Precedă sau precede? Care este forma corectă?

05.10.2021
Precedă sau precede? Care este forma corectă?

Verbul este o clasă gramaticală complexă și, prin prisma formelor multiple pe care le poartă în diferite contexte de comunicare, putem avea ezitări în privința corectitudinii lor.

Precedă sau precede?

Două exemple de astfel de verbe problematice pentru o categorie largă de vorbitori sunt A PRECEDA și  A (SE) SUCCEDA.

Prezentul indicativului în limba română este foarte neregulat, existând multiple tipare de conjugare. Ambele verbe menționate mai sus sunt și relativ recent intrate în limbă, ceea ce le face mai sensibile, pentru vorbitorii care nu își dau seama exact cărui tipar de conjugare îi subscriu cele două.

Cel mai simplu este să le asociem cu un alt verb de bază din limba română, în privința căruia nu există ezitări. Din fericire, acest fapt este posibil în situația celor două verbe menționate anterior. Atât A SUCCEDA, cât și A PRECEDA urmează tiparul de conjugare al verbului A CÂNTA, având aceleași terminații pentru persoană și număr la indicativ prezent:

Eu CÂNT încă de mică.

Tu CÂNȚI încă de mic.

El/ Ea CÂNTĂ încă de mic(ă).

Noi CÂNTĂM încă de mici.

Voi CÂNTAȚI încă de mici.

Ei/ Ele CÂNTĂ încă de mici.

Observând formele de mai sus, vedem că terminațiile pe care le vom adăuga și celor două verbe care ne pun în dificultate sunt: Ø (la persoana I singular), I (la persoana a II-a singular), Ă (la persoana a III-a singular), ĂM (la persoana I plural), AȚI (la persoana a II-a plural) și Ă (la persoana a III-a plural).

Așadar, vom face acest exercițiu, pentru a conjuga corect cele două verbe. Îndepărtăm terminația –A, specifică infinitivului și rămânem cu rădăcina verbului, la care adăugăm terminațiile de mai sus, rezultând formele:

Eu preced/ (mă) succed

Tu precezi/ (te) succezi

El/ Ea precedă/ (se) succedă

Noi precedăm/ (ne) succedăm

Voi precedați/ (vă) succedați

Ei/ Ele precedă/ (se) succedă

Atenția cea mai mare trebuie acordată formelor de persoana a III-a ale verbului A PRECEDA, unde vorbitorii tind să folosească greșit forma în –E (PRECEDE – FORMĂ GREȘITĂ). În timp ce pentru verbul A (SE) SUCCEDA, există tendința, de asemenea greșită, de a folosi tiparul de conjugare de tip –EZ (MĂ SUCCEDEZ, TE SUCCEDEZI etc).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot