Te pot recunoaște animalele după ani de absență? Poveștile cailor sacrificați în Războaiele Mondiale

20.12.2021
Te pot recunoaște animalele după ani de absență? Poveștile cailor sacrificați în Războaiele Mondiale

Participarea României la Primul Război Mondial a avut două obiective principale: apărarea patriei și Unirea Principatelor Române, visul de sute de ani al românilor. Ambele scopuri au fost realizate cu mari sacrificii, unele rămase în istorie, în timp ce altele au fost uitate odată cu trecerea timpului.

Din punct de vedere al statutului de beligeranță, România a fost pe rând: țară neutră în perioada 15/28 iulie 1914 – 14/27 august 1916, țară beligerantă de partea Antantei în perioada 14/27 august 1916 – 26 noiembrie/9 decembrie 1917, în stare de armistițiu în perioada 27 noiembrie/10 decembrie 1917 – 24 aprilie/7 mai 1918, țară necombatantă în perioada 24 aprilie/7 mai 1918 – 27 octombrie/9 noiembrie 1918, țară beligerantă de partea Antantei în perioada 27 octombrie/9 noiembrie 1918 – 29 octombrie/11 noiembrie 1918, potrivit Wikipedia.org.

Ce s-a întâmplat cu caii care au participat la Primul Război Mondial?

Participarea României la Primul Război Mondial a dus la un efort total din partea țării. Diviziunea păturilor sociale a dispărut și toată lumea muncea și lupta pentru susținerea militarilor pe front. Bărbații au lăsat în urmă tot ce le era mai drag, pentru apărarea patriei, iar femeile erau nevoite să suplinească, acasă, munca acestora.

Atunci când țara noastră a intrat oficial în Primul Război Mondial cei mai mulți dintre cai au fost adunați și trimiși pe front, alături de militari. Bietele animale au făcut față cu greu stresului provocat de bombardamente, dar și lipsei de hrană. La nivel mondial, 8 milioane de cai au murit în Primul Război Mondial.

Majoritatea acestor animale de pe front a murit fie din lipsa hranei, fie din cauza bombardamentelor și gloanțelor. După terminarea conflictului, mulți dintre caii care au reușit să supraviețuiască au fost trimiși înapoi la stăpânii lor. Așa a fost și cazul străbunicului Simonei Daniela Ardeleanu. Aceasta a povestit cum a fost reîntâlnirea dintre străbunicul său și animalele sale drage.

Caii străbunicului au fost pe front, în Războiul cel Mare. Când s-a terminat, i-au chemat să își ia caii înapoi…A intrat în țarcul mare, unde erau o mulțime de cai și a privit în jur, fără a se putea să se hotărască, dintre toți caii aceia slăbănogi și jerpeliți, care ar putea să fie caii lui cei frumoși, strălucitori, cărora le împletea coama. S-a uitat, s-a tot uitat, și a dat să plece, dezamăgit că a făcut drumul degeaba și că e o greșeală la mijloc, deoarece caii lui au pierit în război. Când să iasă, un cal s-a apropiat și a dat cu botul în buzunarul lui. Acolo unde ținea cubulețele de zahăr cu care îi răsfața. Și imediat, un altul a venit și i-a pus capul pe umăr. Străbunicul a izbucnit în plâns. I-a luat de gât, sărutându-i pe dragii lui căluți, a povestit Simona Daniela Ardeleanu, o cititoare shtiu.ro, într-un comentariu pe Facebook.

 

Aceasta a continuat: După mai bine de trei ani, caii îl recunoscuseră pe el! Chiar dacă nu aveau cuvinte cu care să îi povestească prin ce trecuseră, ochii lor spuneau tot! Bunica îmi povestea mereu întâmplarea asta și lăcrima de fiecare dată. Eram copil, stăteam la oraș, familia nu mai avea cai. Nu prea înțelegeam durerea bunicii. Și nu am întrebat-o niciodată ce s-a întâmplat cu ei, cât au mai trăit, dacă și-au revenit. Dar mi se părea foarte curios că și caii merg la război.

Primul Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918) a fost un conflict total, la care au participat peste 70 de milioane de soldați. Evenimentul a provocat moartea a 9 milioane de combatanți și 7 milioane de civili. Războiul a dus la importante schimbări politice și sociale pe scenă mondială, iar caii au avut rolul lor, care a rămas în istorie.

650 de soldați, supraviețuitori ai Primului Război Mondial, aduc un omagiu cailor răpuși în război. Fotografia a fost făcută în 1919.

Caii, înlocuiți de mașini în al II-lea Război Mondial

În al Doilea Război Mondial, caii nu mai erau de o importanță majoră. Locul animalelor au fost luate de mașini de luptă. Totuși, au fost și națiuni care au luptat cu… caii. Armatele italiene, japoneze, poloneze și române au folosit formațiuni substanțiale de cavalerie. Iar armata Mongoliei a luptat cu caii împotriva unui batalion german.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mongolia era condusă de guvernul comunist al lui Khorloogiin Choibalsan și era strâns legată de Uniunea Sovietică. Armata mongolă a luptat alături de Armata Roșie, iar Mongolia a furnizat alimente și materii prime necesare industriei sovietice de război.

Forțele mongole erau formate, în principal, din brigăzi de cavalerie și unități de artilerie ușoară și s-au dovedit a fi agile și eficiente, dar le lipseau unitățile blindate și efectivul lor era insuficient.

De altfel, Mongolia a rămas în istorie ca fiind țara care a folosit ultima dată o divizie de cavalerie într-un conflict armat. O divizie de cavalerie a Mongoliei a atacat o divizie de infanterie germană. Cele 2000 de unități care faceau parte din divizia de cavalerie au fost distruse complet. De cealaltă parte, niciun soldat german nu si-a pierdut viata în respectiva bătălie.

Foto: Wikipedia.org și herghelie.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot