Sirenele, prima apariție pe coastele mărilor europene

20.01.2021
Sirenele, prima apariție pe coastele mărilor europene

Sirenele au fost prezentate publicului larg ca fiind niște creaturi ale mării, cu jumatate de corp de femeie și jumatate de pește, un glas divin și o frumusețe fermecătoare. Dar, oare a văzut cineva, vreodată, aceste creaturi?

Legenda apariției sirenelor duce însă mult mai departe. Aceste femei superbe, au reprezentat reîncarnarea morții sub o imagine seducatoare. De cele mai multe ori ascunse de ochii curioșilor, sirenele ispiteau marinarii naivi de pe mare în necunoscut, împingându-i ulterior la moarte.

Legenda sirenelor

Sirenele, așa cum sunt cunoscute astăzi, au apărut în istorie din cele mai vechi timpuri, încă de pe vremea civilizațiilor elene.

În vechea mitologie elenă, fiicele zeului râului au fost blestemate cu corp de pește de către Demetra. Acestea au devenit ulterior creaturi malefice. De regulă stăteau pe stâncile din largul mărilor și cântau de la depărtare pentru a atrage marinarii care nu le puteau rezista spre moarte. În scrierile lui Homer, Ulise a adus sfârșitul sirenelor într-o călătorie pe mare, împreună cu echipajul său. El s-a legat cu frânghii de catargul corabiei și și-au acoperit urechile cu ceară. În momentul în care creaturile morții și-au făcut apariția, Ulise a rezistat la melodiile lor și a făcut față morții. Astfel, sirenele au murit aruncându-se în mare. Conform legendei, zilele sirenelor aveau a se sfârși în momentul în care cineva avea să reziste farmecelor lor.În timpurile străvechi zeitățile cu înfățișare de sirene erau venerați în Grecia, Roma, India și Siria.

Semnificațiile sirenelor: Femeile fatale

În cultura modernă, sirenele fac trimitere la femeile care ispitesc și pot manipula cu frumusețea lor. Femei care prin frumusețea lor aduc nefericire și ghinion în viețile bărbaților. În trecut, acestea aduceau moarte, urmând ca mai apoi să se folosească de puterea seducției pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivele. Fiind creaturi din adâncul mărilor, ele reprezentau frumusețea neimaginabilă. În aceeași proporție și fructul interzis, pericolul care se poate ascunde prin apele necunoscute.

Pe 9 ianuarie 1493, în timpul călătoriilor sale în scopul de a descoperi noi meleaguri pe coastele europene, Cristofor Columb spune despre sirene:

“Cu o zi înainte, când Amiralul se pregătea să plece la Rio del Oro, a spus că a văzut trei sirene care au sărit foarte sus din apă, dar nu erau aşa frumoase cum se spunea, cumva, arătau ca nişte bărbaţi. A spus că a văzut câteva în Guineea, pe coasta Manegueta”

Ce înseamnă cântecul sirenelor?

Cântecul sirenelor ar fi fost văzut mai mult ca un strigăt, o chemare către necunoscut. O abandonare a sinelui și o predare în mâna adâncurilor. Astfel creaturile erau călăuzele marinarilor ghinioniști între viață și moarte, spre o renaștere prin înec.

Francezul Michel Meurger, expert în povestirile despre ființele din necunoscuturile acvatice anula toate relatările cu privire la aparițiile de sirene. Acesta le cataloga ca fiind naive sau halucinații cu care se hrănesc marinarii superstițioși.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot