Care este cel mai sigur bloc din România în cazul unui cutremur? Are fundație dublă și rezistă la peste 8 grade Richter

12.11.2021
Care este cel mai sigur bloc din România în cazul unui cutremur? Are fundație dublă și rezistă la peste 8 grade Richter

România a fost zguduită în ultimii 200 de ani de mai multe cutremure. Cele mai puternice au fost cel din 1802 care a avut o magnitudine de 7,9, cel din 1940 cu o magnitudine de 7,7, și cutremurul devastator din 1977, cu o magnitudine de 7,4, care a distrus întreg centrul Bucureștiului.

Zona Vrancea este responsabilă pentru 90 la sută din cutremurele din România, deoarece eliberează 95 la sută din energia seismică.

Care este cel mai sigur bloc din România în cazul unui cutremur?

După anii ’80, s-a construit la Iași un bloc anti-cutremur de patru etaje. Acesta pare diferit de alte clădiri, dar „secretul” său stă în fundație. Este turnată deasupra unor bile imense care permit blocului să se „plimbe” în cazul unui cutremur longitudinal, iar rezistența acestuia nu are de suferit.

Din nefericire, după Revoluție nimeni nu a insistat pe proiectarea acestor tipuri de clădiri care ar putea să salveze viața oamenilor dacă s-ar produce din nou un seism puternic. Potrivit specialiștilor, construcția unor astfel de imobile ar costa mult mai mult decât cea clasică. În România sunt doar câteva clădiri de acest gen.

Această idee a specialiștilor din Iași a luat naștere la aproape 10 ani după marele cutremur de pe 4 martie 1977. Ei conceput o fundație dublă în care au fost așezate 600 de role de beton. Acestea au menirea de a atenua o catastrofă produsă de un cutremur, iar blocul din Iași rezistă la activitate seismică de 8 grade pe scara Richter.

„Pământul când se deplasează, construcţia datorită inerţiei rămâne pe loc şi aceşti elipsoizi asigură această deplasare între construcţie şi teren”, explică inginerii, potrivit digi24.ro.

Ideea experților a fost una banală și eficientă, însă nu s-a mai aplicat și în cazul construcției altor clădiri.

„Ar trebui ca acest bloc să aibă aparatură însă, deocamdată, nimeni nu se ocupă de monitorizarea lui, adică de văzut cum s-ar comporta în timp la acţiunea seismică”, a declarat prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, proiectantul blocului.

Din nefericire, restul orașului are numeroase clădiri vechi, dar și noi, care nu ar rezista la un cutremur de peste 7 grade pe scară Richter.

„Sunt foarte mulţi care construiesc fără proiecte, construiesc intuitiv şi atunci casele sunt în pericol”, a declarat Ionel Oancea, arhitect, potrivit sursei mai sus menționate.

 

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot