Ce este un test IQ? Cum să îți calculezi IQ-ul?

16.12.2020
Ce este un test IQ? Cum să îți calculezi IQ-ul?

Un test IQ este o evaluare care măsoară o serie de abilități cognitive și oferă un scor care este destinat să servească drept măsură a abilităților și potențialului intelectual al unui individ. Testele IQ sunt printre cele mai frecvent administrate teste psihologice.

Cum să îți calculezi IQ-ul?

Pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat aceste scoruri, este esențial să analizăm exact cum sunt calculate aceste scoruri de testare. Astăzi, multe teste sunt standardizate și scorurile sunt obținute prin compararea performanței individuale cu normele pentru grupa de vârstă a individului.

În timp ce multe teste utilizează metode similare pentru a obține scorurile, este de asemenea important de reținut că fiecare test este diferit și că metodele de notare pot să nu fie aceleași de la un test la altul.

Intră AICI să-ți calculezi IQ-ul!

Tipuri de teste IQ

Există o serie de teste de inteligență diferite, iar conținutul lor poate varia considerabil. Unele sunt utilizate la adulți, dar multe sunt concepute special pentru a fi aplicate copiilor. Testele de informații utilizate în mod obișnuit includ:

Sistem de evaluare cognitivă
Bateria de evaluare Kaufman pentru copii
Scala de informații Stanford-Binet
Test universal de inteligență nonverbală
Scala de inteligență pentru adulți Wechsler
Scala de inteligență Wechsler pentru copii
Teste Woodcock-Johnson ale abilităților cognitive

Testele IQ pot fi utilizate pentru o gamă largă de scopuri, cum ar fi evaluare educațională și plasare, evaluarea și diagnosticarea dizabilității intelectuale, cercetări cognitive, evaluarea candidatului la post, evaluarea abilităților cognitive, inclusiv memoria, viteza și atenția.

Testele moderne de inteligență se concentrează adesea pe abilități precum abilități matematice, memorie, percepție spațială și abilități de limbaj. Capacitatea de a vedea relații, de a rezolva probleme și de a-și aminti informațiile sunt componente importante ale inteligenței, deci acestea sunt adesea abilitățile pe care se concentrează testele de IQ.

IQ-ul poate avea un impact asupra diferitelor momente ale vieții, inclusiv școala și munca. Scorurile mari sunt adesea asociate cu realizări mai mari în școală, în timp ce scorurile mai mici pot fi legate de o formă de dizabilitate intelectuală.

Istoria testelor IQ

Psihologul francez Alfred Binet a fost primul care a dezvoltat un test formal al inteligenței și o formă a testului său original este încă folosită astăzi ca testul de informații Stanford-Binet. Mai târziu, psihologul Charles Spearman a dezvoltat un concept de inteligență generală sau o capacitate mentală generală de a efectua o mare varietate de sarcini cognitive.

Psihologul Robert Yerkes a dezvoltat teste de IQ pentru armata SUA în timpul Primului Război Mondial pentru a testa recruții armatei. În anii 1950, David Wechsler a dezvoltat teste de IQ pentru utilizare cu copii și adulți. Aceste teste rămân populare astăzi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot