Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

07.11.2022
Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

Ierusalim este un oraș în care anual, milioane de pelerini vin să cunoască istoria creștinătății. Aici, acum două mii de ani Mântuitorul Iisus Hristos a propovăduit cuvântul Lui Dumnezeu, apoi a murit răstignit, pentru a învia la 3 zile după deces. Încărcătura istorică și religioasă a locului influențează mintea turiștilor, făcându-i să interpreteze diferite pasaje biblice. Ce este sindromul Ierusalim și cum se manifestă?

Cine suferă de sindromul Ierusalim?

Ierusalim

În fiecare an, aproximativ 200 de oameni sunt diagnosticați cu un sindrom care afectează psihicul. Acesta se numește sindromul Ierusalim și se manifestă prin impulsuri puternice care redau oamenilor ideea că sunt personaje consacrate din Biblie. Numeroși indivizi de-a lungul anilor s-au crezut că sunt încarnări a Mariei Magdalena, Sfântul Petru sau chiar Iisus Hristos.

Acesta nu este inclus oficial în Manual de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale dar este cercetat intens de către oamenii de știință și doctori psihiatri. Sindromul afectează cel mai des persoanele de sex masculin, crescuți în familiile stricte protestante. Totuși, cercetătorii au realizat o subdiviziune a tipurilor de cazuri:

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri îl prezintă pe Michael Rohan, un turist ajuns în anul 1969 în oraș, unde a încercat să incendieze o moschee situată pe Muntele Templului.

Cum se manifestă și care este tratamentul sindromului?

Simptomele sindromului sunt similare cu episoadele de anxietate și o stare continuă de nervozitate. Impactul religios poate influența mintea umană care poate duce la o stare de delir. Persoanele care au un caracter introvertit sunt adesea afectate. Alte simptome cunoscute de către specialiști sunt:

Deși anumite episoade psihice pot afecta mintea umană pentru tot parcursul vieții, sindromul Ierusalim se bucură de manifestare doar în momentul în care individul se află în acest oraș. Odată ce persoanele sunt internate într-un centru specializat pentru câteva săptămâni, manifestările devin rare, diminuându-se până când dispar definitiv.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot