Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

07.11.2022
Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

Ierusalim este un oraș în care anual, milioane de pelerini vin să cunoască istoria creștinătății. Aici, acum două mii de ani Mântuitorul Iisus Hristos a propovăduit cuvântul Lui Dumnezeu, apoi a murit răstignit, pentru a învia la 3 zile după deces. Încărcătura istorică și religioasă a locului influențează mintea turiștilor, făcându-i să interpreteze diferite pasaje biblice. Ce este sindromul Ierusalim și cum se manifestă?

Cine suferă de sindromul Ierusalim?

Ierusalim

În fiecare an, aproximativ 200 de oameni sunt diagnosticați cu un sindrom care afectează psihicul. Acesta se numește sindromul Ierusalim și se manifestă prin impulsuri puternice care redau oamenilor ideea că sunt personaje consacrate din Biblie. Numeroși indivizi de-a lungul anilor s-au crezut că sunt încarnări a Mariei Magdalena, Sfântul Petru sau chiar Iisus Hristos.

Acesta nu este inclus oficial în Manual de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale dar este cercetat intens de către oamenii de știință și doctori psihiatri. Sindromul afectează cel mai des persoanele de sex masculin, crescuți în familiile stricte protestante. Totuși, cercetătorii au realizat o subdiviziune a tipurilor de cazuri:

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri îl prezintă pe Michael Rohan, un turist ajuns în anul 1969 în oraș, unde a încercat să incendieze o moschee situată pe Muntele Templului.

Cum se manifestă și care este tratamentul sindromului?

Simptomele sindromului sunt similare cu episoadele de anxietate și o stare continuă de nervozitate. Impactul religios poate influența mintea umană care poate duce la o stare de delir. Persoanele care au un caracter introvertit sunt adesea afectate. Alte simptome cunoscute de către specialiști sunt:

Deși anumite episoade psihice pot afecta mintea umană pentru tot parcursul vieții, sindromul Ierusalim se bucură de manifestare doar în momentul în care individul se află în acest oraș. Odată ce persoanele sunt internate într-un centru specializat pentru câteva săptămâni, manifestările devin rare, diminuându-se până când dispar definitiv.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot