din România, cu o înălțime de 300 de m.

1. Combinatul Phoenix din Baia Mare – În această locație se găsește cel mai înalt coș de fum din România și a treia construcție industrialǎ din Europa. Turnul măsoară 351,5 m și are o deschidere la bază de 20 de metri, iar la vârf un diametru de 9 metri.

Turnul Combinatului Phoenix din Baia Mare

 

Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar în interior este căptușit cu cărămidă reflactară. Realizarea acestui proiect a costat 11 milioane de dolari dar s-a dovedit ineficient în combaterea poluării ce amenința zona din jurul municipiului. În 2009, Baia Mare a fost declarat al treilea oraș din România din punct de vedere al poluării după București și Galați, deși Turnul Combinatului nu mai este funcțional. În prezent, coșul de fum nu are nicio utilitate, dar ar putea fi folosit doar ca obiectiv turistic modern având în vedere dimensiunea lui impresionantă, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot