Studiu: șoferii care conduc mașini scumpe sunt mai nesimțiți

18.01.2023
Studiu: șoferii care conduc mașini scumpe sunt mai nesimțiți

Oamenii de știință au realizat un studiu și au observat că persoanele care conduc mașini scumpe tind să nu respecte regulile de circulație la fel ca ceilalți șoferi. Datele colectate au arătat că aceștia nu prea acordă prioritate pietonilor și gradul de nerespectare al legii scade cu 3% la fiecare 1.000 de euro în plus la prețul mașini.

Cercetători de la Universitatea din Nevada, Las Vegas, au studiat acest fenomen și au observat că proprietarii de mașini scumpe se simt superiori oamenilor de rând, în special pietonilor. Gradul de nesimțire și de nerespectare al legii crește pe măsură ce mașina este mai scumpă.

De ce șoferii cu mașini scumpe sunt nesimțiți?

Datele colectate au arătat că șoferii cu mașini scumpe au un sentiment de superioritate și respectă regulile de circulație doar atunci când doresc ei. Oamenii de știință au utilizat în studiul lor doi bărbați și două femei, atât de culoare albă cât și de culoare neagră, pe care i-au pus să traverseze pe trecerea de pietoni de mai multe ori pentru a analiza comportamentul conducătorilor auto.

Astfel ,s-a observat că șoferii au oprit de mai multe ori pentru persoanele de culoare albă și pentru femei. Vehiculele au oprit în 31% din cazuri atunci când strada a fost traversată de femei sau de persoane de culoare albă. În schimb, doar 24% dintre șoferi au acordat prioritate pentru bărbații pietoni și 25% pentru persoanele de culoare.

Persoanele cu mașini scumpe nu respectă regulile de circulație la fel ca ceilalți și au un narcisism ridicat. Pietonii sunt văzuți ca persoane inferioare și drepturile lor nu trebuie întotdeauna respectate, au susținut cercetătorii care au realizat studiul, potrivit cnn.com.

Și cercetătorii finlandezi au ajuns la aceleași concluzii, după ce au analizat comportamentul șoferilor din țara lor. Cu cât mașina este mai scumpă, cu atât persoana care o conduce este mai lipsită de empatie, a arătat studiul din Finlanda. Ba mai mult, datele strânse au arătat că persoanele care dețin mașini germane, precum Audi, BMW sau Mercedes, nu prea respectă regulile de circulație.

Trebuie precizat, însă, că nu toți șoferii cu astfel de mașini au un comportament nesimțit în trafic și sunt și persoane care respectă legea. Din păcate, tot studiul de mai sus se aplică și la noi în țară, iar șoferii cu mașini scumpe consideră de multe ori că respectarea regulilor de circulație este ceva facultativ.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot