Președintele României poate să își ia concediu medical?

20.03.2020
Președintele României poate să își ia concediu medical?

Criza provocată de pandemia de coronavirus a paralizat lumea. Toate sectoarele societății sunt afectate, iar specialiștii afirmă că urmează o recesiune puternică. Modul ușor de transmitere a Covid-19 face ca nimeni să nu fie în siguranță. Ultimele evenimente, în care un senator al României este purtător al acestui virus arată cât de vulnerabili suntem și nici măcar președintele țării nu poate sta liniștit. Ar putea președintele României, la nevoie, să-și ia concediu medical?

Președintele este șeful de stat al României. El are rolul de a reprezenta statul român în relațiile internaționale; conform Constituției, este garantul independenței naționale, veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate. De asemenea, președintele este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, conform presidency.ro.

Ce se întâmplă, însă, dacă președintele se infectează cu coronavirus?

În Constituției este prevăzută situația în care șeful statului este suspendat sau se îmbolnăvește.

Astfel, conform Constituției, articolul 98: Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

Trebuie specificat că legea prevede că: atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.

Totodată, conform articolului 97 din Constituție: Vacantarea funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces. În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacantarea funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

În concluzie, președintele României nu poate beneficia de concediu medical, fiindcă atribuțiile sale nu pot fi delegate nimănui.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot