Salomeea, moașa lui Iisus Hristos, înmormântată într-o peşteră din Israel

29.12.2022
Salomeea, moașa lui Iisus Hristos, înmormântată într-o peşteră din Israel

Iisus Hristos este personajul principal al creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe lume pentru a izbăvi omenirea de păcate, sacrificiul său reprezentând cel mai bine acest lucru. Viața Mântuitorului a fost analizată pe toate planurile de istorici, persoanele din jurul său fiind și ele studiate de adepții creștinismului și nu numai. Astfel, se spune că s-a descoperit mormântul moașei lui Iisus Hristos, Salomeea, într-o peșteră din Israel.

În peșteră, arheologii au descoperit mai multe artefacte și sculpturi care dovedesc că această zonă a fost un loc de pelerinaj pentru primii creștini. Unele inscripții de pe pereți sunt în limba arabă, iar podeaua este din mozaic. Cu toate că situl a fost descoperit de arheologi în anul 1984 a fost pentru prima dată când a fost excavată curtea din fața peșterii, un loc de 350 metri pătrați. Potrivit datelor istorice, peștera a fost folosită ca locație pentru înmormântări de o familie evreiască bogată.

Mormântul atestă faptul că proprietarii săi erau o familie cu un statut înalt în câmpia iudaică în perioada celui de-al Doilea Templu, care a durat din 516 î. de Hr. până în anul 70 d. Hr., se arată în comunicatul Autorității Israeliene pentru Antichități, potrivit friendsofiaa.org.

Salomeea, moaşa lui Iisus Hristos?

Povestea moașei Salomeea nu apare în Noul Testament, astfel că ea poate fi pusă la îndoială. Cu toate acestea, viața ei este relatată în Evanghelia lui Iacov, care este considerată apocrifă de către creștini. În această relatare Salomeea a fost asociată cu o altă moașă, al cărei nume nu este prezentat, care a participat la nașterea lui Iisus Hristos.

Moașa fără nume ar fi avut de suferit fiindcă nu a crezut că Maria, mama lui Iisus, ar fi fost virgină și, drept urmare, i-ar fi paralizat mâna când a stat lângă Fecioara Maria. Povestea spune că ea s-ar fi vindecat doar după ce ar fi atins leagănul Mântuitorului.

În Noul Testament, Salomeea a fost o ucenică a lui Iisus din Nazaret care apare pentru scurt timp în evangheliile canonice și în scrierile apocrife. Ea este menționată de Marcu ca prezentă la răstignire și ca una dintre femeile care au găsit mormântul lui Hristos gol. Interpretarea a identificat-o în continuare cu alte femei care sunt menționate, dar nu sunt numite în evangheliile canonice. În special, ea este adesea identificată ca soția lui Zevedeu, mama lui Iacov și Ioan, doi dintre cei doisprezece apostoli. În tradiția medievală, Salomeea (ca Maria Salomeea) a fost socotită ca fiind una dintre Cele Trei Marii care erau fiicele Sfintei Ana, făcând-o astfel sora bună sau sora vitregă a Mariei, mama lui Iisus, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot