Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

07.11.2022
Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

Ierusalim este un oraș în care anual, milioane de pelerini vin să cunoască istoria creștinătății. Aici, acum două mii de ani Mântuitorul Iisus Hristos a propovăduit cuvântul Lui Dumnezeu, apoi a murit răstignit, pentru a învia la 3 zile după deces. Încărcătura istorică și religioasă a locului influențează mintea turiștilor, făcându-i să interpreteze diferite pasaje biblice. Ce este sindromul Ierusalim și cum se manifestă?

Cine suferă de sindromul Ierusalim?

Ierusalim

În fiecare an, aproximativ 200 de oameni sunt diagnosticați cu un sindrom care afectează psihicul. Acesta se numește sindromul Ierusalim și se manifestă prin impulsuri puternice care redau oamenilor ideea că sunt personaje consacrate din Biblie. Numeroși indivizi de-a lungul anilor s-au crezut că sunt încarnări a Mariei Magdalena, Sfântul Petru sau chiar Iisus Hristos.

Acesta nu este inclus oficial în Manual de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale dar este cercetat intens de către oamenii de știință și doctori psihiatri. Sindromul afectează cel mai des persoanele de sex masculin, crescuți în familiile stricte protestante. Totuși, cercetătorii au realizat o subdiviziune a tipurilor de cazuri:

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri îl prezintă pe Michael Rohan, un turist ajuns în anul 1969 în oraș, unde a încercat să incendieze o moschee situată pe Muntele Templului.

Cum se manifestă și care este tratamentul sindromului?

Simptomele sindromului sunt similare cu episoadele de anxietate și o stare continuă de nervozitate. Impactul religios poate influența mintea umană care poate duce la o stare de delir. Persoanele care au un caracter introvertit sunt adesea afectate. Alte simptome cunoscute de către specialiști sunt:

Deși anumite episoade psihice pot afecta mintea umană pentru tot parcursul vieții, sindromul Ierusalim se bucură de manifestare doar în momentul în care individul se află în acest oraș. Odată ce persoanele sunt internate într-un centru specializat pentru câteva săptămâni, manifestările devin rare, diminuându-se până când dispar definitiv.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot