Poluarea poate afecta inteligența oamenilor

20.07.2023
Poluarea poate afecta inteligența oamenilor

Poluarea este una dintre marile probleme ale omenirii. Aceasta nu numai că a dus la schimbări climatice drastice, în ultima perioadă, însă ultimele studii au arătat că poate afecta și inteligența oamenilor, în special a persoanelor vârstnice. Dar cum este posibil așa ceva?

IQ-ul oamenilor, afectat de poluare

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a efectuat un studiu despre cum poluarea afectează capacitățile cognitive ale oamenilor. Datele strânse au fost îngrijorătoare, fiindcă dovedesc că inteligența umană are de suferit din această cauză. Practic, performanțele cognitive la testele de limbă și matematică au fost mai slabe la persoanele care au trăit într-un mediu mai mult sau mai puțin toxic, față de cele care au respirat aer curat.

Primii cercetători care au realizat un astfel de studiu au fost de la Universitatea din Beijing, China, și universitatea Yale din SUA. Trebuie precizat însă că ei au analizat, în special, persoanele în vârstă. Oamenii de știință au analizat nu mai puțin de 25.000 de persoane, din toate colțurile Chinei, și au ajuns la concluzia că într-adevăr poluarea afectează capacitățile cognitive.

Studiul a calculat nivelul celor mai răspândiți poluanți atmosferici, dioxidul de sulf (SO2), dioxidul de azot (NO2) și așa-numitele particule în suspensie cu diametrul de sub 10 microni (PM10), din regiunile în care locuiau subiecții cercetării, potrivit unep.org.

Se pare că cei mai afectați au fost bărbații, cu mai puțină educație, care au lucrat în aer liber și au fost expuși mai mult timp poluării.

Poluarea din aer poate provoca reducerea nivelului educației unei persoane cu un an, ceea ce este enorm, a declarat profesorul Xi Chen de la Yale School of Public Health, potrivit unui interviu acordat ziariștilor de la theguardian.com.

Din păcate, datele au arătat că poluarea excesivă poate declanșa boli grave, precum alzheimerul sau demența senilă. La nivel mondial, nu mai puțin de 7 milioane de oameni mor anual din cauza condițiilor atmosferice toxice. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că poluarea duce la declanșarea bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale, precum și la apariția cancerului.

OMS a a arătat că 99% din populația lumii respiră un aer toxic. Acest lucru se va vedea în faptul că bolile vor fi în floare, iar oamenii vor avea de suferit, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Foto: Depositphotos.com

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot