E adevărat că în Marea Neagră au fost valuri tsunami de 5 metri înălțime?

09.07.2019
E adevărat că în Marea Neagră au fost valuri tsunami de 5 metri înălțime?

Cine ar fi crezut că au existat vremuri în care românii au simțit pe pielea lor valurile tsunami? Ei bine, la începutul anilor 1900, în Marea Neagră, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a provocat valuri uriașe de peste 5 metri.

La fel ca în marile oceane, și în Marea Neagra există pericolul formării de valuri uriașe cunoscute sub numele de tsunami (flux puternic și brusc, provocat de seisme sau erupții submarine, care devastează coastele). Un astfel de fenomen s-a produs pe 31 martie 1901, în zona Mangalia. La est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri, s-a produs un seism devastator, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter.

Cât din Marea Neagră aparține României? Cât deține România din Marea Neagră?

Mișcarea tectonică, cea mai mare înregistrată vreodată în Marea Neagră, a produs valuri tsunami de 5 metri înălțime începând cu sudul Mangaliei. Astfel, mai multe sate au fost complet distruse și maluri au fost dislocate pe kilometri întregi. Același lucru s-a întâmplat și pe litoralul bulgăresc, chiar și în zona Balcic, unde mai multe case au fost luate de ape.

Astfel de seisme au loc periodic

Conform specialiștilor, zona seismică Shabla produce cutremure cam odată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7,5 grade pe scara Richter. Seismele se produc la adâncimi de aproximativ 15–30 km. Cutremure produse în această zonă și cu efecte asemănătoare au avut loc în anii 543, 800 și 1444.

De unde vine denumirea de Marea Neagră?

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii sunt cei care au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă. Așadar, iată de unde vine denumirea de Marea Neagră.

De ce epavele din Marea Neagră sunt perfect conservate?

Fundul Mării Negre este considerat a fi un loc de fosilizare extrem de interesant. La adâncimi mai mari de 200 de metri, aici nu există deloc oxigen. Astfel, toate epavele care au ajuns pe fundul Mării Negre de-a lungul timpului sunt într-o stare perfectă de conservare. Cele mai spectaculoase dintre acestea sunt Moskva şi Sophie. Prima este un distrugător rusesc din Al II-lea Război Mondial, iar cea de-a doua o vană construită în 1890.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot