Poluarea poate afecta inteligența oamenilor

20.07.2023
Poluarea poate afecta inteligența oamenilor

Poluarea este una dintre marile probleme ale omenirii. Aceasta nu numai că a dus la schimbări climatice drastice, în ultima perioadă, însă ultimele studii au arătat că poate afecta și inteligența oamenilor, în special a persoanelor vârstnice. Dar cum este posibil așa ceva?

IQ-ul oamenilor, afectat de poluare

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a efectuat un studiu despre cum poluarea afectează capacitățile cognitive ale oamenilor. Datele strânse au fost îngrijorătoare, fiindcă dovedesc că inteligența umană are de suferit din această cauză. Practic, performanțele cognitive la testele de limbă și matematică au fost mai slabe la persoanele care au trăit într-un mediu mai mult sau mai puțin toxic, față de cele care au respirat aer curat.

Primii cercetători care au realizat un astfel de studiu au fost de la Universitatea din Beijing, China, și universitatea Yale din SUA. Trebuie precizat însă că ei au analizat, în special, persoanele în vârstă. Oamenii de știință au analizat nu mai puțin de 25.000 de persoane, din toate colțurile Chinei, și au ajuns la concluzia că într-adevăr poluarea afectează capacitățile cognitive.

Studiul a calculat nivelul celor mai răspândiți poluanți atmosferici, dioxidul de sulf (SO2), dioxidul de azot (NO2) și așa-numitele particule în suspensie cu diametrul de sub 10 microni (PM10), din regiunile în care locuiau subiecții cercetării, potrivit unep.org.

Se pare că cei mai afectați au fost bărbații, cu mai puțină educație, care au lucrat în aer liber și au fost expuși mai mult timp poluării.

Poluarea din aer poate provoca reducerea nivelului educației unei persoane cu un an, ceea ce este enorm, a declarat profesorul Xi Chen de la Yale School of Public Health, potrivit unui interviu acordat ziariștilor de la theguardian.com.

Din păcate, datele au arătat că poluarea excesivă poate declanșa boli grave, precum alzheimerul sau demența senilă. La nivel mondial, nu mai puțin de 7 milioane de oameni mor anual din cauza condițiilor atmosferice toxice. Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că poluarea duce la declanșarea bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale, precum și la apariția cancerului.

OMS a a arătat că 99% din populația lumii respiră un aer toxic. Acest lucru se va vedea în faptul că bolile vor fi în floare, iar oamenii vor avea de suferit, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot