Românii și inteligența. În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai „săraci cu duhul” nu sunt moldovenii!

04.07.2024
Românii și inteligența. În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai „săraci cu duhul” nu sunt moldovenii!

În ciuda faptul că formăm un stat de la marea Unire din 1918, românii din regiunile care formează România sunt extrem de diferiți. De la obiceiuri, comportament și chiar gândire, un moldovean se deosebește destul de mult de un bănățean sau de un oltean. Există diferențe semnificative și în IQ. Dar, care sunt cei mai inteligenți români?

În perioada 1934 – 1941 o echipă de cercetători de la facultăţile de Filosofie şi Litere, din Bucureşti, în funte cu M. Nestor şi C. Rădulescu-Motru, a iniţiat un studiu pentru alcătuirea unei Antropologii somato-psihologice româneşti. Oamenii de știință erau interesați să afle cu cât diferă coeficientul de inteligență de la o regiune istorică la alta. Rezultatele studiului urmau să servească Guvernului României pentru a facilita elaborarea unei politici economice.

Bănățenii erau fruncea, oltenii cei mai „săraci cu duhul”!

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 143.854 români. Profesorii au catalogat inteligența ca fiind „factor mental ireductibil şi constant, datorită căruia sunt posibile conturările de raporturi logice la om”. Testarea inteligenței a fost realizată pe un număr 59.817 indivizi cu vârste cuprinse între 10 şi 44 de ani din toate categoriile sociale. Cei care au realizat cercetarea au urmarit doi mari indicatori: calitatea inteligentei și rapiditatea ei.

Rezultatele studiului „Cercetări experimentale asupra inteligenței la români” au arătat că la sate se înregistrează o oarecare inferioritate faţă de mediul urban din punct de vedere al inteligenței.

În lucrare sunt ordonate alfabetic provinciile şi în care sunt prezentate rezultatele bărbaţilor şi ale femeilor de toate vârstele, atât din mediul urban, cât şi rural. Fruntaşi sunt bănăţenii, ale căror rezultate au arătat că sunt inteligenţi peste măsură şi la fel de rapizi în gândire. Cei mai slabi, comparativ cu restul românilor, par a fi oltenii cu o inteligenţă şi o rapiditate în gândire normală, dar cu cele mai mici note obţinute la teste.

Diferenţele dintre bărbaţi şi femei au fost şi ele subliniate de date aşezate în tabele. La bărbaţi, bănăţenii au o inteligenţă peste medie, în timp ce transilvănenii s-au clasat pe ultimul loc. La viteza gândirii, locul fruntaş a fost luat tot de bănăţeni, în timp ce oltenii au fost, în medie, mai lenţi în gândire.

În rândul femeilor, cele mai inteligente participante s-au dovedit a fi tot din Banat, în timp ce la coadă s-au plasat oltencele. Ca rapiditate în gândire, tot bănăţencele au fost în frunte, pe când femeile din Transilvania au fost mai încete, comparativ cu restul persoanelor care au luat parte la studiu, notează descopera.ro.

Omul de la munte, mai inteligent

Cercetătorii au împărțit datele colectate pe zone geografice (județe). Aceștia au concluzionat că omul de la munte are o inteligenţă superioară faţă de cei din alte regiuni geografice. Principalele cauze pentru care nu toți oamenii sunt la fel de inteligenți țin de igienă, de degradarea fizică, de diferenţele impuse de mediul rural / urban, de forma de relief şi de statutul economic al provinciei din care provin.

Care era clasamentul pe regiuni istorice?

În ciuda faptului că despre ardeleni că „gândesc încet”, iar despre olteni se spune că „sunt iuți”, rezultatele studiului arată contrariul. Bănățenii erau în perioada interbelică cei mai „smart” dintre români. Aceștia erau urmați de bucovineni, iar podiumul era completat de dobrogeni. Moldovenii îi depășeau pe munteni și pe transilvăneni într-ale gândirii. Iar ultimul loc, din păcate, a revenit oltenilor.

Topul „inteligenței” pe regiuni istorice

1. Banat – 56,32* media dintre un procent mare de „excepţionali” şi un număr mic de „foarte slabi”

2. Bucovina – 53,69

3. Dobrogea – 52,54

4. Moldova – 49,72

5. Muntenia – 49,68

6. Transilvania – 49,60

7. Oltenia – 48,78

Topul „rapidității gândirii” pe regiuni istorice

1. Banat – 61,70

2. Transilvania – 56,95

3. Dobrogea – 56,30

4. Muntenia – 55,69

5. Moldova – 55, 62

6. Oltenia – 55,37

7. Bucovina – 54,70

Foto: viabucuresti.ro, Willy Pragher, 1932

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot