Care este cel mai sigur bloc din România în cazul unui cutremur? Are fundație dublă și rezistă la peste 8 grade Richter

12.11.2021
Care este cel mai sigur bloc din România în cazul unui cutremur? Are fundație dublă și rezistă la peste 8 grade Richter

România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de mai multe cutremure. Cele mai puternice au fost cel din 1802 care a avut o magnitudine de 7,9, cel din 1940 cu o magnitudine de 7,7, și cutremurul devastator din 1977, cu o magnitudine de 7,4, care a distrus întreg centrul Bucureștiului.

Zona Vrancea este responsabilă pentru 90 la sută din cutremurele din România, deoarece eliberează 95 la sută din energia seismică.

Care este cel mai sigur bloc din România în cazul unui cutremur?

După anii ’80, s-a construit la Iași un bloc anti-cutremur de patru etaje. Acesta pare diferit de alte clădiri, dar „secretul” său stă în fundație. Este turnată deasupra unor bile imense care permit blocului să se „plimbe” în cazul unui cutremur longitudinal, iar rezistența acestuia nu are de suferit.

Din nefericire, după Revoluție nimeni nu a insistat pe proiectarea acestor tipuri de clădiri care ar putea să salveze viața oamenilor dacă s-ar produce din nou un seism puternic. Potrivit specialiștilor, construcția unor astfel de imobile ar costa mult mai mult decât cea clasică. În România sunt doar câteva clădiri de acest gen.

Această idee a specialiștilor din Iași a luat naștere la aproape 10 ani după marele cutremur de pe 4 martie 1977. Ei conceput o fundație dublă în care au fost așezate 600 de role de beton. Acestea au menirea de a atenua o catastrofă produsă de un cutremur, iar blocul din Iași rezistă la activitate seismică de 8 grade pe scara Richter.

„Pământul când se deplasează, construcţia datorită inerţiei rămâne pe loc şi aceşti elipsoizi asigură această deplasare între construcţie şi teren”, explică inginerii, potrivit digi24.ro.

Ideea experților a fost una banală și eficientă, însă nu s-a mai aplicat și în cazul construcției altor clădiri.

„Ar trebui ca acest bloc să aibă aparatură însă, deocamdată, nimeni nu se ocupă de monitorizarea lui, adică de văzut cum s-ar comporta în timp la acţiunea seismică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, proiectantul blocului.

Din nefericire, restul orașului are numeroase clădiri vechi, dar și noi, care nu ar rezista la un cutremur de peste 7 grade pe scară Richter.

„Sunt foarte mulţi care construiesc fără proiecte, construiesc intuitiv şi atunci casele sunt în pericol”, a declarat Ionel Oancea, arhitect, potrivit sursei mai sus menționate.

 

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot